Το 5G φέρνει ιλιγγιώδεις ταχύτητες στο Διαδίκτυο και στη μεταφορά δεδομένων

Το 5G φέρνει ιλιγγιώδεις ταχύτητες στο Διαδίκτυο και στη μεταφορά δεδομένων

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φετινή χρονιά συμπίπτει με μια πολύ σημαντική τεχνολογική αλλαγή, την εισαγωγή της 5ης γενιάς δικτύων (5G) σε όλο το εύρος της καθημερινότητας των πολιτών, των κυβερνήσεων και των εταιρειών. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε σχετικό της άρθρο η εφημερίδα The New York Times (ΝΥΤ), η αναβάθμιση των ασύρματων συστημάτων στην 5η γενιά στις ΗΠΑ είναι από αυτές που γίνονται μία φορά στα δέκα χρόνια και αφορά πολύ περισσότερα από την πρόσβασή μας στο Διαδίκτυο ή το κατέβασμα αρχείων. Μεταξύ άλλων θα επηρεάσει τα ρομπότ που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία, τις κάμερες ασφαλείας, τα μικρά αεροσκάφη χωρίς οδηγό, αλλά και οχήματα που αποστέλλουν το ένα στο άλλο δεδομένα από την κίνηση. Με την τεχνολογία 5ης γενιάς, που έρχεται να αντικαταστήσει την 4η, οι ταινίες θα κατεβαίνουν ολόκληρες σε μερικά δευτερόλεπτα, ενώ θα αλλάξουν άρδην τα πράγματα και στην τεχνητή νοημοσύνη, στα βιντεοπαιχνίδια, στον αθλητισμό και στις διαδικτυακές αγορές.

Η τεχνολογία 5ης γενιάς, όπως παρατηρούν οι NYT, αποτελεί σύνολο τεχνικών κανόνων που ορίζουν τη λειτουργία των ψηφιακών δικτύων, συμπεριλαμβάνοντας τις χρησιμοποιούμενες ραδιοσυχνότητες και το πώς επιμέρους στοιχεία (υπολογιστές, επεξεργαστές, κεραίες κ.λπ.) χειρίζονται τα ραδιοσήματα και ανταλλάσσουν δεδομένα.

Στο ερώτημα «πόσο γρήγορο είναι ένα δίκτυο 5ης γενιάς» θα απαντούσε κανείς πως σχετίζεται με το πού μένεις και ποιο δίκτυο χρησιμοποιείς.

Η Qualcomm, που κατασκευάζει ασύρματους επεξεργαστές, προβλέπει σε πρώτη φάση ταχύτητα 1,4 GB το δευτερόλεπτο, δηλαδή 20πλάσια της σημερινής. Επίσης, με τη νέα τεχνολογία θα μειωθεί δραστικά ο χρόνος ανάμεσα στην εντολή που δίνεται στη συσκευή και στην έναρξη της εργασίας, π.χ μιας αναζήτησης στο Διαδίκτυο.

Ο ενδιάμεσος χρόνος μπορεί να είναι εκατοντάδες χιλιοστά του δευτερολέπτου σήμερα, αλλά θα ελαττωθεί σε μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου. Και αυτό έχει ύψιστη σημασία για κλάδους όπως η ιατρική ή τα διασυνδεδεμένα μεταξύ τους οχήματα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες το πιθανότερο είναι πως οι χρήστες θα βασίζονται σε τεχνολογία 5ης γενιάς από τον Ιούνιο και μετά. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Ελβετία, η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Αυστραλία. Η παροχή της πλήρους γκάμας των πλεονεκτημάτων της νέας τεχνολογίας αναμένεται είτε στα τέλη του 2019 είτε στις αρχές του 2020 για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τέλος, θεωρείται πως η αρχική σύγχυση στους καταναλωτές για τις παροχές της 5ης γενιάς σταδιακά έως και το 2020 θα υποχωρήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή