Γίρκι Κατάινεν στην «Κ»: Η εμπιστοσύνη απαιτεί συνέπεια

Γίρκι Κατάινεν στην «Κ»: Η εμπιστοσύνη απαιτεί συνέπεια

5' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εμπιστοσύνη είναι σαν το οξυγόνο. Το συνειδητοποιείς μόνο όταν σου τελειώνει… Είναι η μεταφορά που χρησιμοποιεί ο Γίρκι Κατάινεν για τη σημασία της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην οικονομία και δη την ελληνική. «Για τη σημερινή και την επόμενη ελληνική κυβέρνηση η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι αναγκαία», λέει στη συνέντευξή του στην «Κ» ο κ. Κατάινεν συνοδεία της συμβουλής να μη χαθεί το μομέντουμ των μεταρρυθμίσεων.

«Είναι σαφές ότι το βάρος των φόρων και των εισφορών στις επιχειρήσεις, ειδικά στα χαμηλά εισοδήματα, είναι υψηλότερο στην Ελλάδα απ’ ό,τι σε άλλα κράτη- μέλη» λέει ακόμα, υπογραμμίζοντας ότι μια φιλική προς την ανάπτυξη φορολογική μεταρρύθμιση θα κάνει τη χώρα πιο ελκυστική. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα και θα μετάσχει σε διήμερο συνέδριο με επίκεντρο τις startups και τους νέους που αναζητούν εργασία, το οποίο διοργανώνει Τρίτη και Τετάρτη στο Μέγαρο Μουσικής η Αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην Αθήνα, δηλώνει αισιόδοξος ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι ανταγωνιστική παγκόσμια στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης που, όπως λέει, «μεταμορφώνει τον κόσμο».

«Μαζί με τα κράτη-μέλη θα αυξήσουμε τις επενδύσεις για να ανοίξουμε την τεχνητή νοημοσύνη σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Εχουμε παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσης που θα διασφαλίσει ότι η Ευρώπη θα δρέψει τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και ότι θα ανταγωνίζεται παγκόσμια, προστατεύοντας ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη και σεβόμενη τις ηθικές αξίες», σημειώνει στην «Κ».

Οσο για την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και τις startups, «βρίσκονται στην καρδιά της στρατηγικής μας για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Στην πρότασή μας για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε. μετά το 2020, ενισχύσαμε το σκέλος των επενδύσεων και τις προσπάθειές μας να κάνουμε την Ευρώπη ακόμη πιο ελκυστική για επενδύσεις και επιχειρήσεις». Αναφερόμενος στο επενδυτικό σχέδιο για τη στήριξη χωρών της Ε.Ε., υπογραμμίζει ότι «ήταν μεγάλη επιτυχία και η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος δικαιούχος. Προτείναμε να αυξήσουμε αυτό το μοντέλο μετά το 2020 μέσω του προγράμματος InvestEU, που έχει στόχο να φέρει τουλάχιστον 650 δισ. πρόσθετων επενδύσεων».

– Είστε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα πράγματι γυρίζει σελίδα; Αρκεί από μόνο του το τέλος του προγράμματος;

– Τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα στήριξης έχοντας διασφαλίσει τη θέση της στην καρδιά της Ζώνης του Ευρώ και της Ε.Ε. Οι εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε η Ελλάδα προετοίμασαν το έδαφος για βιώσιμη ανάκαμψη: αυτή πρέπει να ενισχυθεί και να διατηρηθεί για να δώσει τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό να δρέψει τα οφέλη των προσπαθειών του. Η Ευρώπη θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας.

Το επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη θα παίξει ρόλο-κλειδί στην ανταγωνιστικότητα και στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Χαίρομαι που η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος δικαιούχος με την κινητοποίηση 11 δισ. για πρόσθετες επενδύσεις και τη στήριξη σχεδόν 22.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Αυτά είναι πολύ καλά νέα και απόδειξη ότι οι επενδυτές ενδιαφέρονται να επενδύσουν στις ελληνικές επιχειρήσεις.

– Η Ελλάδα βγήκε απ’ το τρίτο μνημόνιο, αλλά η ανάπτυξη είναι ασθενική και οι επενδύσεις δεν έρχονται. Η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ «βλέπει» επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους έξι με εννέα μήνες, ενώ την κατατάσσει σε μία από τις χώρες με τα υψηλότερα φορολογικά βάρη. Μετά το πρόγραμμα τι προβλέπεται;

– Υστερα από σχεδόν μία δεκαετία συστολής και στασιμότητας, η ελληνική οικονομία σημείωσε πάλι ανάπτυξη το 2017 και αναμένεται να επιταχυνθεί και άλλο το 2018. Η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, ή ίσως ελαφρώς πιο γρήγορα. Είναι αλήθεια ότι οι κίνδυνοι αυξήθηκαν τελευταία λόγω της πιθανότητας επιβράδυνσης της ελληνικής οικονομίας και ειδικά της ευρωπαϊκής, που δεν θα άφηνε την Ελλάδα ανεπηρέαστη. Ωστόσο, δεδομένων των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων και της εξαγωγικής δομής της ελληνικής οικονομίας, οι συνέπειες μιας προσωρινής επιβράδυνσης μπορούν να αποσοβηθούν, ειδικά αν διατηρηθεί το μομέντουμ των μεταρρυθμίσεων.

Το συνολικό φορολογικό βάρος στην Ελλάδα είναι σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένο με αυτό της υπόλοιπης Ζώνης του Ευρώ, αλλά, όπως συμβαίνει συχνά, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Είναι σαφές ότι το βάρος των φόρων και των εισφορών στις επιχειρήσεις, ειδικά στα χαμηλά εισοδήματα, είναι υψηλότερο στην Ελλάδα απ’ ό,τι σε άλλα κράτη μέλη, ενώ οι φορολογικές βάσεις είναι σχετικά στενές. Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί ότι θα υιοθετήσει μια φιλική προς την ανάπτυξη φορολογική μεταρρύθμιση το 2020, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα σθεναρά για να κάνει τη χώρα ένα ελκυστικό μέρος για επενδύσεις ξανά. Αυτό θα είναι ένα σημαντικό θέμα στην ατζέντα για την επόμενη κυβέρνηση. Προσβλέπουμε στη συζήτηση.

– Εχετε εκφράσει την άποψη ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι το ίδιο σημαντικές με τα οικονομικά κίνητρα. Οι μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσαν το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα. Υπάρχουν ακόμα εμπόδια;

– Η Ελλάδα ανέλαβε σημαντικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια και άλλες βρίσκονται προς την ολοκλήρωσή τους. Για παράδειγμα, η ολοκλήρωση του κτηματολογίου, για το οποίο η Ε.Ε. παρείχε σημαντική χρηματοδότηση. Το πιο απαιτητικό κομμάτι είναι η ταχύτητα της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, η απόδοση της Δικαιοσύνης σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα είναι κρίσιμη για την προσέλκυση επενδύσεων. Σήμερα, υπάρχει μεγάλη νομική αβεβαιότητα, καθώς τα δικαστήρια κάνουν χρόνια να επιλύσουν υποθέσεις.

– Η έλλειψη εμπιστοσύνης κάνει ζημιά στην ελληνική οικονομία. Συνδέεται με το γεγονός ότι η Ελλάδα θα έχει εκλογές το 2019, ή μήπως η κυβέρνηση στέλνει τα λάθος μηνύματα στους επενδυτές; Πώς μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη;

– Η εμπιστοσύνη είναι σαν το οξυγόνο. Το συνειδητοποιείς μόνο όταν σου τελειώνει. Η εμπιστοσύνη είναι η βάση για μια υγιή οικονομία. Μπορεί να κερδηθεί ή να αποκατασταθεί μέσω συνεπούς δράσης. Μέσω του να έχεις ένα σχέδιο για να γίνει ό,τι είναι αναγκαίο και να το τηρείς, να είσαι προβλέψιμος. Αυτό ψάχνουν οι επενδυτές.

Για τη σημερινή και την επόμενη ελληνική κυβέρνηση η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι αναγκαία. Γι’ αυτό η συμβουλή μου είναι να ακολουθήσουν τα συμφωνημένα προγράμματα μεταρρυθμίσεων.

– Η Κομισιόν υποτίθεται ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα με τη δημιουργία μια Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Πώς θα επηρεάσει τις επενδύσεις;

– Βελτιώνοντας την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ενθαρρύνοντας επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων, στοχεύοντας τη χρηματοδότηση της καινοτομίας, προωθώντας επενδύσεις στις υποδομές, στηρίζοντας μικρές επιχειρήσεις. Η Ελλάδα χρειάζεται σημαντικές επενδυτικές πρωτοβουλίες και για τη διευκόλυνση προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή