Συμφωνία Πρεσπών: Σε εξέλιξη η ψηφοφορία στη Βουλή – Live

Συμφωνία Πρεσπών: Σε εξέλιξη η ψηφοφορία στη Βουλή – Live

8' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

Ωρα της αλήθειας για τη συμφωνία των Πρεσπών καθώς αυτή την ώρα τίθεται σε ονομαστική ψηφοφορία, με το Μαξίμου να προεξοφλεί 153 ψήφους. 

Όπως ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, η Ολομέλεια κράτησε 38,5 ώρες και μίλησαν συνολικά 200 βουλευτές, με πολιτικούς αρχηγούς, εισηγητές, ειδικούς αγορητές κ.λπ. Ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε όσους βουλευτές δεν πρόλαβαν να μιλήσουν, να καταθέσουν τις ομιλίες τους και αυτές θα συναφθούν ως παράρτημα των πρακτικών που θα δημοσιευθούν για αυτήν την ιστορική συνεδρίαση.

Χθες, οι κ. Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης κινήθηκαν σε ιδιαίτερα οξείς τόνους.

Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής εξαπέλυσε επίθεση κατά πάντων ενώ έκανε και «ιστορική αναδρομή» επιχειρώντας ουσιαστικά να καταδείξει σε τι κατάσταση του κληροδότησαν οι προκάτοχοί του το μείζον αυτό εθνικό θέμα ενώ αναφέρθηκε και σε αυτά που πέτυχε ο ίδιος.

«Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ένα βήμα πριν από ένα ιστορικό γεγονός», «Μετά από σχεδόν 30 χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων και μετά από έναν ολόκληρο χρόνο εξαντλητικών διαπραγματεύσεων φτάνουμε στο τέλος μιας επίπονης διαδικασίας», είπε ο Αλ. Τσίπρας ενόψει της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχει έρθει για να αναμετρηθεί με την ιστορική και την εθνική ευθύνη, με την ευθύνη που έχει ο καθένας από τους 300 που δεν εκβιάζονται, δεν τρομοκρατούνται και ομιλούν μονάχα με τη συνείδηση τους.

«Προχτές συγκεντρώθηκαν χιλιάδες διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους δεν είχαν σχέση με τους ακραίους που επιτέθηκαν στο κοινοβούλιο, αν ρωτούσατε έναν από αυτούς θα σας έλεγαν ότι διαμαρτύρονται για το όνομα, δεν θα σας έλεγαν ούτε για τη γλώσσα, ούτε για citizenship, ούτε για τα ροδάκινα βεβαίως», είπε στον κ. Μητσοτάκη ο Αλ. Τσίπρας.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για ένδεια επιχειρημάτων εναντίον της συμφωνίας: «Ασχολείστε με απολύτως δευτερεύοντα ζητήματα και όχι με τα ουσιαστικά, γιατί έχετε ένδεια επιχειρημάτων». Πρόσθεσε ότι μεγάλο μέρος της ομιλίας του το κατανάλωσε στην αντιπαράθεση του με τον κ. Καμμένο. «Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία σας εκεί στη δεξιά πολυκατοικία», είπε προσθέτοντας ότι μετά τις Πρέσπες θα αντιπολιτεύεστε τους άλλους στη δεξιά πολυκατοικία γιατί υπάρχει συνωστισμός, για το ποιος θα πάρει το καλύτερο «διαμέρισμα».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι στόχος του είναι να προσπαθήσει να παρουσιάσει την αλήθεια στον λαό γι' αυτό το εθνικό πρόβλημα και για τα οφέλη της επίλυσής του.

Ειδικότερα είπε ότι αυτή η διαφορά ταλαιπώρησε τη χώρα, τους γείτονες, μας, τα Βαλκάνια επί τρεις δεκαετίες «και μας στέρησε όλα αυτά τα χρόνια κρίσμο διπλωματικό κεφάλαιο» αποσπώντας μας από τους πραγματικούς κινδύνους που δεν βρίσκονται στα Βόρεια αλλά στα Ανατολικά σύνορά μας. Είπε ότι «η αδράνεια, η ατολμία, η αναβλητικότητα που είχε γίνει δόγμα εξωτερικής πολιτικής, είχε ως αποτέλεσμα τις διαρκείς διπλωματικές ήττες από την ελληνική πλευρά», με αποτέλεσμα περισσότερες από 130 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα, να την αναγνωρίζουν με τη συνταγματική της ονομασία, αλλά και ο Τύπος και το σύνολο της κοινής γνώμης την αποκαλούν "Μακεδονία" χωρίς άλλο προσδιορισμό.

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι παράλληλα με τον κίνδυνο να χάσουμε το όνομα Μακεδονία, κινδυνεύαμε να χάσουμε και ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας μας, εξαιτίας του πρωτοφανούς, όπως είπε, παροξυσμού, παραχάραξης και σφετερισμού της ιστορίας, της πολιτισμικής κληρονομιάς και των συμβόλων της Μακεδονίας που αποτελούσε και αποτελεί ιστορικά αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς.

Πρόσθεσε ότι και στην Ελλάδα ο εθνικιστικός παροξυσμός των αρχών του ‘90 διαμόρφωσε το κλίμα στη κοινή γνώμη, δημιουργώντας την εικόνα μιας χώρας φοβικής, χωρίς εθνική αυτοπεποίθηση. Αποκορύφωμα, είπε η "μαξιμαλιστική θέση που συμφωνήθηκε στο περίφημο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992 -πλην του ΚΚΕ – περί μη χρήσης του όρου Μακεδονία ή παράγωγού του από τη γειτονική χώρα". Τόνισε ότι όμως αυτή η θέση έτρεφε τις φαντασιώσεις αρκετών όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκε από καμία κυβέρνηση στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής, στις διαπραγματεύσεις τα επόμενα χρόνια.

Μιλώντας για το πώς χειρίστηκε το ζήτημα η παρούσα κυβέρνηση, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι κινείται απολύτως πάνω στην εθνική γραμμή που έχει η χώρα από το 2007 και σημείωσε τι πέτυχε η κυβέρνηση με τη Συμφωνία.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε:

-Πρώτον: Σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Δηλαδή υποχρεώσαμε τους γείτονες να αλλάξουν το Συνταγματικό τους όνομα από Δημοκρατία της Μακεδονίας, να το κάνουμε γίνεται «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ώστε αύριο όταν μπαίνουν τα παιδιά μας στο ίντερνετ και πατούν το λήμμα "Μακεδονία" πλέον να εμφανίζεται ο Λευκός Πύργος, όχι τα Σκόπια».

-Δεύτερον: Πετύχαμε το erga omnes – έναντι όλων και για κάθε χρήση. Η χρήση αυτή δεν θα χρησιμοποιείται μόνο στις διεθνείς σχέσεις της χώρας με άλλες χώρες και με διεθνείς οργανισμούς αλλά θα αφορά και το εσωτερικό της χώρας.

-Τρίτον: Καταφέραμε οι γείτονες μας αναθεωρώντας το Σύνταγμά τους τροποποιώντας τις διατάξεις εκείνες που περιείχαν αναφορές αλυτρωτισμού και αναθεωρητισμού. Ανέφερε ότι ευθυγραμμίζουν το σύνταγμα τους με το Ελληνικό σύνταγμα στις σχετικές διατάξεις περί διασποράς και ότι πέραν της Συνταγματικής αναθεώρησης, στην ίδια Συμφωνία, οι γείτονες μας δεσμεύονται: να μην υποκινούν οποιεσδήποτε πράξεις μη φιλικού χαρακτήρα εναντίον της χώρας μας, να μην προβαίνουν σε αλυτρωτικές δηλώσεις, να μην υιοθετούν τέτοιου είδους δηλώσεις από όποιον φέρεται να δρα για το συμφέρον τους, να σέβονται τα υφιστάμενα σύνορα. Δηλαδή, είπε, δεσμεύονται να εγκαταλείψουν κάθε είδους αλυτρωτική ρητορική, κάθε είδους αλυτρωτικές δράσεις από οποιονδήποτε κι αν αυτές προέρχονται.

-Τέταρτον: Καταφέραμε η χρήση του όρου «Μακεδονία» και «μακεδονικός» σε σχέση με τις κρατικές δομές και τα όργανα του κράτους να αφήνονται μόνο στην ελληνική πλευρά. Δηλαδή δεν μπορούν να έχουν «Αεροδρόμιο Μακεδονία», ούτε «Πανεπιστήμιο Μακεδονία», ενώ η Ελλάδα μπορεί.

-Πέμπτον: Κερδίσαμε να κατοχυρώνεται η ελληνική παράδοση και η ιστορική κληρονομιά της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας με τον πιο σαφή και νομικά δεσμευτικό τρόπο.

Μητσοτάκης: Διατηρώ ακέραιο το δικαίωμα του βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε.

Για «εθνική ήττα» και συμφωνία που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού, προσβάλλει την αλήθεια και την Ιστορία της χώρας», έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή, εξαπολύοντας παράλληλα σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τις πρακτικές που ακολούθησε αλλά και το αποτέλεσμα της διπλωματικής διαπραγμάτευσης.

Μίλησε μάλιστα για τις «παγίδες» της συμφωνίας και τις συνέπειές της που θα ακολουθούν για χρόνια τη χώρα. Προειδοποίησε δε ότι «θα ξυπνήσει εθνικισμούς και ακραίες συμπεριφορές». 

Περιγράφοντας τη στάση της Νέας Δημοκρατίας εφόσον γίνει κυβέρνηση έναντι των Σκοπίων, ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε:

«Εφόσον οι Έλληνες πολίτες με εμπιστευθούν ως πρωθυπουργό, αρνούμαι κατηγορηματικά να ερμηνεύσω τη συμφωνία με αυτόν τον τρόπο. Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η Ελλάδα θα διατηρήσει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, το δικαίωμα να διαπραγματεύεται και να ανοίγει ή να κλείνει κάθε επιμέρους κεφάλαιο της προενταξιακής διαδικασίας, ανάλογα με τα εθνικά και τα κοινοτικά συμφέροντα. Με απλά λόγια, η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια».

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο κ. Μητσοτάκης όσον αφορά στην «παραχώρηση εθνικότητας και γλώσσας στους γείτονες».

«Η απαράδεκτη αυτή υποχώρηση σημειώνεται στο πρώτο, κιόλας, άρθρο της Συμφωνίας. Μάλιστα, η αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας συνοδεύεται και από την αθλιότητα της αναφοράς σε δήθεν προγενέστερη αναγνώρισή της το 1977. Πρόκειται για διπλό ψέμα! Όχι μόνο γιατί εκείνη η Διάσκεψη του ΟΗΕ αφορούσε στον μεταγραμματισμό κυριλλικών στοιχείων στο λατινικό αλφάβητο για λόγους τυποποίησης κυρίως των επιγραφών. Ήταν, δηλαδή, απολύτως τεχνική, όπως έχει εξηγήσει και ο γλωσσολόγος καθηγητής Μπαμπινιώτης που μετείχε σε εκείνη τη Διάσκεψη. Αλλά γιατί είναι ψέμα και σε πολιτικό επίπεδο που αποδεικνύεται και από την άλλη πλευρά. Στα πρακτικά των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων -τα δημοσίευσε η Καθημερινή- εμφανίζονται οι ίδιοι να ομολογούν ότι η Ελλάδα ανέκαθεν δεν αναγνώριζε καμία "μακεδονική γλώσσα". Ποτέ η Ελλάδα δεν είχε αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα. Ποτέ. Κάτι το οποίο το πιστοποιούν και διεθνείς οργανισμοί, όπως το ΝΑΤΟ. Αυτό λοιπόν, που δεν τόλμησαν να πουν ούτε οι Σκοπιανοί ηγέτες το λέτε εσείς, κύριε Τσίπρα! Και αυτό το ψέμα το βάλατε και μέσα στο κείμενο μιας διεθνούς συμφωνίας, που θα δεσμεύει τη χώρα και μετά από εσάς».

Επιπλέον, ο  κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ηθελημένη τη σύγχυση γύρω από τον όρο «nationality» και έψεξε όσους ισχυρίζονται ότι αυτός παραπέμπει σε ιθαγένεια και μόνο.

«Αν ήταν έτσι, τότε η λέξη θα έπρεπε να ήταν citizenship και η ιθαγένεια θα έπρεπε να ακολουθεί το όνομα του κράτους, να είναι, δηλαδή, "βορειομακεδονική". Δεν συμβαίνει, όμως, αυτό. Αντιθέτως, η Συμφωνία αναγνωρίζει τους πολίτες αυτούς ως "Μακεδόνες" κι έτσι θα αναγράφονται και στα διαβατήριά τους. Είναι, μάλιστα, αστείο να κομπάζει η ελληνική κυβέρνηση για τους εσωτερικούς ελιγμούς του κ. Ζάεφ.  Στον ΟΗΕ υπάρχουν 5 χώρες με γεωγραφικές ονομασίες. Η Νότιος Αφρική, η κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Νότιο Σουδάν, το Ανατολικό Τιμόρ, και η Ισημερινή Γουινέα. Σε όλες αυτές τις χώρες η ονομασία του κράτους συμπαρασύρει τους επιθετικούς προσδιορισμούς που τις αφορούν, καθώς και την ιθαγένεια και εθνότητα. Οι κάτοικοι δηλαδή της Νότιας Αφρικής λέγονται Νοτιοαφρικανοί. Ακόμη και εκεί που η επίσημη ονομασία είναι διαφορετική, επικρατεί ο γεωγραφικός προσδιορισμός. Όπως η περίπτωση της Βόρειας και της Νότιας Κορέας. Βορειοκορεάτες και Νοτιοκορεάτες λέμε. Μόνο στην Βόρεια Μακεδονία οι κάτοικοί της θα ονομάζονται σκέτο Μακεδόνες και θα ομιλούν την Μακεδονική. Και φυσικά τα ακρωνύμια της χώρας, με την εξαίρεση των πινακίδων των αυτοκινήτων, θα είναι ΜΚ ή ΜΚD. Δηλαδή σκέτο Μακεδονία. Χωρίς τίποτα να παραπέμπει στη Βόρεια Μακεδονία. Ωραία διαπραγμάτευση κάνατε», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τέλος τα εξής: «Τα Σκόπια θα μπορούσαν να λέγονται ακόμη και "Δημοκρατία της Κεντρικής Βαλκανικής". Αλλά ούτε και με αυτό θα συμφωνούσα αν ο λαός τους ονομαζόταν "μακεδονικός", που ομιλεί "μακεδονική" γλώσσα. Γιατί, το ξαναλέω, εκεί βρίσκεται η καρδιά του προβλήματος. Στην ταυτότητα και τη γλώσσα»

Συμπυκνώνοντας την κριτική του ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε: «Η συμφωνία των Πρεσπών βλάπτει το εθνικό συμφέρον και γεννά νέα προβλήματα στον τόπο…Αν, η συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, τότε δεν θα μπορεί να ακυρωθεί, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο. Το Διεθνές Δίκαιο καθιστά δυσμετάβλητη κάθε τροποποίησή της. Και τυχόν παραβίασή της μπορεί να σημάνει διεθνή απομόνωση και Διεθνές Δικαστήριο για τη χώρα μας. Και το βάρος που θα αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση θα είναι τεράστιο. Γι' αυτό ακριβώς και όλα κρίνονται σήμερα. Όχι αύριο. Η ώρα της ευθύνης είναι τώρα. Όχι αύριο. Οι υπεύθυνοι κρίνονται εδώ. Όχι αλλού.  Και γι' αυτό η Νέα Δημοκρατία παίρνει θέση στην πλευρά της εθνικής αξιοπρέπειας: Καταψηφίζει τη συμφωνία των Πρεσπών! Καθαρές κουβέντες: Κάθε ψήφος στη Συμφωνία των Πρεσπών σημαίνει και κάτι ακόμα: Ψήφος στον κ. Τσίπρα για να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο".

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκλεισε καλώντας τους βουλευτές «στην ονομαστική ψηφοφορία να πείτε το μεγάλο «Όχι». Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να σταθούμε στο ύψος της Ιστορίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή