13 στάσεις για κοκτέιλ εκτός Αθηνών

13 στάσεις για κοκτέιλ εκτός Αθηνών

10' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ατμοσφαιρικά μπαρ και δημιουργικά κοκτέιλ σε όλη την Ελλάδα.

Το ότι η Αθήνα είναι μία από τις δυνατές bar σκηνές παγκοσμίως ίσως το έχετε διαβάσει αρκετές φορές μέχρι τώρα. Όμως, πού είναι η υπόλοιπη Ελλάδα; Γιατί τόσο λίγες φορές βλέπουμε αναφορές στα μπαρ και στους bartenders που για χρόνια έδιναν «μάχη» για να μάθουν τον θαμώνα στη Δράμα και στη Λάρισα, στη Λαμία και στα Τρίκαλα να μη βάζει κόκα κόλα στο malt, να παραγγέλνει espresso martini αντί για φραπέ και να δοκιμάζει και άλλα πράγματα πέρα από screwdriver; Συχνά αυτοί οι bartenders -οι πρωτοπόροι-, που τα έβαλαν με το κατεστημένο του café- bar της επαρχίας, δημιουργώντας τα πρώτα cocktail-bars, πέρασαν πολλές μοναχικές στιγμές σε άδεια μαγαζιά, γιατί δεν έπαιζαν λαϊκή μουσική και επειδή κανείς δεν καταλάβαινε τι ήταν αυτή η τόνκα ή το φαλέρνουμ μέσα στο ποτό τους. Αυτοί λοιπόν ήταν που εκπαίδευσαν το κοινό και δημιούργησαν-μετέφεραν την κουλτούρα του κοκτέιλ εκτός Αθηνών. Και εξακολουθούν να είναι δημιουργικοί και πρωτοπόροι. Παρακάτω θα βρείτε προτάσεις για μπαρ που αξίζει να επισκεφτείτε στις εορταστικές βόλτες. Είναι μερικοί από τους πολύ καλούς. Υπάρχουν και άλλοι πολλοί, γι’ αυτό επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε.

Θεσσαλονίκη

13 στάσεις για κοκτέιλ εκτός Αθηνών-1Στο ατμοσφαιρικό Casablanca θα νιώσετε σαν να είστε σε άλλη εποχή. (Φωτογραφία: Νικόλας Οικονόμου)

Casablanca Social Club

Εννοείται ότι όποιος βρεθεί στην πόλη πρέπει να περάσει από το Casablanca Social Club του Άκη Συμεωνίδη και των συνεργατών του. Ένα άκρως γοητευτικό μπαρ, που άνοιξε μόλις πριν από μερικούς μήνες. Στεγάζεται στο υπέροχο νεοκλασικό -140 ετών- της οδού Βασιλίσσης Όλγας, την οικία Μιχαηλίδη, που ανακαινίστηκε και έγινε ένα ατμοσφαιρικό all day καφέ και μπαρ σαν σκηνικό από την Casablanca. Bar manager ο εξαιρετικός Αλέξανδρος Σουρμπάτης. Εδώ η «Marsellaise» είναι κοκτέιλ και υπάρχει ειδικός χώρος για να επιδοθεί κάποιος σε γευσιγνωσία σπάνιων αποσταγμάτων. Όπως και να έχει, θα θέλετε να βάλετε τα καλά σας για να έρθετε και, αν πέσετε την ώρα που έχει τις jazz -swing μουσικές, θα νιώθετε σαν να είστε σε άλλη εποχή. Υπέροχο το παρκέ στο εσωτερικό, καθώς και τα γαλάζια και ροζ φερ φορζέ στον κήπο.

Λεωφ. Βασ. Όλγας 18, Θεσσαλονίκη


13 στάσεις για κοκτέιλ εκτός Αθηνών-2Ένα από τα πιο funky σημεία της Θεσσαλονίκης, το μπαρ Γορίλας στα άνω Λαδάδικα, μαζεύει κόσμο από νωρίς για καφέ μέχρι αργά το βράδυ για κοκτέιλ. (Φωτογραφία: Αχιλλέας Πλακίδας)

Γορίλας

Αν πάλι θέλετε κάτι πιο funky και cool, θα περάσετε από τον Γορίλα. Fun ατμόσφαιρα, pop αισθητική. Το φετινό μενού του Αχιλλέα Πλακίδα εστιάζει στη λεπτομέρεια. Δεν έχω δοκιμάσει, αλλά έχω λαχταρήσει εκείνο το κοκτέιλ που σερβίρεται σε μια κούπα-γορίλα! Αν πάλι πάτε για απεριτίφ, δοκιμάστε το Thug Life με γλυκό βερμούτ, ελιά και σόδα φράουλας.

Βέροιας 3, Θεσσαλονίκη


Δράμα

13 στάσεις για κοκτέιλ εκτός Αθηνών-3Μονοποικιλιακοί καφέδες και perfect serve στο Adesso στη Δράμα.

Adesso

Δεν θα το βρείτε στο κέντρο της πόλης, αλλά εκεί όπου οι ντόπιοι ονομάζουν «περιοχή ανάπλασης». Οι μουσικές είναι πιο παλιών δεκαετιών, κι έτσι εδώ δεν θα βρείτε την πιτσιρικαρία της περιοχής. Πίσω από την μπάρα. ο Μπάμπης Μωυσίδης. Τον θυμάμαι εδώ και αρκετά χρόνια να εστιάζει με πάθος στα perfect serve, να έχει εμμονή με τα σπιτικά σιρόπια και τα χειροποίητα προϊόντα. Η ομάδα του, ωστόσο, αγαπάει και τον καφέ. Δοκιμάστε σίγουρα τον κρύας εκχύλισης μονοποικιλιακό καφέ από Αιθιοπία της περιοχής Sidamo. Και, φυσικά, ένα Irish Coffee με Blended Irish Whiskey. Από το καινούργιο μενού, μια πρόταση είναι το Robin Hood, με λικέρ βοτάνων και γλυκών εσπεριδοειδών.

Βεργίνας 187, Δράμα


Λάρισα

13 στάσεις για κοκτέιλ εκτός Αθηνών-4Στο Kubrick στη Λάρισα, πολύ συχνά η ατμόσφαιρα είναι party, ενώ τα κοκτέιλ είναι πάντα καλοφτιαγμένα και γευστικά.

Kubrick

Η Λάρισα έχει ωραία μαγαζιά και ζωντανή ατμόσφαιρα. Το μαγαζί, όμως, που ξεχωρίζω είναι το Kubrick του Αλέξη Πατσιούρα και του Αλέξανδρου Σακελάρη. Όχι μόνο επειδή είναι ένα πολύ όμορφο μπαρ, αλλά επειδή ήταν εκείνο που έβαλε τη Λάρισα στον παγκόσμιο χάρτη. Από εδώ ξεκίνησε ο Στέφανος Δραγανιδάκης, ένας bartender εξαιρετικής ποιότητας, με απίστευτο βάθος γνώσεων, που έχει διαπρέψει μέσα από τις ενέργειές του. Και ο Άρης Μακρής. Που έφυγε για το Παρίσι πριν από τρία χρόνια και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε head bartender σε ένα από τα πιο δημοφιλή γαλλικά μπαρ. Όλοι αυτοί μαζί, λοιπόν, δημιούργησαν πριν από τρία χρόνια το Bar Engage, την ετήσια γιορτή κοκτέιλ και ποτού που γίνεται στην πόλη. Για μία εβδομάδα η Λάρισα γίνεται το επίκεντρο της Ευρώπης και όλη η πόλη κινείται σε ρυθμούς κοσμοπολίτικης γιορτής. Στο Kubrick περνάς καλά. Η ατμόσφαιρα είναι party και το φλερτ δεν είναι ξεχασμένο σπορ. Αναζητήστε τη Φωτεινή και τους baristas της για καφέ ή τον Γιώργο και τον Χάρη πίσω από την μπάρα. Δοκιμάστε το Chinese Remedy, με τσάι μπαχαρικών εμβαπτισμένο σε London Dry Gin, ροζ γκρέιπφρουτ και σπιτικό ginger ale. Τα τελευταία δύο έτη, ευαισθητοποιημένοι για την προστασία του περιβάλλοντος, ανακυκλώνουν τις μη επιστρεφόμενες φιάλες από γυαλί.

Πρωτοπαπαδάκη 12, Λάρισα


Γιάννενα

13 στάσεις για κοκτέιλ εκτός Αθηνών-5Εξειδικεύεται στο ρούμι το Spitaki στα Γιάννενα, διαθέοντας πάνω από 140 ετικέτες.

Spitaki Cocktail Bar

Από τις πόλεις που έχουν κάνει αίσθηση χάρη στις δουλειές δύο εξαιρετικών bartenders. Στο Spitaki Cocktail Bar ο Κωνσταντίνος Ριστάνης απολαμβάνει να πρωτοπορεί χρησιμοποιώντας τεχνικές για να φτιάχνει ένα εντυπωσιακό μενού. Από τον νέο κατάλογο ξεχωρίζω την κατηγορία Ghost, όπου, χάρη στο Rotary evaporator, σερβίρουν ένα διάφανο κοκτέιλ και εσείς καλείστε να καταλάβετε τις γεύσεις και τα αρώματα χωρίς να προϊδεάζεστε από το χρώμα ή την υφή. Το μπαρ έχει μια εξειδίκευση, το ρούμι: πάνω από 140 ετικέτες. O Κωνσταντίνος είναι ο διοργανωτής και του Ιωάννινα Cocktail Festival, φέρνοντας στα Γιάννενα cocktail bars από όλη την Ελλάδα.

Εθνικής Αντιστάσεως 42, Γιάννενα


13 στάσεις για κοκτέιλ εκτός Αθηνών-6Τα ελληνικά αποστάγματα, αλλά και τα λικέρ και κρασιά της Ηπείρου, προσπαθεί να αναδείξει το Blue Gin. (Φωτογραφία: Δημήτρης Σπύρου)

Blue Gin

Αυτό όμως που δεν περιμένεις με τίποτα είναι αυτό που συναντάς στο Blue Gin. Το μπαρ του Βαγγέλη Πάκιου, απόλυτα αφιερωμένο στα ελληνικά αποστάγματα. Ο Βαγγέλης προσπαθεί μέσα από τη δουλειά του να αναδείξει την περιοχή του. Στο μπαρ θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από τοπικά αποστάγματα, λικέρ και κρασιά, ενώ το καινούργιο μενού βασίζεται στα παραπάνω και περιέχει κοκτέιλ με άγρια βότανα και φυτά που μαζεύουν οι ίδιοι από το Φαράγγι του Βίκου ή καλλιεργούν. Στο γωνιακό κτίριο όπου στεγάζεται το Blue Gin, στη γειτονιά έξω από τα τείχη, κοντά στη λίμνη, είχαν γυριστεί κάποιες σκηνές από το «Τοπίο στην ομίχλη». Γι’ αυτό και το καινούργιο μενού ονομάζεται έτσι και τα κοκτέιλ έχουν ονόματα από χαρακτήρες της ταινίας. Δοκιμάστε το Unkle με παλαιωμένο τσίπουρο της περιοχής, γλυκόξινο τσάι και αποξηραμένη αφροξυλάνθη.

Εθνικής Αντιστάσεως 40, Γιάννενα


Τρίκαλα

13 στάσεις για κοκτέιλ εκτός Αθηνών-7Βότανα από την περιοχή χρησιμοποιούν στο Bittersweet, στα Τρίκαλα.

Bittersweet

Ο Σάκης Παπαγιάννης είναι ίσως από τους πιο παθιασμένους ανθρώπους που γνωρίζω στον χώρο. Μέσα σε έναν χρόνο που τον ξέρω και εμπνευσμένος από το Aegean Cocktails & Spirits, έκανε μόνος του έρευνα στην περιοχή, ανακάλυψε πως εκεί υπήρχε ένα Ασκληπιείο στην αρχαιότητα και, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο, άρχισε να ψάχνει τα τοπικά βότανα. Μόλις τώρα, λοιπόν, λανσάρει ένα καινούργιο μενού με Aegean cocktails από 100% ελληνικά αποστάγματα με αρωματικά φυτά και βότανα, που ονομάζεται «Το μονοπάτι του Ασκληπιού». Ήταν από τους ανθρώπους που ξεκίνησε σερβίροντας καφέ και μπίρες πριν από μερικά χρόνια στο bar του, το Bittersweet, και τώρα σερβίρει παλαιωμένο για 45 ημέρες Μanhattan σε βαρέλι από Tennessee whisky, με finish Μαυροδάφνης.

Χατζηπέτρου 7, Τρίκαλα


Βόλος

13 στάσεις για κοκτέιλ εκτός Αθηνών-8Κοκτέιλ και επιλεγμένα κρασιά στο Grappa.

Grappa Vino & Aperitivo

Άλλο ένα wine bar με αναφορές σε κοκτέιλ και μεγάλη ιστορία στην πόλη, από το 2001, είναι το Grappa Vino & Aperitivo. Στέκι εκείνων που αγαπούν το κρασί αρχικά και με μια ενδιαφέρουσα λίστα με αποστάγματα. Ο Γιώργος Γαργαρέττας είναι ένα νέο, πολύ αξιόλογο παιδί, με πολύ κέφι, που από επιλογή αποφάσισε μετά τις σπουδές του να επιστρέψει στην πόλη του και να ασχοληθεί με το χόμπι του, κάνοντάς το επάγγελμα. Η λίστα των κοκτέιλ μικρή, αλλά προσεγμένη. Ο χώρος είναι πολύ ζεστός και παραπέμπει σε κελάρι. Πέρα από την κουζίνα, διοργανώνει στην καταπράσινη αυλή του και street food βραδιές.

Κονταράτου 1, Βόλος


13 στάσεις για κοκτέιλ εκτός Αθηνών-9

Groove Cocktail Bar

Η πόλη του τσίπουρου και του μεζέ το έχει πολύ και με το κοκτέιλ. Τον Σάκη Κουζιώκα, συνιδιοκτήτη του Groove Cocktail Bar, τον γνώρισα σε ένα ταξίδι σε αποστακτήριο στη Βενεζουέλα. Με πολλές διακρίσεις σε πανελληνίους διαγωνισμούς κοκτέιλ, αλλά και παγκόσμιος νικητής στον διαγωνισμό του Gin Mare στην Ibiza της Ισπανίας, o Σάκης μάλλον βρίσκεται πίσω από ένα μπαρ από τα γεννοφάσκια του. Το μαγαζί του ψαγμένο, ζεστό με ξένη μουσική, άλλοτε πιο χαλαρό, άλλοτε σε απόλυτη ατμόσφαιρα πάρτι, είναι ένα μπαρ 12 ετών, που έπαιξε ρόλο στη διαμόρφωση της κοκτέιλ κουλτούρας στον Βόλο. Η λίστα, χρόνια δουλεμένη, πέφτει επάνω στις βασικές τάσεις: 1. Bubble & Low alcohol 2. The Classic by a twist 3. Fancy and Signature 4. Non-Alcohol. Ενδιαφέρον έχουν τα Negroni και τα πειραγμένα Gin & Tonic. Και τώρα το καλύτερο: από το 2016 έχει αναλάβει την επιμέλεια του barfood o σεφ Γρηγόρης Χέλμης από το εξαιρετικό Μεζέν, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στον συνδυασμό φαγητού και ποτού.

Κουμουνδούρου 40, Βόλος


13 στάσεις για κοκτέιλ εκτός Αθηνών-10Οι έμπειροι bartenders του Cube στον Βόλο.

Cube

Άλλο ένα πολύ όμορφο μπαρ με έμπειρους και δημιουργικούς bartenders με μεράκι είναι το Cube, των Δανέλου Παρίση, Ανδρέα Δούβλη, Νίκου Παπαδόπουλου και Παναγιώτη Σερμέτη. Να δοκιμάσετε το Tabu, ένα tiki κοκτέιλ που περιέχει ρούμια από την Τζαμάικα και την Κούβα, πορτοκάλι, μοσχολέμονο, σιρόπι ροδιού και ένα πολυνησιακό σιρόπι από κόκκινα φρούτα, passion fruit και πορτοκάλι.

Κουμουνδούρου 37 & Ερμού, Βόλος


Σύρος

13 στάσεις για κοκτέιλ εκτός Αθηνών-11Ο Χρήστος Γκόλφης στο Kouchico της Σύρου ετοιμάζει specialty καφέδες και δροσερά κοκτέιλ. (Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος)

Kouchico

Το συγκεκριμένο μπαρ αποτελεί λόγο για να πάτε στη Σύρο. Ο Χρήστος Γκόλφης είναι παθιασμένος με το ρούμι και η λίστα του εξαιρετική. Σε συνεργασία με τον Νίκο Αρβανίτη, αντιπρόσωπο του pure single rum association, δημιούργησαν μια spirit list που κατηγοριοποιεί το ρούμι με βάση τη μέθοδο απόσταξης και την πρώτη ύλη, κατατάσσοντάς το ανάμεσα στα πρώτα bars που εφάρμοσαν αυτή την κατηγοριοποίηση. Όσο για τα κοκτέιλ, στον νέο κατάλογο του 2018-2019 ξεχωριστή θέση κατέχουν τα cocktails της θεματικής ενότητας «Bo(a)tanical Trip». Πρόκειται για μια ενότητα στημένη γύρω από την έννοια του island hopping, το ταξίδι από νησί σε νησί και τη γαστρονομική τάση του zero miles, τη χρήση προϊόντων από την ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων. Δοκιμάστε την δική τους εκδοχή του Κυκεώνα, του ποτού που σέρβιρε η Κίρκη στους επισκέπτες του νησιού της και το οποίο, σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, περιείχε σιτηρά, μέλι, κρασί και τυρί.

Εμμανουήλ Ροΐδη και Σουρή, Ερμούπολη, Σύρος


Καλαμάτα

13 στάσεις για κοκτέιλ εκτός Αθηνών-12Ζεστός χώρος, επιλεγμένες μουσικές και καλοφτιαγμένα κοκτέιλ στο Baroque στην Καλαμάτα.

Baroque Cocktail & Music Bar

Άλλο ένα μπαρ που αγαπάει το ρούμι και έχει μια λίστα με πάνω από 120 ετικέτες. Ταυτόχρονα, και αρκετά από τα κοκτέιλ της λίστας περιέχουν ρούμι, ενώ φυσικά το signature ποτό του μαγαζιού που πρέπει να δοκιμάσετε,είναι το waikiki, με βάση το ρούμι. Πίσω από το μπαρ βρίσκεται ο έμπειρος και πάντα χαμογελαστός ιδιοκτήτης και head bartender Γιώργος Σακκάς. Εδώ θα ακούσετε soul, jazz, rock, funk, ethnik, ενώ Παρασκευή και Σάββατο μπορεί και να χορέψετε με disco. Συχνά διοργανώνουν live με μπάντες από την Αθήνα.

Αμφείας 34, Καλαμάτα


Χανιά

13 στάσεις για κοκτέιλ εκτός Αθηνών-13Περίπου 170 ετικέτες από ρούμι και κοκτέιλ με κρητικά προϊόντα θα βρείτε στο Boheme, στην Παλιά Πόλη των Χανίων.

Boheme

Τον Μιχάλη Μποτωνάκη τον θαυμάζω. Γιατί μου μίλησε με τόση αγάπη για τα προϊόντα της περιοχής του, που με έκανε να θέλω να πάω να τα δω από κοντά. Και γιατί στις παρουσιάσεις που έκανε για κοκτέιλ με ελληνικότητα στο πλαίσιο του Aegean Cocktails & Spirits δεν μίλησε μόνο για το μπαρ του. Έφερε λάδι, τοπικά συσκευασμένα προϊόντα. Και πήγε στο βοτανικό πάρκο της Κρήτης και έφερε ένα τσουβάλι φρούτα και λαχανικά, πολλά από τα οποία είναι ασιατικής προέλευσης, και όμως φύονται στην Κρήτη, σε έναν βοτανικό κήπο που, απ’ ό,τι έμαθα, είναι από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης και εγώ δεν είχα ιδέα. Αυτό θαυμάζω: το πάθος και τη δέσμευση σε αυτό που κάνει ο καθένας. Έτσι λοιπόν, όπως ίσως καταλάβατε, η ομάδα του Boheme δημιουργεί cocktails βάζοντας τα κρητικά προϊόντα στο μπαρ. Βότανα, φρούτα, αλλά και παραδοσιακά κρητικά προϊόντα της κουζίνας, όπως το ελαιόλαδο, το απάκι, η γραβιέρα και πολλά άλλα, μπαίνουν με ευφάνταστο τρόπο στο σέικερ! Ταυτόχρονα στο Boheme η τέχνη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της δημιουργίας. Το Cocktail menu γίνεται φωτογραφικό άλμπουμ. Δοκιμάστε το El Gran Viaje με κουβανέζικο ρούμι, αρωματισμένο με απάκι, μαρμελάδα ελιάς, σιρόπι θυμαρίσιου μελιού με μπαχαρικά, λεμόνι και βασιλικό. Στο Boheme υπάρχει σπουδαία spirit list με 600 ετικέτες, 170 από τις οποίες είναι ρούμι και αρκετές εκ των οποίων είναι σπάνιες και δυσεύρετες. Συνιδιοκτήτης του μπαρ ο Δημήτρης Σκορδύλης, ενώ πίσω από την μπάρα θα βρειτε τον Λευτέρη Μπρούπη και τον Κυριάκο Τσιτσιριδάκη.

Χάληδων 26-28, Παλιά Πόλη, Χανιά

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή