Αύξηση καταθέσεων τον Δεκέμβριο λόγω δώρου, μερίσματος και αναδρομικών

Αύξηση καταθέσεων τον Δεκέμβριο λόγω δώρου, μερίσματος και αναδρομικών

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, στην πληρωμή του κοινωνικού μερίσματος, στην καταβολή των αναδρομικών των ενστόλων και στις υψηλές πληρωμές που πραγματοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ τον τελευταίο μήνα του έτους οφείλεται η αύξηση που παρατηρήθηκε στις καταθέσεις τον Δεκέμβριο του 2018.

Η αύξηση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, ανήλθε σε 3,1 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2,2 δισ. ευρώ είναι η αύξηση των καταθέσεων που διατηρούν τα νοικοκυριά στις τράπεζες, ενώ κατά 854 εκατ. ευρώ ενισχύθηκε η ρευστότητα των επιχειρήσεων. Να σημειωθεί ότι παραδοσιακά ο Δεκέμβριος είναι μήνας που καταγράφεται σημαντική αύξηση των καταθέσεων, κάτι που είχε παρατηρηθεί και το 2017 με αύξηση στα υπόλοιπα των καταθέσεων κατά 2,5 δισ. ευρώ. Φέτος η άνοδος των καταθέσεων κατά 3,1 δισ. ευρώ αποδίδεται στην καταβολή 710 εκατ. ευρώ ως κοινωνικό μέρισμα, ενώ άλλα 600 εκατ. ευρώ ήταν τα αναδρομικά των ενστόλων. Σημαντικό μέρος της ανόδου, που υπολογίζεται στο 1,5 δισ. ευρώ περίπου, οφείλεται στην καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στους εργαζομένους τους και στις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ προς τους αγρότες.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων, στα τέλη του 2018 ανήλθαν στα 134,5 δισ. ευρώ, από τα οποία περίπου τα 110 δισ. ευρώ είναι οι καταθέσεις των νοικοκυριών, ενώ στα 24,5 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε η ρευστότητα των επιχειρήσεων. Ο συγκυριακός χαρακτήρας της αύξησης αποτυπώνεται και στα στοιχεία για τη σύνθεση των καταθέσεων με βάση τα οποία από το σύνολο των 110 δισ. ευρώ, που είναι οι καταθέσεις των νοικοκυριών, τα 52,5 δισ. είναι οι καταθέσεις ταμιευτηρίου, οι οποίες είναι αυτές που εμφανίζουν αύξηση κατά 1,5 δισ. ευρώ.

Αντίθετα, οι προθεσμιακές καταθέσεις που αποτυπώνουν το επίπεδο των αποταμιεύσεων μειώθηκαν οριακά τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκαν στα 44,4 δισ. ευρώ.

Αύξηση καταθέσεων τον Δεκέμβριο λόγω δώρου, μερίσματος και αναδρομικών-1

Την ίδια περίοδο συνεχίστηκε η απομόχλευση του ενεργητικού των τραπεζών μέσα από τη μείωση των υπολοίπων των δανείων, που επηρεάζεται αρνητικά και από τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων. Ετσι τα υπόλοιπα των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα περιορίστηκαν τον Δεκέμβριο στα 170,3 δισ. ευρώ από 173,5 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο και ο ρυθμός χρηματοδότησης υπήρξε αρνητικός κατά -1,1%. Ενθαρρυντική ένδειξη για την ανάκαμψη των χορηγήσεων αποτελεί η αυξημένη καθαρή ροή χρηματοδότησης, δηλαδή οι νέες χορηγήσεις μετά την αφαίρεση των αποπληρωμών δανείων,που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο και η οποία υπήρξε θετική κατά 889 εκατ. ευρώ. Η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις ανήλθε τον Δεκέμβριο στο 1,1 δισ. ευρώ, καταγράφοντας σαφή σημάδια ανάκαμψης, ενώ αντίθετα αρνητική κατά -184 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία ροή χρηματοδότησης των νοικοκυριών, ο ετήσιος ρυθμός χρηματοδότησης των οποίων υπήρξε αρνητικός κατά -2,2% το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή