«Οχι» των πολιτών στις Πρέσπες

«Οχι» των πολιτών στις Πρέσπες

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «σίγουρα κακή» και «μάλλον κακή» περιγράφει τη συμφωνία των Πρεσπών το 62% των ερωτηθέντων στην τελευταία πανελλαδική δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά σε δείγμα 1.326 ενηλίκων με δικαίωμα ψήφου, ως «σίγουρα καλή» και «μάλλον καλή» περιγράφει τη συμφωνία μόλις το 27%. Στα ιδιαίτερα ευρήματα της έρευνας εντύπωση προκαλεί η αίσθηση ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων (72%) εκτιμά ότι το πρόσφατο πολιτικό «διαζύγιο» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ήταν προετοιμασμένο από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους. Σχεδόν τα δύο τρίτα (64%) των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με αυτή την εκτίμηση.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να προηγείται με 11 μονάδες έναντι του Αλ. Τσίπρα ως καταλληλότερος μελλοντικός πρωθυπουργός με 35%, έναντι 24%. Την απάντηση «κανέναν από τους δύο» δίνει το 32% των ερωτηθέντων. Σταθερά υπέρ της Ν.Δ. παραμένει και η πρόθεση ψήφου. Η Ν.Δ. με αναγωγή επί των εγκύρων προηγείται 10,5% του ΣΥΡΙΖΑ (33% έναντι 22,5%). Και τα δύο κόμματα έχουν χάσει μισή μονάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα προ ενός μήνα. Καθαρά τρίτο κόμμα με 8%, και κέρδος μία μονάδα σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, είναι η Χρυσή Αυγή. Ελαφρά πτώση στο 6,5% από 7% παρουσιάζει το ΚΙΝΑΛ, όπως και το ΚΚΕ, το οποίο καταγράφεται στο 5,5%. Σταθερά εκτός Βουλής με ποσοστά στο 1%, χαμηλότερα κατά μισή μονάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, καταγράφουν οι ΑΝΕΛ και το Ποτάμι. Η Ενωση Κεντρώων είναι σταθερή στο 2%. Το ίδιο ποσοστό συγκεντρώνει η Ελληνική Λύση, ενώ στο 1% καταγράφονται η ΛΑΕ, η Πλεύση Ελευθερίας και ο ΛΑΟΣ. Αναποφάσιστοι δηλώνουν 13,5% των ψηφοφόρων, δύο μονάδες περισσότερες σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο. Συντριπτικά υπέρ της Ν.Δ. είναι και η παράσταση νίκης, με διαφορά 37 μονάδων (59% έναντι 22) έναντι 32 τον Δεκέμβριο.

Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει το 53%, ενώ αυτή της Ν.Δ. το 81%, με μέτρο υπολογισμού τα ποσοστά και τους ψηφοφόρους των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015. Από τους αναποφάσιστους μια σημαντική πλειοψηφία (40%) είτε απείχε είτε ψήφισε λευκό ή άκυρο στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Ακολουθούν όσοι είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ με 27% και Ν.Δ. με 9%.

Ως προς την ανάλυση των ευρημάτων ανά εκλογική συμπεριφορά, στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία των Πρεσπών συγκεντρώνει συνολικά 53% θετικών γνωμών, αλλά και 40% αρνητικών. Η αντίστοιχη εικόνα στη Ν.Δ. είναι εντελώς διαφορετική, καθώς η συμφωνία κρίνεται αρνητικά από το 79%, ενώ θετικά εκφράζεται το 11% των ψηφοφόρων της παράταξης. Διχασμένοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι ως προς την εκτίμησή τους περί του αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε πρόωρες εκλογές. Το 39% απαντά, για το εάν αυτό είναι πιθανό, «λίγο» ή «ελάχιστα έως καθόλου», ενώ το 30% απαντά «πολύ έως σίγουρο» και «αρκετά». Την απάντηση «μέτρια» δίνει το 19% των ερωτηθέντων.

Την ευκολία με την οποία οι ψηφοφόροι εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και για ιδεολογικά αντίθετες δυνάμεις, αναδεικνύουν οι διαρροές. Ποσοστό της τάξης του 17% από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να μετακινείται προς τη Ν.Δ., ενώ 5% μετακινείται προς τη Χ.Α. Αντιστρόφως, από τη Ν.Δ. εμφανίζεται ποσοστό της τάξης του 6% των ψηφοφόρων του Σεπτεμβρίου 2015 να μετακινείται προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή