Ν.Δ.: Παραβίαση των εθνικών γραμμών

Ν.Δ.: Παραβίαση των εθνικών γραμμών

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα – προάγγελο όσων θα διαμειφθούν απόψε στην Ολομέλεια απηύθυνε ο Κυρ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για εθνική υποχώρηση, καθώς μίλησε για «εθνικές γραμμές της χώρας που έχουν παραβιαστεί», ενώ υπογράμμισε ότι αντί η χώρα να πάρει erga omnes σύνθετη ονομασία, «δίνει erga omnes μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα». Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης, όπως έγραψε αποκλειστικά η «Κ» (kathimerini.gr) χθες, επιλέγει να δώσει το βάρος στη μάχη των επιχειρημάτων κατά της «επιζήμιας» συμφωνίας των Πρεσπών, αντί της υποβολής πρότασης δυσπιστίας που είχαν εισηγηθεί συνεργάτες του, κρατώντας το «χαρτί» που, όπως επισημαίνεται από την Πειραιώς, μπορεί να αξιοποιηθεί σύντομα…

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κάλεσε χθες για ακόμη μια φορά όλους τους βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, θέτοντας και το διακύβευμα: «Θα πουν αυτοί (σ.σ. οι βουλευτές) “ναι” εκεί που έξι πρωθυπουργοί είπαν όχι;» διερωτήθηκε με σχόλιό του στο Twitter. Ούτως ή άλλως, στα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσει η Ν.Δ παραμένει μια βασική συνθήκη: ότι, όπως επιμένει η Πειραιώς, οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν μια ιστορική συμφωνία «χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς κυρώνουν», αλλά και «εν κενώ», καθώς σε μια σειρά ζητημάτων δεν έχουν δοθεί επαρκείς διευκρινίσεις από την πλευρά των Σκοπίων. Η Ν.Δ. επιμένει ότι όσα συμβαίνουν στη Βουλή είναι «πρωτόγνωρα» και δεν αφορούν μόνο την παραχώρηση μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας στη γείτονα, αλλά και «απαράδεκτες υποχωρήσεις» που, όπως σημειώνει, η κυβέρνηση «επιχειρεί να αποκρύψει από το Κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό».

Η Πειραιώς υπογραμμίζει ότι μέχρι αυτή τη στιγμή, «καμία συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως υποχρέωνε ρητά τη γειτονική μας χώρα η συμφωνία των Πρεσπών». Κάνει μάλιστα λόγο για ευθεία παραβίαση της συμφωνίας εκ μέρους των Σκοπίων με την ανοχή της κυβέρνησης, καθώς επιτρέπει στα Σκόπια να ολοκληρώσουν την αναθεώρηση μετά τη διασφάλιση της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ. Ενώ μιλάει για «αλληλοαναιρούμενες και ασαφείς διατυπώσεις που χρήζουν διευκρινίσεων» στο κείμενο της ρηματικής διακοίνωσης, καθώς «επιτρέπουν εντελώς διαφορετικές ερμηνείες». Αναφέρουν δε ως «κραυγαλέο» παράδειγμα ότι ενώ σε μια από τις τροποποιήσεις του σκοπιανού Συντάγματος αναφέρεται η αλλαγή του ονόματος από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Βόρεια Μακεδονία», σε όσες ακολουθούν, οι Σκοπιανοί επαναφέρουν το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Επισημαίνουν ότι αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα διεθνώς ισχύοντα στις συνταγματικές αναθεωρήσεις, καθώς «κάθε μεταγενέστερη τροποποίηση οφείλει να ενσωματώνει το περιεχόμενο των προηγούμενων». Είναι μερικά από τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσει σήμερα η Ν.Δ.

Ο Δ. Αβραμόπουλος σε δήλωσή του μιλάει για «προβληματική» και μη «ισόρροπη» συμφωνία και ψέγει την κυβέρνηση που δεν επιδίωκε την εθνική συνεννόηση. Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε την εισήγηση συνεργατών του για την υποβολή πρότασης δυσπιστίας, καθώς έκρινε ότι το αποτέλεσμα θα ήταν προεξοφλημένο, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε ο Αλ. Τσίπρας προ ημερών, ενώ θα έδινε δυνατότητα επικοινωνιακής εκμετάλλευσης στον πρωθυπουργό. Ακόμη, έκρινε ότι μια τέτοια επιλογή θα έδινε άλλοθι στον κ. Καμμένο να «ξεπλύνει» τη στήριξη που έχει παράσχει έως τώρα στον κ. Τσίπρα εμφανιζόμενος ξαφνικά να μάχεται τη συμφωνία. Αλλοθι θεώρησαν από τη Ν.Δ. ότι θα προσέφερε και στον Στ. Θεοδωράκη.

Ιω. Βαρβιτσιώτης: Ανιστόρητη συμφωνία

Για «ανιστόρητους ισχυρισμούς» και «ανιστόρητη συμφωνία» κάνει λόγο σε δήλωσή του ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης. Σε αυτήν επισημαίνει ότι το «Σκοπιανό» δεν είναι μόνο το ονοματολογικό. «Είναι, πάνω απ’ όλα, ζήτημα ιστορικό, ζήτημα ευθείας αμφισβήτησης της ιστορικής αλήθειας, της συλλογικής μας ταυτότητας, της ίδιας μας της γλώσσας. Στοιχεία που αν σήμερα παραγνωρίσουμε και αποδεχθούμε, θα δεσμεύσουμε όχι μόνο την εθνική μας συνείδηση, αλλά και τις επόμενες γενεές» σημειώνει, υπογραμμίζοντας ότι τα εθνικά ζητήματα πρέπει να λύνονται. Ωστόσο, προσθέτει, η λύση τους «πρέπει να γίνεται με τρόπο που να αποτυπώνει και να διασφαλίζει την εθνική ομοφωνία. Με ευρείες εθνικές συναινέσεις και με τη συγκρότηση μιας ισχυρής πατριωτικής φωνής. Και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό». «Τα μεγάλα εθνικά ζητήματα διευθετούνταν διαχρονικά μόνο όταν το εθνικό συμφέρον των πολλών, υπερίσχυε του καιροσκοπισμού των λίγων. Σήμερα, παρακολουθώ μετά λύπης μου όλα αυτά να παραγκωνίζονται» τονίζει, μιλώντας για συμφωνία «ανιστόρητη, πρόχειρη και επιδερμική», κατά τη διαμόρφωση της οποίας, «δεν ενημερώθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η αξιωματική αντιπολίτευση, οι λοιπές πολιτικές δυνάμεις, και –εντέλει– ο ίδιος ο λαός. Μια συμφωνία που σήμερα οξύνει και βαθαίνει το πλήγμα στο πατριωτικό αίσθημα των πολιτών». Καταλήγει δε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι «η καλλιέργεια της πόλωσης, αντί της αναζήτησης συνθέσεων, διχάζει τους Eλληνες και αδυνατίζει σημαντικά τη φωνή μας στο εξωτερικό. Ιδίως, όταν συνυπογράφει εν ονόματι του λαού, μια συμφωνία χωρίς κείμενο και με τον λαό απέναντί της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή