Ο ΔΗΚΤΗΣ (24/01/19)

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύριο τα τελευταία ραντεβού με τους θεσμούς

Επιβεβαιώνεται μέρα με τη μέρα ότι αυτή η αξιολόγηση δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη και φέρει έντονο άρωμα μνημονίου. Το πρόγραμμα της σημερινής μέρας, ολοήμερο και εξαντλητικό, όπως παλιά, όταν τελείωναν οι αξιολογήσεις και επιχειρούνταν λύσεις στις εκκρεμότητες, έστω και την τελευταία στιγμή. Το πρωί ξεκινά με διαπραγματεύσεις για τα θέματα της ενέργειας, συνεχίζει με δημόσια διοίκηση, τρίτο θέμα είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στις 12.30 θα μπει και πάλι στο τραπέζι το θέμα των χρηματοπιστωτικών που δεν κατέληξε πουθενά προχθές, καθώς οι θεσμοί έχουν αντιρρήσεις με τα υψηλά όρια προστασίας της α΄ κατοικίας που θέλει να διατηρήσει η κυβέρνηση. Το απόγευμα νέα συνάντηση θα ασχοληθεί με τα δημοσιονομικά θέματα. Θυμίζουμε, αύριο έχει προγραμματιστεί να τελειώσουν οι συναντήσεις με τους θεσμούς, αλλά η κυβέρνηση θα έχει καιρό ώς τα μεσα Φεβρουαρίου για να κλείσει τις εκκρεμότητες. Δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο.

Περιμένουν να συναντηθούν με τον κ. Τσακαλώτο

Με την υπόσχεση της συνάντησης με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο έφυγαν χθες οι εργαζόμενοι των ΕΛΤΑ από το το γραφείο του υπουργού. Οι εργαζόμενοι που απήργησαν, χθες, αντιδρώντας στο σχέδιο εξυγίανσης των ΕΛΤΑ, συναντήθηκαν με τον επικεφαλής του γραφείου του κ. Τσακαλώτου, Σπ. Παπακωνσταντίνου. Ο τελευταίος φέρεται να άκουσε με κατανόηση τα θέματα οφειλών του ελληνικού Δημοσίου προς τα ΕΛΤΑ, αλλά έδειξε ανενημέρωτος σχετικά για το σχέδιο εξυγίανσης της επιχείρησης που, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη μείωση του προσωπικού κατά 2.000 άτομα.

Αυξάνεται κατά 2,5% η τιμή των τσιγάρων

Κατά 2,5% αυξάνεται από 31ης Ιανουαρίου η λιανική τιμή των τσιγάρων. Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής, από τις 31 Ιανουαρίου 2019 η σταθμισμένη μέση τιμή λιανικής πώλησης ανά φορολογική μονάδα (1 Φ.Μ. = 1.000 τσιγάρα) ορίζονται τα 209,06 ευρώ. Η τιμή αυτή είναι αυξημένη σε σύγκριση με την υφιστάμενη που ανέρχεται σε 204,78 ευρώ. Ετσι η σταθμισμένη μέση τιμή λιανικής πώλησης για ένα πακέτο τσιγάρων (20 τεμάχια) θα ανέλθει στα 4,1812 ευρώ.

Σε δύσκολη θέση για τις λιγνιτικές

Οι ενδιαφερόμενοι για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ περιμένουν να δουν ποια περιθώρια έχουν η κυβέρνηση και η Επιχείρηση να αλλάξουν τους όρους της συμφωνίας πώλησης για να επανακαθορίσουν τη στάση τους. Αντιλαμβάνονται πως η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη, γιατί, εάν ο διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος, τα εναλλακτικά σενάρια είναι το ένα χειρότερο από το άλλο. Σε στιγμές απελπισίας, εξάλλου, το υπουργείο Ενέργειας έδειξε πως είναι πρόθυμο για παραχωρήσεις. Για παράδειγμα, είχε προτείνει κάποια στιγμή να εγγυηθεί το Δημόσιο ότι θα πάρουν οι μονάδες αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος, αφού αργεί να τα εγκρίνει η Κομισιόν.

Η Κίχελ φεύγει, η Rothschild μένει

H Rothschild μένει στην Ελλάδα, έστω και αν η επικεφαλής της ομάδας συμβούλων της για το ελληνικό χρέος αποχωρεί. Ο λόγος για την Αν-Λορ Κίχελ, η οποία αποφάσισε να αποχωρήσει από την εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών για να «στήσει» τη δική της επιχείρηση, η οποία θα συνεργάζεται με τη Rothschild για θέματα κρατικού χρέους, ενώ θα παρέχει επίσης συμβουλές για την κοινωνική πολιτική. Αξίζει να σημειώσουμε πως, όπως μετέδωσε το Bloomberg, η Rothschild αναμένεται να ανανεώσει το συμβόλαιό της με την κυβέρνηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες, συνεχίζοντας έτσι να συμβουλεύει το οικονομικό επιτελείο για τις εξόδους στις αγορές. Η Rothschild, εκτός από την Ελλάδα, έχει συμβόλαια με πολλές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και της Ακτής Ελεφαντοστού. Η νέα εταιρεία της Κίχελ αναμένεται να ξεκινήσει στο πρώτο μισό του 2019 και η συνεργασία με τη Rothschild θα έχει στόχο την ενίσχυση των συμβουλευτικών υπηρεσιών που σχετίζονται με το χρέος, για τις χώρες-πελάτες της Rothschild.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή