Να το πιεις στο -σωστό- ποτήρι

Να το πιεις στο -σωστό- ποτήρι

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σίγουρα δεν τρώμε τη σούπα μας σε ρηχό πιάτο και τη μακαρονάδα μας στο πιατάκι του γλυκού. Αραγε πίνουμε το κρασί μας στο σωστό ποτήρι;

Το σωστό ποτήρι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να απολαύσουμε το κρασί μας. Αυτό είναι ένας απαράβατος κανόνας που οι διά μέσου των αιώνων οινόφιλοι κατάλαβαν πολύ νωρίς, αφού τα πρώτα δείγματα επισμαλτωμένων κολονάτων ποτηριών κρασιού στην Ευρώπη χρονολογούνται από τον 15ο αι. Από εκεί και πέρα, τα ποτήρια μπαίνουν για τα καλά στη ζωή μας κι όλοι θυμόμαστε τα σερβίτσια ποτηριών των μαμάδων και των γιαγιάδων μας με ντουζίνες ποτηριών κρυστάλλινων για τα «καλά» και γυάλινων για τα «καθημερινά».

Σήμερα η ζωή μας έχει αλλάξει! Κι αυτές οι ατέλειωτες συστοιχίες όμοιων ποτηριών είναι κουραστικές και πιάνουν πολύ χώρο. Επίσης, το κρασί και το σερβίρισμά του δεν είναι πια μια διεκπεραιωτική διαδικασία, αλλά στιγμή απόλαυσης και τέχνης.

Kανόνας απαράβατος: το καλό κρασί απαιτεί καλό ποτήρι.

Διαλέγοντας ποτήρια

Ποτήρια λευκά και διαφανή, απαραιτήτως!

Απλά ποτήρια με πόδι, από γυαλί, ημικρύσταλλο ή κρύσταλλο όσο πιο λεπτά γίνεται. Τα χοντροκομμένα γυάλινα ποτήρια είναι όμορφα να τα βλέπεις, να πίνεις δροσερό νερό στην εξοχή, αλλά δεν είναι κατάλληλα για οινικές απολαύσεις. Όπως επίσης δεν είναι κατάλληλα τα σκαλιστά κρύσταλλα γιατί «σπάνε» το χρώμα του κρασιού που παίζει βασικό ρόλο στην τελική απόλαυση. Επίσης, περίτεχνες παραστάσεις και χρωματιστά λουλούδια, ασημένιες κούπες, καθώς και σύγχρονου ντιζάιν αδιαφανή ή διαφανή χρωματιστά ποτήρια, μπορούν να φιλοξενήσουν νερό ή αναψυκτικό, αλλά όχι το κρασί μας.

Φροντίστε τα ποτήρια κρασιού που θα διαλέξετε να μην ανοίγουν προς τα πάνω αλλά να κλείνουν, έτσι ώστε να μη χάνονται τα αρώματα.

Τα κολονάτα φίνα, ψηλά ποτήρια στολίζουν από μόνα τους το τραπέζι σας και δείχνουν αμέσως στους καλεσμένους ότι εκτιμάτε τις οινικές τους γνώσεις κι ότι τις λάβατε υπ’ όψιν ετοιμάζοντας το δείπνο.

Τα κλασικά

«Το περιεχόμενο καθορίζει το σχήμα», λέει ο Claus Riedel το 1950 και κάνει την επανάσταση σχεδιάζοντας ποτήρια για κάθε ποικιλία κρασιού. Πειράματα ετών απέδειξαν ότι το σχήμα, η διάμετρος, η περιεκτικότητα, το φινίρισμα ακόμα και το πάχος του κρυστάλλου επηρεάζει τη γεύση και όλες αυτές οι παράμετροι διαφέρουν από ποικιλία σε ποικιλία. Φυσικά ούτε σας ζητώ ούτε σας προτείνω να αγοράσετε εκατοντάδες ποτήρια! Όμως μπορείτε να αποκτήσετε κάποια είδη ποτηριών που θα σας επιτρέψουν να απολαμβάνετε καλύτερα τα αγαπημένα σας κρασιά.

Για κόκκινα κρασιά

Ποτήρια στρογγυλεμένα και ευρύχωρα που επιτρέπουν στα κρασιά να αναπνέουν. Δύο είναι οι κλασικοί τύποι ποτηριών κόκκινου κρασιού: τα Bordeaux, ψηλά μεγάλα ποτήρια σχεδιασμένα για κρασιά με σώμα, τανικά και πλούσια αρωματικά, όπως Cabernet Sauvignon, Merlot. Ιδανικά για τα πλούσια ελληνικά κρασιά από τις προηγούμενες ποικιλίες κι ακόμα Syrah, πλούσιες νέου τύπου Νεμέες και τα κάθε είδους χαρμάνια με σώμα, άρωμα και καλές τανίνες.

Τα Burgundy, πιο φαρδιά και πιο χαμηλά από τα Bordeaux, σχεδιάστηκαν για κρασιά λιγότερο τανικά, με μεσαίο σώμα, πιο ώριμα και φινετσάτα, με λεπτά και πολύπλοκα αρώματα όπως το Pinot Noir. Ταιριάζουν για τα δικά μας Ξινόμαυρα, φρέσκα χαρμάνια και τα Αγιωργίτικα.

Αν πρέπει να διαλέξουμε ένα και μόνο είδος ποτηριού διαλέγουμε το Bordeaux.

Για σαμπάνια

Πείτε όχι στις παλιομοδίτικες ανοιχτές κούπες. Ψηλά, λεπτά απέριττα flutes, για να δώσετε την ευκαιρία στις φυσαλίδες να κάνουν ανενόχλητες τις ανοδικές διαδρομές τους. Αυτές οι φυσαίδες είναι η σαμπάνια!

Να το πιεις στο -σωστό- ποτήρι-1

Συντήρηση και φύλαξη

  • Τα ποτήρια πρέπει να πλένονται πάντα με προσοχή και αν είναι δυνατόν με το χέρι. Καλό είναι να αποφεύγουμε τα σκληρά απορρυπαντικά –ειδικά στα κρύσταλλα– και τις ανεξέλεγκτες κινήσεις του πλυντηρίου. Αν ωστόσο προτιμάτε τη μηχανική λύση, διαλέξτε το πιο σύντομο πρόγραμμα -τα περισσότερα πλυντήρια έχουν ειδικό πρόγραμμα για ποτήρια- και μη βάζετε μαζί σκεύη και μαχαιροπίρουνα.
  • Προσοχή, επίσης, στα αρωματικά απορρυπαντικά που μεταφέρουν το άρωμά τους στα καθαρά ποτήρια. Οι μυρωδιές των καθαρών ποτηριών επηρεάζουν βαρύτατα το κρασί!
  • Μη σκουπίζετε τα ποτήρια του κρασιού με πετσέτες και, αν το κάνετε, μην τα κρατάτε από το λεπτό πόδι γιατί κινδυνεύει να σπάσει. Αφήστε τα να στεγνώσουν αναποδογυρισμένα και κρεμασμένα από το πόδι στις ειδικές θήκες.
  • Φυλάξτε τα ποτήρια σε πεντακάθαρες ντουλάπες χωρίς μυρωδιές. Φυσικά όρθια και όχι αναποδογυρισμένα, με κίνδυνο να τραυματίσετε το λεπτό χείλος τους.

Συμβουλές και λύσεις

  • Αν στο καλό σας σερβίτσιο υπάρχουν μεγάλες τουλίπες για νερό, χρησιμοποιήστε τις για τα κόκκινα κρασιά σας.
  • Αν πρέπει να έχετε ένα και μόνο ποτήρι για λευκά και κόκκινα κρασιά, προτιμήστε ένα Bordeaux κρυστάλλινο της Riedel ή της Spiegelau.
  • Μια καλή και πολύ οικονομική λύση είναι τα γυάλινα ποτήρια δοκιμών σε δύο μεγέθη για λευκό και κόκκινο κρασί που θα βρείτε στα ειδικά καταστήματα με οινικό εξοπλισμό.
  • Γεμίστε το ποτήρι ώς τα 2/5 και να θυμάστε πάντα ότι το μέρος του που φαίνεται άδειο δεν είναι! Είναι γεμάτο αρώματα που, πλησιάζοντας το ποτήρι στη μύτη μας, μας προαναγγέλλουν τι μας επιφυλάσσει το κρασί που θα πιούμε.
  • Όταν στρώνετε τραπέζι, σε καμία περίπτωση μην τοποθετείτε τα ποτήρια ανάποδα.
  • Αν πρόκειται να σερβίρετε περισσότερα από ένα κρασιά, θα προβλέψετε φυσικά ένα ξεχωριστό ποτήρι για το καθένα, ακόμα κι αν είναι του ιδίου χρώματος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή