Οκτώ χρόνια χωρίς… ουσία

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς τμήμα επιστημονικού προσωπικού είναι τα τελευταία οκτώ χρόνια το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ), ενώ πληροφορίες θέλουν οι δειγματολήπτες, για όλο αυτό το διάστημα, να μην έχουν περάσει από σοβαρές διαδικασίες εκπαίδευσης για την επαναδιαπίστευσή τους, κάτι που θα μπορούσε να θέσει και υπό αμφισβήτηση τους ελέγχους που πραγματοποιούνταν όλο αυτό το διάστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι, μόλις, στις 17 Ιανουαρίου 2019 υπεγράφη σχέδιο δράσης ανάμεσα στην ελληνική και στην κυπριακή αρχή, το οποίο προβλέπει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την απόκτηση της διαπίστευσης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μέχρι και το 2009 το επιστημονικό προσωπικό του ΕΣΚΑΝ ήταν αυτό που εκπαίδευε τους Κυπρίους.

Σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο για τον έλεγχο και τις έρευνες του παγκόσμιου οργανισμού αντιντόπινγκ (παράγραφος H.4.3 – H.5.4), κάθε διαπίστευση δειγματολήπτη ισχύει για δύο έτη και ύστερα ο δειγματολήπτης υποχρεούται να επαναλάβει ένα πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διαφορετικά απαγορεύεται να συμμετάσχει σε δειγματοληψίες. Οι δειγματολήπτες φέρουν μία κάρτα στην οποία αναγράφεται μέχρι πότε έχουν το δικαίωμα να διενεργούν ελέγχους. Κάποιες φορές σε εκπαιδευμένους δειγματολήπτες, ύστερα από απόφαση του ΕΣΚΑΝ, ανανεωνόταν η κάρτα τους παρόλο που δεν υπήρχε επανεκπαίδευση, αυτό όμως απαγορεύεται να γίνει σε νέους.

«Στους δειγματολήπτες πραγματοποιείται θεωρητική κατάρτιση, σε ό,τι αφορά κανονισμούς κ.λπ., και πρακτική εξάσκηση στις δειγματοληψίες. Κάθε δύο χρόνια πρέπει να επανεκπαιδεύονται. Εάν δεν γίνει αυτό και οι δειγματολήπτες δεν είναι επαρκώς καταρτισμένοι, αυτό θα μπορούσε να εγείρει ακόμα και ζητήματα εγκυρότητας των διεξαγόμενων ελέγχων», δήλωσε στην «Κ» ο δρ Ευστάθιος Κουκέας, χημικός και πρώην μέλος του επιστημονικού τμήματος του ΕΣΚΑΝ (μέχρι το 2011).

Τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουν υπάρξει αναθεωρήσεις του παγκόσμιου κώδικα αντιντόπινγκ και των σχετικών κανονισμών, ενώ το ΕΣΚΑΝ είναι χωρίς επιστημονικό προσωπικό ουσιαστικά από το 2011, καθώς από το 2009 είχαν αρχίζει να εμφανίζονται προβλήματα σε ό,τι αφορούσε τις αμοιβές των επιστημόνων. Δεν είναι τυχαίο ότι στις 15 Μαΐου 2015 με δελτίο Τύπου, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συνοδινός, ενημέρωνε ότι η «σημερινή αθλητική ηγεσία μέσα σε δύο μήνες έχει δώσει κατευθύνσεις και εντείνει τις ενέργειες για (σ.σ. μεταξύ άλλων) τη συγκρότηση του επιστημονικού συμβουλίου» του ΕΣΚΑΝ. Ομως, όπως προκύπτει από την υπογραφή του σχέδιου δράσης ανάμεσα στον ελληνικό και κυπριακό οργανισμό αντιντόπινγκ στις 17/1/2019, αυτό δεν έγινε και οι βάσεις για να πραγματοποιηθεί αυτό μπήκαν της ημέρα των υπογραφών.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι Ελληνες ήταν αυτοί που εκπαίδευαν τους Κύπριους. Αυτό συνέβη για τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2009, όταν τριμελές κλιμάκιο του ΕΣΚΑΝ είχε ταξιδέψει στην Κύπρο με αποστολή να εκπαιδεύσει τους δειγματολήπτες του κυπριακού οργανισμού αντιντόπινγκ (CyADA).

Στη συνέχεια, αργά αλλά σταδιακά, άρχισε να παρακμάζει η ελληνική αρχή και αυτό ώθησε τους Κυπρίους να αναζητήσουν άλλους εκπαιδευτές και, συγκεκριμένα, τους Βρετανούς. Το 2017, από τις 23 έως τις 26 Νοεμβρίου, ο κυπριακός οργανισμός, σε συνεργασία με τον οργανισμό αντιντόπινγκ του Ηνωμένου Βασιλείου (UKAD) πραγματοποίησε το τέταρτο, κατά σειράν, σεμινάριο εκπαίδευσης του προσωπικού δειγματοληψίας στο Ολυμπιακό Μέγαρο, στη Λευκωσία. Το πρόγραμμα της εκπαίδευσης περιελάμβανε όλες τις διαδικασίες της δειγματοληψίας: ειδοποίηση και συνοδεία αθλητή, λήψη δείγματος, διαχείριση δείγματος και πρακτική εξέταση. Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση της CyADA, το προσωπικό της «απαριθμεί 16 άτομα, που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την εκπαίδευση και εξέταση και έλαβαν διαπίστευση για τα καθήκοντά τους».

Την περασμένη εβδομάδα το ελληνικό εργαστήριο ελέγχου ντόπινγκ άλλαξε διαχειριστή και από το ΟΑΚΑ πήγε στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Αυτό ενδέχεται να δώσει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το, κάποτε, ένα από τα καλύτερα εργαστήρια της Ευρώπης. Εφόσον προχωρήσει και η εκπαίδευση των δειγματοληπτών του ΕΣΚΑΝ, τότε κανένας δεν θα μπορεί, ενόψει τον Ολυμπιακών του Τόκιο, να αμφισβητήσει έναν δειγματοληπτικό έλεγχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή