Τα ζεστά ποτά

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλκοολούχα ποτά ικανά να ζεστάνουν τα παγωμένα χέρια, αλλά και τις κρύες καρδιές!

Μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όταν τα λαμπιόνια των δέντρων σβήσουν, όλα μοιάζουν λίγο θλιμμένα και θαμπά. Ας διώξουμε τη μεθεόρτια μελαγχολία και ας ζεστάνουμε την ατμόσφαιρα με πρωτότυπα ζεστά ποτά, τα οποία ξεκίνησαν την ιστορική τους πορεία ως θεραπευτικά ροφήματα. Και πρέπει να ομολογήσουμε ότι οι θεραπευτικές τους ιδιότητες εκτιμώνται και σήμερα. Ενα ζεστό κρασί, ένα mull, ένα grog, ένα glοgg είναι ιδανικά για το κρυολόγημα, τις ελαφριές γριπούλες και μοναδικά για το πεσμένο ηθικό.

Στην Ελβετία, στη Γερμανία και στην Αυστρία (όπου το ονομάζουν jagertea και glüwein) το φτιάχνουν με κρασί, μπαχαρικά και φλούδες εσπεριδοειδών. Στη Σουηδία, το glοgg σερβίρεται ως απεριτίφ αλλά και ως χωνευτικό, με κρασί, μπαχαρικά, σταφίδες και αμύγδαλα, πολύ ζεστό. Στην Πολωνία, η ζεστή βότκα πάνω σε φύλλα φρέσκιας μέντας και κόκκους πιπεριού δίνει άλλες αρωματικές διαστάσεις. Στον Καναδά, ρούμι, τζιν ή ουίσκι διαλύονται σε ζεστό νερό με λεμόνι κι ένα κουταλάκι μέλι. Σίγουρα δεν είναι ποτά για κάθε στιγμή, όμως ένα δύο ποτήρια για να χαλαρώσουμε, μετά ένα καλό περπάτημα στον κρύο αέρα, θα ζεστάνουν μύτες, χέρια και καρδιές.

Ζεστό αρωματικό κρασί

Ετοιμάστε το δικό σας ζεστό αρωματικό κρασί. Διαλέξτε ένα μεσαίου σώματος φρουτώδες κόκκινο κρασί –ένα φρέσκο Αγιωργίτικο είναι ό,τι πρέπει– και αδειάστε τη φιάλη σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα. Προσθέστε λίγα μοσχοκάρφια, 1 ξυλάκι κανέλας, λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο, μερικές φέτες λεμονιού και πορτοκαλιού, λίγες κουταλιές καστανή ζάχαρη και 1 φλιτζανάκι μπράντι. Ζεσταίνετε χωρίς να αφήσετε το μείγμα σας να βράσει, γιατί με το βρασμό το αλκοόλ θα εξατμιστεί και θα μείνει στο ποτό σας μια γεύση αποτυχημένης μαρμελάδας. Μεταφέρετε το ζεστό κρασί σ’ ένα μεγάλο πυρίμαχο μπολ και σερβίρετε με μια μικρή κουτάλα της σούπας σε διαφανές φλιτζάνι με χεράκι ή σε χοντρά γυάλινα ποτήρια του κρασιού. Αν θέλετε μια αλλιώτικη γεύση, αντικαταστήστε το κόκκινο κρασί με μηλίτη, το γνωστό αγγλοσαξονικό Cider (θα το βρείτε σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ). Αντικαταστήστε τις φέτες πορτοκαλιού με φέτες μήλου, και το μπράντι με Calvados (απόσταγμα από μήλα επίσης), αυξήστε την ποσότητα της κανέλας και απολαύστε το.

7 μυστικά επιτυχίας

 1. Δοκιμάστε ένα μείγμα από κόκκινο κρασί και πόρτο. Δυνατό, αλλά απίθανα γευστικό και θερμαντικό.

2. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λευκό κρασί. Ενα φρουτώδες, χωρίς βαρέλι, ημίγλυκο κρασί είναι ό,τι πρέπει.

3. Όλα τα υλικά σας πρέπει να είναι ολόφρεσκα, και τα φρούτα και τα μπαχαρικά.

4. Προσοχή στα μοσχοκάρφια (γαρίφαλα). Αν βάλετε πολλά, το κρασί σας θα πικρίσει και θα αποκτήσει γεύση φαρμάκου.

5. Συνοδεύστε με φρέσκα αμύγδαλα (όχι καβουρδισμένα και αλμυρά) και σταφίδες.

6. Ετοιμο μείγμα για glogg, με λευκό και κόκκινο κρασί, βρήκαμε σε μπουκάλια στο ΙΚΕΑ, για όσους δεν έχουν χρόνο.

7. Προσέξτε τα φλιτζάνια σερβιρίσματος να είναι πυρίμαχα ή από χοντρό γυαλί και αν είναι δυνατόν με χεράκι. Προσοχή, μη χρησιμοποιήσετε τα καλά σας κρύσταλλα!

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ζεστά, γλυκά αλλά… αλκοολούχα και μάλιστα δυνατά, δεδομένου ότι η προσθήκη ζάχαρης ή σταφίδας βοηθάει στο ανέβασμα των αλκοολικών βαθμών. Πιείτε τα με προσοχή και μέτρο.

Χωρίς αλκοόλ

Όσοι δεν πίνετε αλκοόλ, ετοιμάστε το ζεστό ποτό σας με χυμό κόκκινου σταφυλιού ή χυμό από Cranberry (θα τα βρείτε συσκευασμένα στα σούπερ μάρκετ) ή από ένα μείγμα και των δύο. Προσθέστε έναν αστεροειδή γλυκάνισο, κανέλα και γαρίφαλα και μια φέτα φρέσκια ρίζα τζίντζερ (επίσης στα σούπερ μάρκετ). Ζεσταίνετε και σερβίρετε με σταφίδες και κομμένα στα τέσσερα ξερά δαμάσκηνα.

Αγγλική πρόταση

Στην παλιά Αγγλία συνήθιζαν να ψήνουν μικρά μήλα (τα δικά μας φιρίκια, ας πούμε) πασπαλισμένα με ζάχαρη. Τα έβαζαν μετά σ’ ένα μεγάλο μπολ και τα κάλυπταν μ’ ένα ζεστό μείγμα μπίρας brown ale (αυτός ο τύπος μπίρας υπάρχει στις περισσότερες γνωστές μάρκες) και cider, του μηλίτη που προαναφέραμε. Αρωμάτιζαν το μείγμα με φρεσκοτριμμένο τζίντζερ και μοσχοκάρυδο και σέρβιραν το κάθε φλιτζανάκι με ένα μήλο, αρκετό κρασί και ένα κουταλάκι του τσαγιού για το ανακάτεμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή