Ο κύριος Πάιθον στο Ηρώδειο

Ο κύριος Πάιθον στο Ηρώδειο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«And now for something completely different», έλεγε ο Τζον Κλιζ, καθισμένος σε ένα γραφείο στη μέση ενός ειδυλλιακού τοπίου της βρετανικής εξοχής προτού αυτό ανατιναχθεί και ξεκινήσουν τα σκετς των Μόντι Πάιθον.Κάτι τελείως διαφορετικό φαίνεται πως θα παρουσιάσει ο θρυλικός Βρετανός κωμικός ηθοποιός στο Ηρώδειο το ερχόμενο φθινόπωρο. Πριν από μερικές μέρες το υπουργείο Πολιτισμού, μετά και την ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, ενέκρινε την παραχώρηση του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού για τη θεατρική παράσταση «John Cleese live at Acropolis» για τις 20 Σεπτεμβρίου 2019. Η παράσταση διοργανώνεται από την εταιρεία The Hub Events, στο πλαίσιο του εορτασμού των 80 χρόνων του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα.

O διάσημος μυστακοφόρος κωμικός έγραψε ιστορία με τους Moντι Πάιθον και διαμόρφωσε όσο λίγοι το είδος της κωμωδίας εκείνης που κινείται γύρω από το μαύρο χιούμορ, τις βωμολοχίες, τον θάνατο και την πρόκληση με κάθε τρόπο. Από το Biggus Dickus και τα βιβλικά θαύματα στο «Life of Brian», την αναζήτηση του «Ιερού Δισκοπότηρου» και τη διακωμώδηση του σερ Λάνσελοτ μέχρι τη «ζωντανή» σεξουαλική αγωγή με τον απίθανο μαυροπίνακα που γίνεται κρεβάτι στο «Νόημα της ζωής», ο Τζον Κλιζ ανακάτεψε και απομυθοποίησε κάθε βρετανικό τοτέμ, αρνούμενος μέχρι σήμερα τον τίτλο του ιππότη και του βαρώνου που του προσφέρθηκαν από τη Βρετανία. Στις καλύτερες στιγμές του συγκαταλέγονται ο ρόλος του διευθυντή στην κωμική σειρά «Fawlty Towers», οι εμφανίσεις του ως «Q» στις ταινίες του Τζέιμς Μποντ και, βέβαια, ο πρωταγωνιστικός ρόλος που είχε στην ταινία «Το ψάρι που το έλεγαν Γουάντα». Τα τελευταία χρόνια ο Κλιζ γυρίζει τον κόσμο με τις ζωντανές παραστάσεις του, πριν από έξι μήνες δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει τη Βρετανία για την Καραϊβική, ενώ ήταν από τους ένθερμους υποστηρικτές του Brexit.

Βρετανικό Συμβούλιο

Με εκδηλώσεις σε όλο το φάσμα του πολιτισμού και της εκπαίδευσης σχεδιάζει το Βρετανικό Συμβούλιο να γιορτάσει τα 80 χρόνια παρουσίας του στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και των δράσεων, που ακόμη διαμορφώνεται και θα ανακοινωθεί επισήμως αργότερα, θα περιλαμβάνει κινηματογραφικά αφιερώματα και προβολές, τη μετάκληση Βρετανών χορευτών στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, την εκ νέου εμφάνιση των Drum Works με εργαστήρια στην Εθνική Λυρική Σκηνή, συνεργασίες με την Εθνική Βιβλιοθήκη, μια μεγάλη εικαστική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη και συνέργειες με ελληνικούς φορείς.

Η πρώτη εκδήλωση, πάντως, για την επετειακή χρονιά του Βρετανικού Συμβουλίου αφορά το μέλλον της μόδας και του ντιζάιν. Το Crafting the Future είναι ένα διήμερο πρόγραμμα που υλοποιείται στη Στέγη (1 και 2 Φεβρουαρίου) με εργαστήρια και ομιλίες από επαγγελματίες του χώρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή