Στη φυλακή Βρετανίδα βουλευτής μετά από τρεις δεκαετίες επειδή είπε ψέματα

Στη φυλακή Βρετανίδα βουλευτής μετά από τρεις δεκαετίες επειδή είπε ψέματα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανίδα βουλευτής Φιόνα Ονασάνια έγινε η πρώτη εν ενεργεία βουλευτής εδώ και τρεις δεκαετίες που καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης επειδή είπε ψέματα στους αστυνομικούς μετά την επιβολή προστίμου σε βάρος της για υπερβολική ταχύτητα. 

Η δικηγόρος στο επάγγελμα Φιόνα Ονασάνια είχε αρνηθεί ότι οδηγούσε η ίδια το αυτοκίνητό της, το οποίο είχε εντοπιστεί τον Ιούλιο του 2017 από κάμερες ασφαλείας να κινείται με 41 μίλια την ώρα (περίπου 66 χιλιόμετρα την ώρα) σε περιοχή όπου η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα ήταν τα 31 μίλια. (50 χιλιόμετρα περίπου). 

Η βουλευτής από το Πίτερμπορο είχε αποπεμφθεί από το κόμμα των Εργατικών έπειτα από την καταδίκη της για το αδίκημα της διαστρέβλωσης του έργου της Δικαιοσύνης. Εν συνεχεία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών μηνών, ενώ στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν και στοιχεία τα οποία αποδείκνυαν ότι η Ονασάνια έγραφε στο κινητό της την ώρα που οδηγούσε.

Η Ονασάνια έγινε έτσι η πρώτη εν ενεργεία βουλευτής που φυλακίζεται από το 1991, όταν ο Τέρρι Φίλντς είχε εκτίσει 60 ημέρες στη φυλακή καθώς είχε αρνηθεί να καταβάλει τον αναλογούντα κεφαλικό φόρο της Θάτσερ, ύψους 373 λιρών.  Στον αδερφό της Ονασάνια, Φέστους επεβλήθη ποινή φυλάκισης 10 μηνών για την εμπλοκή του, καθώς είχε ισχυριστεί ότι εκείνος οδηγούσε τη συγκεκριμένη μέρα και είχε υποπέσει στην παράβαση.

Η Ονασάνια είχε εκλεγεί βουλευτής των Εργατικών στο Πίτερμπορο τον Ιούνιο του 2017, έξι μόλις εβδομάδες πριν υποπέσει στο αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκε. Είχε αποκαθηλώσει μάλιστα τον συντηρητικό Στιούαρτ Τζάκσον, ο οποίος κατείχε την έδρα επί 12 συναπτά έτη

«Δεν απογοήτευσες απλά τον εαυτό σου, απογοήτευσες και όλους αυτούς που αναζητούσαν σε εσένα την έμπνευση, το κόμμα σου, το επάγγελμά σου και το Κοινοβούλιο», παρατήρησε ο δικαστής Στιούαρτ Σμίθ, αφού της ανακοίνωσε την ποινή της.

Η ζωή της Ονασάνια ως νέα βουλευτής το 2017 ήταν ιδιαίτερα ταραχώδης και χαοτική, όπως γράφει χαρακτηριστικά το BBC, ενώ προσθέτει ότι είχε μόλις διαγνωστεί ότι πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας όταν η αστυνομία άσκησε δίωξη σε βάρος της.

Η Ονασάνια δεν έχει παραιτηθεί και παραμένει ανεξάρτητη βουλευτής, καθώς αυτή είναι η μοναδική πηγή εισοδήματός της, ωστόσο τόσο οι Εργατικοί όσο και οι Συντηρητικοί έχουν καλέσει τη βουλευτή να παραιτηθεί. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή