Γενς Στόλτενμπεργκ: Πολύ σύντομα η πρόσκληση ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ

Γενς Στόλτενμπεργκ: Πολύ σύντομα η πρόσκληση ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η  «Βόρεια Μακεδονία» μπορεί να περιμένει πολύ σύντομα την πρόσκληση ένταξης της στο ΝΑΤΟ, τώρα που το ελληνικό Κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών και την αλλαγή του ονόματος της χώρας, γράφει σήμερα το περιοδικό Politico επικαλούμενο δηλώσεις του γ.γ. του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ. 

«Θα υπογράψουμε το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ και μπορούμε να το κάνουμε αυτό μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο Στολτενμπεργκ χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι «η κύρωση του πρωτοκόλλου θα χρειαστεί λίγο χρόνο, καθώς εξαρτάται και από τα 29 κοινοβούλια των χωρών μελών του NATO. Την τελευταία φορά χρειάστηκε περίπου ένα χρόνο» αναφερόμενος στην ένταξη του Μαυροβουνίου στη Βορειατλάντική Συμμαχία, η οποία ολοκληρώθηκε το 2017.

«Μόλις υπογράψουμε το πρωτόκολλο προσχώρησης, τα Σκόπια θα αρχίσουν να κάθονται στο τραπέζι των συζητήσεων στο NATO», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

Οπως σημειώνει το περιοδικό, φαίνεται ότι το ΝΑΤΟ θα είναι ο πρώτος οργανισμός που θα τηρήσει την υπόσχεση της Δύσης να εντάξει την χώρα με το νέο όνομα της. Ο επόμενος οργανισμός θα είναι η ΕΕ, η οποία θα αξιολογήσει την πρόοδο των υποψήφιων χωρών για ένταξη στην ΕΕ το καλοκαίρι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ικανοποιημένη από τις εξελίξεις, με τον Επίτροπο Johannes Hahn να αναφέρει ότι «η "δύναμη έλξης" της ΕΕ εξακολουθεί να λειτουργεί», προσθέτοντας ότι η ΕΕ «φέρνει σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή σε μια περίοδο που αυξάνονται οι δυνάμεις αποσταθεροποίησης» .

Το Politico καταλήγει ότι Ολα θα κριθούν από το πόσο η συμφωνία θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις φετινές εκλογές – τόσο τις ευρωπαϊκές, όσο και τις ελληνικές, καταλήγει το Politico στο σχετικό του δημοσίευμα. 

Πηγή: POLITICO

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή