Στη μουσική «Αριζόνα» του Γιούγκερμαν

Στη μουσική «Αριζόνα» του Γιούγκερμαν

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις φορές ζητεί ο Φινλανδός Γιούγκερμαν από την ορχήστρα να παίξει το «Θλιμμένο Βαλς» του συμπατριώτη του Γιαν Σιμπέλιους για να χορέψει η μητέρα του με τον σύζυγό της, τον εραστή της και τον ίδιο σε ένα από τα όνειρα-φαντασιώσεις του βασανισμένου χαρακτήρα του Μ. Καραγάτση.

Η μουσική έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο στο έργο του Καραγάτση και παρόλο που μπορεί να μένει περισσότερο στη σκιά για χάρη της πλοκής, ωστόσο αναδεικνύεται στην παράσταση «Γιούγκερμαν» του σκηνοθέτη Δημήτρη Τάρλοου, στο θέατρο Πορεία. Το καμπαρέ «Αριζόνα» της Βουδαπέστης, άλλωστε, είναι ένα από τα σημεία που επισκέπτεται ο Γιούγκερμαν στα ταξίδια του και συναντά πρόσωπα που αργότερα θα παίξουν τον δικό τους ρόλο στην πλοκή του έργου και στη μοίρα του χαρακτήρα.

Στην ατμόσφαιρα του «Αριζόνα» θα μας μεταφέρει ο γνωστός πιανίστας της τζαζ Γιώργος Κοντραφούρης με τον κοντραμπασίστα Βασίλη Κουτσονάνο την Κυριακή 27 Ιανουαρίου. Το Θέατρο Πορεία γιορτάζει τα 20 του χρόνια με έναν ομολογουμένως έξυπνο τρόπο, συνδέοντας μία σειρά κυριακάτικων μεσημεριανών συναυλιών με ορισμένες από τις πιο σημαντικές παραστάσεις του. Οι εκδηλώσεις για τα γενέθλια του θεάτρου θα ξεκινήσουν φέτος και θα κορυφωθούν μέσα στην επόμενη χρονιά.

Ο Γιώργος Κοντραφούρης θα μας μεταφέρει στη μουσική Ευρώπη του Γιούγκερμαν και στην Αμερική του Ευγένιου Ο’ Νιλ που έγραψε το 1943 το έργο «Ενα φεγγάρι για τους καταραμένους», μια εποχή δόξας για το σουίνγκ, την τζαζ, τον Φρανκ Σινάτρα αλλά και την εμφάνιση της honky tonk στην κάντρι μουσική.

Η Ναλίσα Γκριν συνέθεσε μουσική για τις παραστάσεις «Αγριόπαπια» και το «Ευχαριστημένο» του Πορεία και θα εμφανιστεί στις 3 Φεβρουαρίου με κομμάτια από τις παραστάσεις αλλά και δικά της τραγούδια που θα παίξει με την κιθάρα της και το εξωτικό θέρεμιν. Μάλιστα, η αυτοδίδακτη μουσικός εμπνεύστηκε από τη φράση «Η αγριόπαπια βουτάει στον βυθό της θάλασσας» για να γράψει ένα τραγούδι για το ιψενικό έργο.

Καλεσμένος του Πορεία θα είναι στις 24 Φεβρουαρίου και ο τραγουδοποιός και ουτίστας Χάιγκ Γιαζιτζιάν που έγραψε τη μουσική για «Το κτήνος στο φεγγάρι» του 2012 και τη «Φρεναπάτη» του 2001.

​​«ARIZONA mulatο», Κυριακή 27 Ιανουαρίου, θέατρο Πορεία, 3 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή