Σε 7 περιφέρειες επεκτείνει το δίκτυο αερίου η ΔΕΔΔΑ

Σε 7 περιφέρειες επεκτείνει το δίκτυο αερίου η ΔΕΔΔΑ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δίκτυο διανομής φυσικού αερίου σε επτά περιφέρειες της χώρας για τη σύνδεση 45.000 νοικοκυριών την πενταετία 2019-2023 περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της ΔΕΔΔΑ επενδύοντας 281 εκατ. ευρώ.

Η 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ, με βασική δραστηριότητα την ανάπτυξη δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε ολόκληρη τη χώρα, με εξαίρεση τις περιοχές Αττικής και Θεσσαλίας-Θεσσαλονίκης, όπου δραστηριοποιούνται οι αντίστοιχες ΕΔΑ (εταιρείες διανομής αερίου), έχει σχεδιάσει ένα φιλόδοξο επιχειρησιακό σχέδιο με στόχο την πρόσβαση στο φυσικό αέριο 45.000 νοικοκυριών μέχρι το 2023.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΔΔΑ, όπως παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου από τη διοίκηση της εταιρείας (Σ. Ραπτόπουλος, πρόεδρος, και Σ. Μωσσέ, διευθύνουσα σύμβουλος), χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο αφορά τις περιφέρειες Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα, όπου θα πραγματοποιηθούν με δωρεάν τέλη 30.800 συνδέσεις και θα γίνουν εργασίες επέκτασης του δικτύου 1.130 χλμ., με προϋπολογισμό 172 εκατ. ευρώ. Για το πρώτο έργο έχουν ήδη εξασφαλιστεί οι χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ (50%), την ΕΤΕΠ (35%) και ίδια κεφάλαια (15%), με τις πρώτες προκαταβολές να έχουν ήδη δοθεί. Στόχος της εταιρείας είναι μέχρι το καλοκαίρι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής των αναδόχων.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει συνολικά 18 πόλεις, εκ των οποίων στο Καρπενήσι, στην Αμφισσα, στη Βέροια, στα Γιαννιτσά και στην Ορεστιάδα θα πάει συμπιεσμένο αέριο CNG και στις υπόλοιπες κανονικό δίκτυο με αγωγό.

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει τέσσερις περιφέρειες, Δυτική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και Ηπειρο, με στόχο τη δημιουργία 15.000 νέων συνδέσεων με την επέκταση του δικτύου κατά 850 χλμ. και προϋπολογισμό 109 εκατ. ευρώ. Οπως τόνισε η διοίκηση της ΔΕΔΔΑ, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα ξεκινήσουν δύο πιλοτικά έργα-γέφυρα που αφορούν συνολικά 1.700 συνδέσεις σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Χαλκίδα, Λαμία, Κατερίνη, Σέρρες, αρχικά, και στη συνέχεια σε Θήβα, Κιλκίς και Δράμα.

Το πρόγραμμα της ΔΕΔΔΑ περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη 10 τοπικών γραφείων σε πρώτη φάση για την εκπροσώπηση της εταιρείας στις περιφέρειες της χώρας, που θα στελεχωθούν με προσλήψεις 40 υπαλλήλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή