Βενεζουέλα: Αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος ο Χουάν Γκουάιντο – Αναγνώριση και από τον Τραμπ

Βενεζουέλα: Αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος ο Χουάν Γκουάιντο – Αναγνώριση και από τον Τραμπ

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουάιντο, αυτοανακήρυξε τον εαυτό του μεταβατικό πρόεδρο της χώρας. Λίγο αργότερα, τον αναγνώρισε ως νέο νόμιμο ηγέτη της Βενεζουέλας και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ενισχύοντας τις πιέσεις εναντίον του Βενεζουελανού προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Με ανακοίνωση του, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι «οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν την απόλυτη οικονομική και διπλωματική ισχύ τους για την επαναφορά της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα», χαράκτηριζοντας «παράνομη» την κυβέρνηση Μαδούρο και παροτρύνοντας παράλληλα και τις άλλες αμερικανικές κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν τον Γκουάιντο ως πρόεδρο. Στο κάλεσμα Τραμπ ανταποκρίθηκε άμεσα ο Καναδάς, με έναν κυβερνητικό αξιωματούχο να δηλώνει ότι και η Οττάβα αναγνωρίζει το προεδρικό αξίωμα του Γκουάιντο.

Ακόμη, άμεσα προχώρησαν σε αναγνώριση του Γκουάιντο ως νόμιμου προέδρου της Βενεζουέλας το Περού, η Βραζιλία, η Παραγουάη, η Χιλή, η Κολομβία, η Γουατεμάλα, η Κόστα Ρίκα και η Αργεντινή.

Βενεζουέλα: Αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος ο Χουάν Γκουάιντο – Αναγνώριση και από τον Τραμπ-1

Ο Γκουάιντο επιδεικνύει ένα αντίγραφο του συντάγματος της Βενεζουέλας, κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής συγκέντρωσης στο Καράκας, λίγο μετά την αυτοανακήρυξη του σε μεταβατικό πρόεδρο της χώρας. Reuters/Carlos Garcia Rawlins

Παράλληλα με τις πολιτικές εξελίξεις, χιλιάδες πολίτες συγκεντρώνονται σε διάφορες πόλεις της νοτιοαμερικάνικης χώρας, για να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους απέναντι στον Μαδούρο, ο οποίος ορκίστηκε εκ νέου πρόεδρος της Βενεζουέλας για δεύτερη προεδρική θητεία, προ ολίγων ημερών.

Σκοπός του τρέχοντος κύματος διαδηλώσεων είναι η στήριξη μίας προσπάθειας του Γκουάιντο να ηγηθεί μίας μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία με τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.

Βενεζουέλα: Αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος ο Χουάν Γκουάιντο – Αναγνώριση και από τον Τραμπ-2

Επεισόδια κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής συγκέντρωσης στο Καράκας. REUTERS/Manaure Quintero

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αναφορές στα τοπικά ΜΜΕ, τέσσερα άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στο περιθώριο των συγκεντρώσεων, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, οι οποίες έλαβαν χώρα πριν από την έναρξη των μαζικών συναθροίσεων. Επεισόδια βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες από τις συγκεντρώσεις, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών.

O Γκουάιντο, ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Βενεζουέλας κάλεσε τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους την Τετάρτη, χαρακτηρίζοντας τις συγκεντρώσεις «μία ιστορική στιγμή». Στο πλαίσιο μίας εξ αυτών των συγκεντρώσεων στο Καράκας και ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών, ο Γκουάιντο προχώρησε στην αυτοανακήρυξη του σε μεταβατικό πρόεδρο της χώρας.

Οι ΗΠΑ έχουν εκφραστεί από καιρό ξεκάθαρα υπέρ του κύριου πολιτικού αντιπάλου του Μαδούρο, τονίζοντας ότι ο τελευταίος πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία. Σε άρθρο του στην εφημερίδα Wall Street Journal, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, τόνισε ότι ΗΠΑ «στηρίζουν απολύτως την Εθνική Συνέλευση και τον Γκουάιντο», υπογραμμίζοντας ότι η εξουσία του Μαδούρο δεν φέρει «καμία νομιμοποίηση» και ο τελευταίος «πρέπει να φύγει».

Βενεζουέλα: Αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος ο Χουάν Γκουάιντο – Αναγνώριση και από τον Τραμπ-3

Χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης διαδηλώνουν στο κέντρο του Καράκας κατά της κυβέρνησης Μαδούρο και υπέρ της κυβερνητικής μετάβασης. REUTERS/Adriana Loureiro

Η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροντρίγκεθ, κατήγγειλλε την παρέμβαση Πενς, καλώντας τον «να πάει σπίτι του». «Γιάνκι πήγαινε σπίτι σου», φέρεται να είπε κατά τη διάρκεια μία συνέντευξης Τύπου.

Σε αντίστοιχη τοποθέτηση προχώρησε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, καλώντας τον Μαδούρο να εγκαταλείψει το αξίωμα του και ζητώντας από τις ενόπλες δυνάμεις να συμβάλουν στις προσπάθειες για την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Με επίσημη ανακοίνωση του, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είπε ότι η Ουάσιγκτον θα στηρίξει τον Γκουάιντο στις προσπάθειες του να σχηματίσει μία μεταβατική κυβέρνηση, που θα οδηγήσει εκλογές τη χώρα. «Ο λαός της Βενεζουέλας έχει υποφέρει αρκετά κάτω από την καταστροφική δικτατορία του Μαδούρο», τόνισε.

Παράλληλα με τις αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και αντισυγκεντρώσεις υπερ του Βενεζουελανού προέδρου, οργανωμένες από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, κάτι το οποίο συμβαίνει τακτικά τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας σε βίαιες ταραχές και οδομαχίες.

Σε «μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση» καλεί ο Μαδούρο

Στο μεταξύ, σε «μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση» κάλεσε τους πολίτες της Βενεζουέλας ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, λίγο μετά την αυτοανακήρυξη του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουάιντο, σε μεταβατικό πρόεδρο της χώρας.

«Άνδρες και γυναίκες της πατρίδας μας, ηρεμία, συνείδηση ​​και μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση για να κερδίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα της Βενεζουέλας. Ας υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας, καταδικάζοντας τον φασισμό και υψώνοντας τις ιστορικές σημαίες του αγώνα του Fabricio Ojeda», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter. 

Επίσης, λίγο αργότερα, έκανε λόγο για απόπειρα πραξικόπηματος εναντίον του και ανακοίνωσε ότι η Βενεζουέλα προχωρά σε διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με τις ΗΠΑ, δίνοντας χρονικό διάστημα 72 ωρών στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό να αποχωρήσει από τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή