Στα 650 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός

Στα 650 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρα από κάθε εισήγηση, σίγουρα τις προσδοκίες των εργαζομένων και πιθανότατα τις αντοχές πολλών επιχειρήσεων, κινείται η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ τον μήνα, που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση.

Οι αυξήσεις ανέρχονται σε 10,9%, ενώ αγγίζουν το 27% για τους νέους, κάτω των 25 ετών, εργαζομένους.

Συνολικά, εκτιμάται ότι από 1η Φεβρουαρίου 2019, περίπου 600.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αλλά και 280.000 άνεργοι, που είτε λαμβάνουν κάποιο επίδομα από τον ΟΑΕΔ είτε συμμετέχουν σε κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα, θα δουν σημαντικές αυξήσεις.

Ο νέος κατώτατος μισθός για άγαμους εργαζομένους, χωρίς προϋπηρεσία διαμορφώνεται σε 650 ευρώ μεικτά, που αντιστοιχεί σε 546 ευρώ καθαρά και είναι αυξημένος κατά 63,95 ευρώ σε σχέση με τον σημερινό κατώτατο μισθό που έχει καθοριστεί από το 2012 στα 586,08 ευρώ τον μήνα. Αντίστοιχα, το κατώτατο ημερομίσθιο του άγαμου, ανειδίκευτου εργάτη, καθορίζεται σε 29,03 ευρώ, από 26,18 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Οι αυξήσεις επηρεάζουν και τους εργαζομένους που λαμβάνουν μεν τον κατώτατο μισθό, προσαυξημένο όμως με το επίδομα γάμου (10%) ή τις λεγόμενες τριετίες προϋπηρεσίας (10% για κάθε τρία χρόνια υπηρεσίας και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω). Στο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών, η προσαύξηση είναι της τάξεως του 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες (συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω). Προσοχή, όμως, τις προσαυξήσεις αυτές δικαιούνται μόνο όσοι είχαν την αντίστοιχη προϋπηρεσία έως τις 14 Φεβρουαρίου 2012. Οσοι συμπλήρωσαν ή συμπληρώνουν μετά την ημερομηνία αυτή τις κρίσιμες περιόδους, δεν δικαιούνται επίδομα. Τουλάχιστον έως ότου το ποσοστό ανεργίας διαμορφωθεί κάτω του 10%.

Στα 650 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός-1

Από την ερχόμενη Παρασκευή, βάσει της κυβερνητικής απόφασης, ο κατώτατος μισθός για έγγαμο εργαζόμενο με 3 τριετίες διαμορφώνεται σε περίπου 910 ευρώ τον μήνα, αυξημένος κατά 83 ευρώ σε σχέση με τα 820,51 ευρώ που λαμβάνει σήμερα. Αυξήσεις θα δουν στις αποδοχές τους και περίπου 200.000 εργαζόμενοι με μερική απασχόληση που εισπράττουν μισθό ο οποίος εξαρτάται από τον κατώτατο. Βέβαια, να σημειωθεί εδώ ότι η πλειονότητα των εκπροσώπων των εργοδοτικών φορέων έχει επισημάνει στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τον κίνδυνο περαιτέρω μετατροπής της πλήρους απασχόλησης σε «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, μέσω της αλλαγής των συμβάσεων σε μερικής απασχόλησης.

Ανησυχία υπάρχει και για την αύξηση του αφορολογήτου, από το 2020, που εκτιμάται ότι θα εξανεμίσει την αύξηση, ενώ στο σύνολό τους οι αντιδράσεις αφορούν την έλλειψη μέτρων μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, προκειμένου η αύξηση να είναι πραγματική και να ενισχύσει πραγματικά τον εργαζόμενο.

Οπως εξηγεί στην «Κ» ο φοροτεχνικός – λογιστής Νίκος Φραγκιαδάκης, για να λάβει από 1η Φεβρουαρίου 2019 ένας εργαζόμενος 650 ευρώ μεικτά, ήτοι 546 ευρώ καθαρά, η επιχείρηση θα πληρώσει 812,89 ευρώ. Στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ θα καταβληθούν εισφορές ύψους 266,89 ευρώ, ενώ δεν καταβάλλεται φόρος. Αντίστοιχα, ένας έγγαμος εργαζόμενος με προϋπηρεσία 6 ετών θα λάβει νέο αυξημένο κατώτατο μισθό 844,95 ευρώ μεικτά, ήτοι 689,33 ευρώ καθαρά. Στην επιχείρηση βέβαια, θα κοστίσει 1.056,69 ευρώ. Στο ασφαλιστικό σύστημα θα καταβληθούν εισφορές της τάξεως των 346,93 ευρώ, ενώ στο Δημόσιο θα καταβληθεί φόρος 20,43 ευρώ.

Ο κατώτατος μισθός αποτελεί βάση υπολογισμού και μιας σειράς επιδομάτων που καταβάλλει σήμερα ο ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, περίπου 280.000 είναι οι έμμεσα ωφελούμενοι που θα δουν τα επιδόματά τους να αυξάνονται κατά περίπου 11%. Η διοίκηση του ΟΑΕΔ υπολογίζει το ετήσιο κόστος για τα περίπου 24 επιδόματα (τακτικής ανεργίας του ΟΑΕΔ, επίσχεσης, απασχόλησης για τους μακροχρόνια ανέργους κ.λπ.,) σε πάνω από 1 δισ.. Συνεπώς, ο προϋπολογισμός του Οργανισμού εκτιμάται ότι θα επιβαρυνθεί αντίστοιχα, κατά 110 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή