Τελεσίγραφο Κομισιόν στην κυβέρνηση για τη ΛΑΡΚΟ

Τελεσίγραφο Κομισιόν στην κυβέρνηση για τη ΛΑΡΚΟ

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη ΛΑΡΚΟ μετά και τη νέα παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες την απόφασή της να στείλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα σχετικά με τη μη εφαρμογή της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου (9 Νοεμβρίου 2017) για την ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς τη ΛΑΡΚΟ ύψους 135,8 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κομισιόν, έχει δύο μήνες διορία για να απαντήσει και να αποδείξει ότι έχει πραγματοποιήσει την ανάκτηση της ενίσχυσης. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ε.Ε. ζητώντας από αυτό να επιβάλει κατ’ αποκοπήν πρόστιμο και οικονομικές κυρώσεις στη χώρα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα παρακρατούνται από κονδύλια του ΕΣΠΑ που προορίζονται για την Ελλάδα.

Η υπόθεση

Η υπόθεση της καταδίκης των κρατικών ενισχύσεων σέρνεται από τον Μάρτιο του 2014. Αν και η Επιτροπή είχε αποδεχθεί τότε μία πρόταση συμβιβασμού με την ελληνική πλευρά, που προέβλεπε τη διαγραφή των κρατικών ενισχύσεων υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει σχέδιο εκκαθάρισης της εταιρείας και πώλησης των παγίων της μέσω δύο παράλληλων διαγωνισμών (ιδιωτικά πάγια της ΛΑΡΚΟ και δημόσια ορυχεία αντίστοιχα), η ευκαιρία αυτή χάθηκε όταν η νυν κυβέρνηση «πάγωσε» το σχέδιο για να υλοποιήσει την προεκλογική της δέσμευση για υπό δημόσιο έλεγχο ΛΑΡΚΟ. Ολο αυτό το διάστημα δεν προχώρησε κανένα σχέδιο εξυγίανσης, με αποτέλεσμα η εταιρεία να συνεχίσει να συσσωρεύει ζημίες και χρέη προς τρίτους, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή της ΔΕΗ, προς την οποία οι ανεξόφλητες οφειλές ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΗ, όπως είναι ήδη γνωστό, ξεκίνησε διαδικασία άρσης της εκπροσώπησης της ΛΑΡΚΟ από πελάτη της και καταγγελίας της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία ανεστάλη μετά την παρέμβαση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη για την εξεύρεση λύσης.

Στις 31 Ιανουαρίου λήγει το τρίτο κατά σειράν τελεσίγραφο της ΔΕΗ προς τη ΛΑΡΚΟ για την παροχή εγγυήσεων αποπληρωμής των τρεχόντων λογαριασμών και ρύθμισης αποπληρωμής των χρεών που έχουν συσσωρευθεί μετά την υπογραφή της τελευταίας σύμβασης (2017) και μέχρι σήμερα, τα οποία κυμαίνονται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας σύμβασης, με τη ΔΕΗ να έχει θέσει ως προαπαιτούμενο αφενός τη μείωση της παραγωγής κατά 20%, προκειμένου να περιοριστεί η κατανάλωση ενέργειας σε επίπεδα που η μεταλλευτική βιομηχανία να μπορεί να αποπληρώσει, και αφετέρου την παροχή εγγυήσεων για την έγκαιρη αποπληρωμή των τρεχόντων λογαριασμών. Η ΔΕΗ από την πλευρά της προτίθεται να εξακολουθεί να δίνει στη ΛΑΡΚΟ την ίδια έκπτωση όγκου (21%) παρότι η μείωση της παραγωγής κατά 20% την κατατάσσει στην κατηγορία των εκπτώσεων του 12%.

Η ενεργοβόρος βιομηχανία

Τις εξελίξεις με τη σύμβαση της ΛΑΡΚΟ παρακολουθεί με ενδιαφέρον η ενεργοβόρος βιομηχανία, η οποία θα πρέπει μέχρι τον Φεβρουάριο να υπογράψει με τη ΔΕΗ νέες συμβάσεις που θα ισχύσουν από τον Μάρτιο του 2019 και βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τη ΔΕΗ τόσο ως προς τη διάρκεια των συμβάσεων όσο και ως προς την τιμολόγηση. Η ΔΕΗ φέρεται να έχει κάνει αποδεκτό το αίτημα της βιομηχανίας για διετείς συμβάσεις όχι όμως και να υποχωρεί στη θέση της για αυξήσεις 10%. Δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και έρευνα της ΡΑΕ σχετικά με την τιμολόγηση πελατών υψηλής τάσης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει διακριτική μεταχείριση έναντι της ΛΑΡΚΟ και τιμολόγηση κάτω του κόστους, θα είναι πάντως δύσκολο για τη ΔΕΗ να προχωρήσει σε νέα σύμβαση με τη ΛΑΡΚΟ με προνομιακούς όρους.

Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο σε σχέση με τη συνέχιση της ηλεκτροδότησης της εταιρείας θα ξεκαθαρίσει το αργότερο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, αφού η ΔΕΗ έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να δώσει άλλη παράταση. Οσο για το συνολικότερο πρόβλημα βιωσιμότητας της ΛΑΡΚΟ, όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης εξαντλούνται στο να μη σκάσει η εταιρεία στα χέρια της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή