Σταύρος Θεοδωράκης: Την άλλη εβδομάδα θα σας πω ποιος «σκότωσε» την Κ.Ο. του Ποταμιού

Σταύρος Θεοδωράκης: Την άλλη εβδομάδα θα σας πω ποιος «σκότωσε» την Κ.Ο. του Ποταμιού

9' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Υπάρχει ένα ερώτημα που πρέπει να απαντήσω. Ποιος σκότωσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού; Αλλά, θα μου επιτρέψετε, με σεβασμό στις ιστορικές στιγμές που ζούμε να μην δώσω απάντηση, σήμερα, σε αυτό το ερώτημα. Θα απαντήσω, όμως, τη νέα εβδομάδα. Και θα απαντήσω με στοιχεία. Γιατί ο ελληνικός λαός -και κυρίως οι 222.000 ψηφοφόροι του Ποταμιού- απαιτούν να μάθουν ποιος σκότωσε την Κοινοβουλευτική τους Ομάδα και ποιος προσπάθησε να μας φιμώσει», δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης και πρόσθεσε:

«Τι πρέπει, λοιπόν, να σκεφθεί ένας Βουλευτής αυτές τις κρίσιμες ώρες; Δύο νομίζω είναι τα σημαντικότερα που πρέπει να αναλογισθούμε. Ποια είναι η τύχη της Μακεδονίας μας -της ελληνικής Μακεδονίας- αν ψηφιστεί αυτή η συμφωνία;

Και ποια θα είναι η τύχη της Μακεδονίας μας και της Ελλάδας αν δεν ψηφίσουμε αυτή τη συμφωνία. Ποια δηλαδή, θα είναι η τύχη της δικής μας οικονομίας, της δικής μας ασφάλειας, της δικής μας πορείας.

Με τη συμφωνία των Πρεσπών παύει η μονοπώληση του ονόματος «Μακεδονία» από τους γείτονες μας.

Προσέξτε με. Εμείς οι Έλληνες είμαστε περήφανοι για τη Μακεδονία μας και την ιστορία της και το λέω και ως βουλευτής Θεσσαλονίκης. Όμως, η συντριπτική πλειοψηφία των λαών του κόσμου, όταν ακούν «Μακεδονία», ο νους τους πάει στην πΓΔΜ. 140 χώρες τους έχουν αναγνωρίσει ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι κάτι κάνουμε λάθος όλα αυτά τα χρόνια.

Χώνουμε το κεφάλι στην άμμο, δεν βλέπουμε τον κίνδυνο και λέμε στο διπλανό κεφάλι -που επίσης είναι χωμένο στην άμμο- «νικάμε, σε λίγο νικάμε».

Όταν λοιπόν αυτή η χώρα αλλάξει όνομα -και αυτό θα γίνει άμεσα- και ονομασθεί «Βόρεια Μακεδονία», η πρώτη σκέψη σε όποιον το ακούσει, από την Αμερική μέχρι την Κίνα, είναι ότι υπάρχει και η Κεντρική Μακεδονία και η Ανατολική Μακεδονία και η Δυτική Μακεδονία.

Και όλα αυτά είναι Ελλάδα.

Και είναι στο δικό μας χέρι να δώσουμε δύναμη και περιεχόμενο σε αυτές τις περιοχές. Στην οικονομία, στην παραγωγή, στον πολιτισμό.

Η συμφωνία δεν μας δίνει τα πάντα. Και το έχω πει από την πρώτη στιγμή. Αν η χώρα είχε ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ή αν η κυβέρνηση μας καλούσε να καθίσουμε όλοι γύρω από ένα τραπέζι, θα είχαμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Σήμερα, εδώ που βρισκόμαστε, το μεγάλο κέρδος είναι ότι η Ελλάδα επιβάλλει στους γείτονες μας τη σύνθετη ονομασία.

Στο μεγάλο ερώτημα: ποιος χάνει – και ποιος κερδίζει από αυτή τη συμφωνία- βρείτε μου έναν κορυφαίο αναλυτή, έναν!- που να λέει ότι οι χαμένοι είναι οι Έλληνες.

Η συμφωνία υποχρεώνει τους γείτονες μας:

– να αλλάξουν τα σχολικά βιβλία τους

– η επόμενη γενιά να μην ανατρέφεται μες τις ιδέες του αλυτρωτισμού

– να αλλάξουν ονομασίες δημοσίων οργανισμών

– να ξηλώσουν τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τις πλατείες τους

– να πάψουν να σφετερίζονται την ελληνική ιστορία και την Αρχαία Μακεδονική παράδοση και όλα αυτά με τροποποίηση του Συντάγματος τους!

Πάμε όμως να δούμε, ποια θα είναι η τύχη της χώρας μας αν σήμερα οι βουλευτές πουν «ΟΧΙ» στη συμφωνία.

Τότε, θα πρέπει να ζήσουμε με ένα κράτος που θα συνεχίσει να λέγεται παντού και πάντα «Μακεδονία» – σκέτο.

Ας βγούμε λίγο από τα χαρακώματα κι ας σκεφτούμε:

Τι απέδωσαν τα εμπάργκο;

Τι απέδωσαν οι αποκλεισμοί και τα βέτο;

Τι απέδωσαν τα συλλαλητήρια του ’90;

Τίποτα! Όχι μόνο δεν απέδωσαν, αλλά η χώρα έχασε.

Η επιδίωξη λοιπόν ενός συμβιβασμού έπρεπε να είναι ο μεγάλος πατριωτικός στόχος. Σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας η χώρα θα απομονωθεί διεθνώς.

– Θα συγκρουστούμε με την Ε.Ε.

– Θα συγκρουστούμε με το ΝΑΤΟ

– Θα συγκρουστούμε με τις ΗΠΑ

Δεν μας προβληματίζει, αλήθεια, ότι όλοι οι σύμμαχοι μας, αυτοί που μας στηρίζουν στο Κυπριακό, αυτοί που φρενάρουν την Τουρκία, αυτοί που χρηματοδότησαν την οικονομία μας στα δύσκολα χρόνια της κρίσης – όλοι οι σύμμαχοι μας- θα είναι απέναντι στην Ελλάδα, αν αρνηθούμε αυτή τη συμφωνία; Και οι μόνοι που θα χαίρονται θα είναι η Ρωσία και η Τουρκία.

Είναι νομίζω η στιγμή να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, χωρίς να φοβόμαστε τους πολίτες.

Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να επιβάλλει αλλαγή του ονόματος στους γείτονες μας αν η δυτική διπλωματία δεν πίεζε για να λυθεί το πρόβλημα.

Ο φόβος της Ρωσίας και η πιθανότητα να ενταχθούν τα Σκόπια στη ρωσική σφαίρα επιρροής επέβαλε στους δυτικούς -Ευρώπη και Αμερική- να κινηθούν. Μικρές λεπτομέρειες με τεράστια σημασία.

Την Άνοιξη του ‘17 ο Ρώσος πρέσβης στην πΓΔΜ – μετά από μήνες ακυβερνησίας- ζήτησε χωρίς περιστροφές από τον Γκρουέφσκι η Macedonia – έτσι την αποκαλούν οι Ρώσοι- ζήτησε λοιπόν από την Macedonia να αναζητήσει προστασία στο πλευρό της Ρωσίας, εγκαταλείποντας την προσπάθεια ένταξης στο ΝΑΤΟ. Ήταν δημόσιο κάλεσμα της Ρωσίας.

Είχε προηγηθεί το Φθινόπωρο του ’16 το αποτυχημένο φιλορωσικό πραξικόπημα στο Μαυροβούνιο.

Εκεί κάπου είναι που ξύπνησαν οι Αμερικανοί και – για να πούμε όλη την αλήθεια- ανάγκασαν τον πρόεδρο Ιβάνοφ να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζάεφ. Σε έναν μετριοπαθή πολιτικό.

Η υπεράσπιση του ενεργειακού άξονα Μαύρης Θάλασσας – Αδριατικής είναι στρατηγικής σημασίας υπόθεση για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Και μετά είναι τα ναρκωτικά και το λαθρεμπόριο.

Στις αρχές του ‘18, δολοφονήθηκε ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς, ένας μετριοπαθής Σέρβος πολιτικός που μιλούσε συνεχώς για την παράνομη διακίνηση πετρελαιοειδών και ναρκωτικών στο Κόσοβο.

Τότε είναι που – σύμφωνα με όλους τους σοβαρούς αναλυτές-ενισχύθηκε η απόφαση των Αμερικανών ότι πρέπει να τελειώνουμε με την αταξία στα Βαλκάνια. Και έβαλαν πρώτο στόχο την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Ας τολμήσουμε λοιπόν να πούμε την αλήθεια στους Έλληνες!

Ακούω κάποιους και λένε ότι ο μεγάλος χαμένος – αν εμείς δεν υπογράψουμε τη συμφωνία- θα είναι οι γείτονες μας. «Η χώρα τους θα διαλυθεί». Κάτι αντίστοιχο ονειρεύονται και οι Αλβανοί εθνικιστές και οι Βούλγαροι εθνικιστές. Να πάει ένα κομμάτι στη Μεγάλη Αλβανία και ένα άλλο στην Μεγάλη Βουλγαρία.

Είναι λύσεις αυτές που συμφέρουν την Ελλάδα;

Αν αυτή η συμφωνία δεν ψηφιστεί σήμερα ο πολιτικός που θα πέσει δεν είναι ο Τσίπρας, ο πολιτικός που θα πέσει είναι ο Ζάεφ

Και η επόμενη κυβέρνηση στην γειτονική χώρα θα είναι μια κυβέρνηση Γκρουέφσκι στην καλύτερη περίπτωση. Ξανά αλυτρωτισμοί, ξανά σκιάχτρα στους δρόμους και τις πλατείες, ξανά παιγνίδια με Τούρκους και Ρώσους. Μας συμφέρει;

Μας συμφέρει να μην γίνει ευρωπαϊκό έδαφος η γειτονική χώρα;

Μας συμφέρει να αποκτήσει στρατιωτικές βάσεις η Τουρκία στα βόρεια σύνορα μας;

Για το Ποτάμι είναι προτεραιότητα η ασφάλεια της χώρας.

Και ασφάλεια σημαίνει στέρεες σχέσεις με τους Δυτικούς συμμάχους μας.

Αυτά θα πρέπει να απαντήσουμε σήμερα με την ψήφο μας.

Και μετά κάνω και μια άλλη σκέψη:

«Ποια θα ήταν η τύχη της συμφωνίας αν την παραπέμπαμε στην επόμενη Βουλή και σε μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας;».

Αυτός άλλωστε ήταν και ο πραγματικός φόβος τόσους μήνες της ΝΔ.

Γι’ αυτό ακόμη και σήμερα το ψιθυρίζουν: «Ψηφίστε να τελειώνουμε, ψηφίστε να μην έρθει σε εμάς η καυτή πατάτα».

Η επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας που λένε τα στελέχη της ΝΔ είναι αυτό ακριβώς που έλεγε και ο κ.Τσίπρας το ‘14. Αυτός θα σκίζει τα μνημόνια και οι ξένοι θα κλαίνε. Αυτός θα βαράει τα νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν. Δεν θα υπάρξει άλλη βελτιωμένη συμφωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έφερε ένα καλύτερο μνημόνιο, έφερε ένα σκληρότερο μνημόνιο. Τότε γιατί αυτές οι εξαλλοσύνες από την πλευρά της ΝΔ;

– Η στήριξη στα συλλαλητήρια

– Και οι μισές – ευτυχώς μισές -κουβέντες περί προδοσίας.

Ξέρω και εγώ κ.Μητσοτάκη ότι οι ψηφοφόροι θέλουν την ψευδαίσθηση του απόλυτου. Δεν θέλουν έναν ηγέτη που θα τους πει ότι η ζωή είναι πολύπλοκη. Ότι χρειάζονται και συμβιβασμοί.

Όμως, η πρώτη αρετή ενός πολιτικού είναι άλλη: Είναι η θυσία!

Αφήνω τη δουλειά μου και μπαίνω στην πολιτική -όχι μπαίνω στην πολιτική επειδή είμαι ανεπάγγελτος. Θυσιάζω τις ψήφους και το χειροκρότημα, αν είναι να λύσω ένα δύσκολο πρόβλημα, τολμώ και πάω κόντρα στο ρεύμα.

Το ρήμα είναι τολμώ και όχι πορεύομαι.

Αυτό είναι το Ποτάμι. Επειδή η πυξίδα του δεν δείχνει εξουσία

Αποφασίζουμε χωρίς δεύτερες σκέψεις τι συμφέρει την πατρίδα.

Πως θα γίνει καλύτερος ο τόπος

Που ζουν οι φίλοι μου

Που ζουν τα παιδιά μας

Μετά τους τακτικισμούς του κ.Τσίπρα- τις μεταγραφές Βουλευτών, αρκετοί είναι αυτοί που μας καλούν να πούμε «ΟΧΙ» στη συμφωνία των Πρεσπών, ανεξαρτήτως αν είναι καλή ή όχι.

Και εδώ θέλω να πω δυο λέξεις στον κ.Τσίπρα:

Την εθνική συνεννόηση τη θυμούνται όλοι στην πτώση τους. Δεν είστε εσείς η εξαίρεση κ.Τσίπρα.

Όμως εσείς έχετε κάνει κάτι άλλο μοναδικό:

Συνυπήρξατε 4 χρόνια με τους ακροδεξιούς εθνικιστές. Αγκαλιαστήκατε στις εξέδρες. Τους μοιράσατε υπουργικές καρέκλες και σήμερα παριστάνετε τον αμόλυντο προοδευτικό.

Ε, δεν είστε!

Όμως , αλλοίμονο αν οι θέσεις μας στα εθνικά θέματα μεταβάλλονται, ανάλογα με τις τυχοδιωκτικές συμπεριφορές των αντιπάλων μας.

Το Ποτάμι δεν επενδύει στους εμφυλίους, στις καθημερινές συγκρούσεις που απορροφούν όλη την ενέργεια της κοινωνίας.

Μνημονιακοί – αντιμνημονιακοί.

Γερμανοτσολιάδες και δραχμιστές.

Προδότες και πατριώτες.

Η αντισυστημική ρητορική της κρίσης έχει απλωθεί σαν μούχλα στα θεμέλια της δημοκρατίας. Και σε αυτό έχετε μεγάλη συνεισφορά κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ισοπεδώσατε όλα στην προσπάθεια να έλθετε στην εξουσία. Η επίθεση σας χωρίς όρια στους θεσμούς από την Ε,Ε μέχρι την επιχειρηματικότητα, είχε σαν αποτέλεσμα να θεωρηθούν όλα ύποπτα, όλα βρώμικα.

Αφού η Δημοκρατία είχε ξεπουλήσει τη χώρα, όπως λέγατε εσείς, γιατί σήμερα κάποιοι να μην φωνάζουν: Η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία.

Θέλω όμως να απευθυνθώ και σε σας. Να μην νομίζουν κάποιοι στη ΝΔ ότι πρωτοτυπούν.

Ό,τι φωνάζουν το έχει φωνάξει και ο ΣΥΡΙΖΑ, στα χρόνια του αντιμνημονιακού αγώνα.

Ό,τι όποιος ψηφίσει θα τιμωρηθεί από τον λαό

Ό,τι η Βουλή πρέπει να ακούσει τη φωνή των συλλαλητηρίων

Ό,τι πρέπει να παραιτηθεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

Διαβάζω: «Η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να παίρνει αποφάσεις που δεσμεύουν τη χώρα». «O πρωθυπουργός δεν έχει καμιά πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα». Ποιος έχει πει τι; Είναι ο Αλέξης Τσίπρας; Ή είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Είναι και ο ένας και ο άλλος. Ο ένας το ’14 ο άλλος το ’19.

Φτάσατε στο σημείο κύριοι της ΝΔ να καταγγέλλετε τους αστυνομικούς που προστάτευαν τις εισόδους της Βουλής από την επίθεση φασιστικών ομάδων. Πόσο πιο ΣΥΡΙΖΑ πια;

Για να αναφερθώ και στους συντρόφους του ΠΑΣΟΚ.

Είναι προσβλητική για τους εκσυγχρονιστές, για τους μεταρρυθμιστές, για τους κεντρώους η στάση του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ.

Δεκάδες στελέχη δεν μετέχουν στο σιωπητήριο που έχει επιβάλλει η κυρία Γεννηματά. Τολμούν και μιλούν υπέρ της λύσης του Μακεδονικού, όπως όλα αυτά τα χρόνια υποστήριζαν ο Κώστας Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου, που θα θέλαμε και αυτή την ύστατη στιγμή την ξεκάθαρη τοποθέτησή τους.

Οι Έλληνες πολίτες έχουν ζήσει έναν πλήρη κύκλο ψεμάτων και απατηλών υποσχέσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τους ξεγέλασε με τα αντιμνημονιακά. Η ΝΔ προσπαθεί να τους ξεγελάσει με τα εθνικιστικά. Εμείς λοιπόν που δεν έχουμε σχέση, ούτε με τους παλαιοημερολογίτες της αριστεράς, ούτε με τους παλαιοημερολογίτες της δεξιάς θα επιμένουμε να λέμε μόνο την αλήθεια.

Όχι άλλα κύματα βίας και διχασμού. Οι πολίτες πρέπει να απαιτήσουν την αλήθεια και να επιβραβεύσουν την αλήθεια.

Υπάρχουν πολλοί, αυτές τις ώρες, που μας σφίγγουν το χέρι και μας λένε «ευτυχώς που υπάρχετε και εσείς». Πολίτες που απογοητεύονται κοιτούν τώρα για πρώτη φορά το Ποτάμι. Επιστρέφουν στελέχη που είχαμε χάσει. Το Ζάππειο γέμισε τη Δευτέρα το βράδυ. Εκατοντάδες πολίτες ήρθαν στην εκδήλωση του Ποταμιού για το Μακεδονικό.

Δεκάδες χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου-που δεν θέλουν τα sosial media – να γίνουν ξανά οι πλατείες του μεσαίωνα, συνδέθηκαν και παρακολούθησαν μια τετράωρη συζήτηση. Και ήταν όλοι εκεί. Από τον Στέφανο Μάνο έως τον Νίκο Αλιβιζάτο.

Σημασία έχει να μην χάνεις την ψυχή σου, να μην χάνεις τον προσανατολισμό σου. Να μην γίνεσαι άδικος. Να μην γέρνεις αριστερά ή δεξιά. Να μην τυφλώνεσαι. Και κυρίως να μην ξεχνάς γιατί πολεμάς και για ποιους πολεμάς. Και το Ποτάμι αυτόν τον άνισο πόλεμο δεν θα τον χάσει.

Μπορεί να έχασε την ΚΟ, δεν έχασε όμως το κέντρο του. Δεν θα χάσει τον προσανατολισμό του, δεν θα χάσει την πυξίδα του. Κι αυτό μας κάνει περήφανους. Και αυτό μας κάνει δυνατούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή