Ο ΔΗΚΤΗΣ (30/01/19)

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Αναξιόπιστη χώρα και στην ενέργεια

 
Ενας υψηλά ρυθμιζόμενος κλάδος, όπως αυτός της ενέργειας, δεν μπορεί να αγνοεί τα μηνύματα των πολιτικών της Ε.Ε., καθώς αυτά είναι σαφή την τελευταία δεκαετία για σταδιακή παύση της παραγωγής ενέργειας με άνθρακα. Με αυτή την παρατήρηση ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της Elpedison Andrea Testi, στο Athens Energy Forum 2019. Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι η Ελλάδα, κατά το πρώτο μισό της τρέχουσας δεκαετίας, αποφάσισε να μην αναδιοργανώσει ορισμένες «γερασμένες» μονάδες, στέλνοντας το μήνυμα ότι υπάρχει περιθώριο για νέες επενδύσεις στο φυσικό αέριο και στις ΑΠΕ. Οι επενδυτές αξιολόγησαν αυτή την ευκαιρία και βάσισαν τα πολυετή σχέδιά τους στην υπόθεση ότι η παραγωγή ενέργειας από λιγνιτικές μονάδες θα μειωθεί σημαντικά. Και ενώ στα τέλη του 2018 δύο λιγνιτικές μονάδες (Αμυνταίου) έφθασαν στο όριο της λειτουργίας του και θα έπρεπε να αποσυρθούν, συνεχίζουν να λειτουργούν …που σημαίνει ότι θα υπάρχει λιγότερος χώρος για άλλους τύπους παραγωγής….

 
Βρέθηκε επενδυτής για τη Βιομηχανία Ζάχαρης
 

Συγκρατημένη αισιοδοξία, την ύστατη στιγμή, ότι το βρετανο-αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Kingsley Capital Partners θα φέρει τις επόμενες ημέρες ολοκληρωμένη δεσμευτική οικονομική προσφορά για την εξαγορά της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) προέκυψε μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση στην Καραγεώργη Σερβίας, στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα. Παρόντες ήταν η πρώην γενική διευθύντρια της British Sugar, Tracy Vowel, η οποία και ηγείται της συγκεκριμένης προσπάθειας, στελέχη της πιστώτριας Τράπεζας Πειραιώς, της Ernst & Young και της διοίκησης της ΕΒΖ.
 
Αναμένουν «καλή ψαριά» από την DG Comp
 
Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου υπολογίζεται ότι θα έχει εκδοθεί η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) σχετικά με την εξαγορά των «Σελόντα» και «Νηρεύς» από τον όμιλο Ανδρομέδα. Η «ετυμηγορία», η οποία αναμένεται να είναι θετική, να εγκρίνει δηλαδή τη μεγάλη συγχώνευση στον κλάδο των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών, θα «ξεκλειδώσει» πλέον και την οικονομική ένωση των εταιρειών, θέτοντάς τις σε αναπτυξιακή τροχιά.

 
Εύσημα Κατάινεν στη Μ. Σπυράκη
 

Θετική αναφορά στην εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και ευρωβουλευτή του κόμματος Μαρία Σπυράκη (φωτ.) τουλάχιστον σε δύο περιστάσεις κατά τη χθεσινή παραμονή του στην Αθήνα έκανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν. Η αρχή έγινε από το βήμα της Βουλής, όπου ο Φινλανδός αξιωματούχος, μιλώντας σε κοινή συνεδρίαση τριών κοινοβουλευτικών επιτροπών, απέδωσε τα εύσημα στη Μ. Σπυράκη για το γεγονός ότι έχει οργανώσει πολλές ενημερωτικές εκδηλώσεις για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το σχέδιο Γιούνκερ. Ανάλογη αναφορά έκανε και κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το απόγευμα ο κ. Κατάινεν στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα.
 
Και στην αγορά γραφείων η Airbnb
 

Η Airbnb οδεύει με «βήμα ταχύ» και προς την αγορά γραφείων, πέραν εκείνης των κατοικιών και πιο πρόσφατα και του τουρισμού, όπου ήδη προσφέρονται και τουριστικές υπηρεσίες, όπως και εμπειρίες εστίασης. Προ ολίγων ημερών, ο κολοσσός από την Καλιφόρνια προχώρησε στην εξαγορά νεοφυούς εταιρείας από τη Δανία, της Gaest. Η εν λόγω εταιρεία έχει αναπτύξει πλατφόρμα που απευθύνεται σε επιχειρηματίες που επιθυμούν χώρους για να πραγματοποιήσουν επαγγελματικές συναντήσεις και εκδηλώσεις. Πρόκειται για αγορά με ετήσιο τζίρο της τάξεως των 370 δισ. ευρώ παγκοσμίως. Μέσω της Gaest, ο ενδιαφερόμενος μισθώνει ώρες συνάντησης, βάσει των οποίων προκύπτει και η σχετική χρέωση, αξιοποιώντας το ευρετήριο χιλιάδων χώρων σε δεκάδες πόλεις ανά τον κόσμο. Πρόκειται για στρατηγική κίνηση περαιτέρω επέκτασης της Airbnb και στον χώρο των επαγγελματικών ακινήτων, όπου, σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου, εντός των επόμενων πέντε – δέκα ετών, πάνω από το 30% του παγκόσμιου αποθέματος γραφείων θα διατίθεται μέσω ψηφιακών πλατφορμών ως υπηρεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή