Αλλάζει διαχειριστή για να βρει σωτηρία

Αλλάζει διαχειριστή για να βρει σωτηρία

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σανίδα… σωτηρίας αναμένεται να αποτελέσει η αλλαγή διαχείρισης του Εργαστηρίου Ελέγχου Ντόπινγκ Ελλάδος, που θα υπάγεται πλέον στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος», κάτι που ενδέχεται να βοηθήσει ώστε να λυθούν τα πολλά προβλήματα που, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» (5/72018), υπάρχουν: δηλαδή παλαιός εξοπλισμός, έλλειψη προσωπικού, μη οικονομική αυτοτέλεια κ.λπ.

Το εργαστήριο ανήκε στο ΟΑΚΑ, αλλά, με το άρθρο 50 του νόμου «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, οι αρμοδιότητές του θα μεταφερθούν στο Ινστιτούτο Βιοεπιστημών και Εφαρμογών (ΙΒΕ) του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εργαστήριο θα έχει οικονομική αυτοτέλεια, ενώ αναμένεται να προκηρυχθεί και διαγωνισμός για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού του.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν αποχωρήσει από το εργαστήριο τέσσερις διευθυντές διότι δεν μπορούσαν να εργαστούν. Στις εποχές μετά το 2004, όταν ο εξοπλισμός ήταν καινούργιος, το εργαστήριο θεωρείτο από τα κορυφαία της Ευρώπης και κέρδιζε πολλά χρήματα, αλλά τα έσοδα, αντί να επενδυθούν σε μηχανήματα κ.λπ., πήγαιναν, όπως είχαν καταγγείλει εκπρόσωποί του, «στο νερό για το πότισμα του γκαζόν του ΟΑΚΑ».

Για τα προβλήματα είχαν ενημερωθεί οι εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) και ελλόχευε ο κίνδυνος άρσης αναγνώρισης, κάτι που θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα στον ελληνικό αθλητισμό.

Ο «Δημόκριτος» αποτελεί το μεγαλύτερο διεπιστημονικό ερευνητικό κέντρο της χώρας με περίπου 180 ερευνητές και ειδικούς λειτουργικούς επιστήμονες και περισσότερα από 500 άτομα ερευνητικό προσωπικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή