Ακροβασίες στη Βουλή από ΣΥΡΙΖΑ

Ακροβασίες στη Βουλή από ΣΥΡΙΖΑ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχείς αρρυθμίες και προβλήματα προκαλεί στο κοινοβουλευτικό πεδίο η ιδιάζουσα κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά το «διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι μέσα σε μόλις ένα 24ωρο καταγράφηκαν αφενός η εμπλοκή στην ψήφιση νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (για το ΑΣΕΠ και τις προσλήψεις) και αφετέρου η «απόρριψη» σε κοινοβουλευτική επιτροπή προτάσεως της κυβέρνησης για τοποθέτηση προέδρου σε μία εκ των διοικητικών Αρχών (Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση).

Ειδικώς ως προς την εμπλοκή κατά τη διαδικασία του νομοθετικού έργου, υπενθυμίζεται ότι αυτή άρχισε προχθές το βράδυ, όταν εξαιτίας απουσίας εκπροσώπου των ΑΝΕΛ την ώρα της ψηφοφορίας, το νομοσχέδιο φάνηκε να απορρίπτεται δεδομένου ότι συγκέντρωνε μόνο τις 145 ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ. Ο προεδρεύων προχθές Γ. Βαρεμένος, διαπιστώνοντας το αδιέξοδο και καθώς η ολοκλήρωση της διαδικασίας οδηγούσε πλέον σε καταψήφιση του νομοσχεδίου, διέκοψε τη διαδικασία ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για χθες το μεσημέρι.

Προφανής στόχος ήταν να αναζητηθούν στηρίγματα στην ψήφο των ανεξάρτητων βουλευτών οι οποίοι έχουν προσφάτως δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Προεδρεύουσα στη χθεσινή διαδικασία η κ. Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, ολοκλήρωσε –εν μέσω μεγάλης έντασης και διαρκών ενστάσεων εκ μέρους της αντιπολίτευσης– το κυβερνητικό σχέδιο. «Δεν υπάρχει διαδικασία η οποία να καλύπτει αυτό που γίνεται», διαμαρτυρήθηκε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε: «Ο προεδρεύων δεν μπορεί διά της ονομαστικής να επιχειρήσει να αλλάξει ολοκληρωθείσα διαδικασία στην οποία έχει απορριφθεί νομοθέτημα. Δεν μπορούμε να ξαναγράψουμε τον Κανονισμό ώστε να εξυπηρετηθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Για «αλλοίωση των θεσμών» έκανε λόγο ο Ευ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Τυπικά έχουμε κυβέρνηση, ουσιαστικά όμως δεν έχουμε πλειοψηφία. Η χώρα βρίσκεται σε μια κατάσταση θεσμικής εκκρεμότητας. Είναι το αποτέλεσμα του εκβιασμού των θεσμών και των βουλευτικών συνειδήσεων που έχετε κάνει».

Τελικώς, το σχέδιο νόμου υπερψηφίστηκε καθώς στα «ναι» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προστέθηκαν και εκείνα των Ελενας Κουντουρά, Αικατερίνης Παπακώστα, Β. Κόκκαλη, Αθ. Παπαχριστόπουλου και Σπ. Δανέλλη. Η στάση τους αυτή, σε συνδυασμό με την καταγραφείσα κοινοβουλευτική αρρυθμία και την επαναβεβαίωση της μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ, επανέφερε τις συζητήσεις στο παρασκήνιο για επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξής τους στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Με κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι όχι μόνο θα αποφευχθούν στο μέλλον εντάσεις και αμφισβητήσεις ως προς τη «δεδηλωμένη», αλλά και θα διασφαλιστεί εκ νέου υπέρ του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ ο συσχετισμός δυνάμεων στις επιτροπές.

Τούτων δοθέντων, προσέλαβε επιπρόσθετο ενδιαφέρον η αποστροφή παρέμβασης του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση κατά τη χθεσινή διαδικασία στην Ολομέλεια: «Προσώρας, αυτή είναι η σύνθεση της Βουλής», είπε ο κ. Βούτσης, πυροδοτώντας σχόλια και συζητήσεις στο Περιστύλιο, περί επικείμενης νέας κινητικότητας στους κόλπους των ανεξαρτήτων με στόχο τη διαμόρφωση ασφαλούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθούν και ορισμένα άλλα παράπλευρα της χθεσινής διαδικασίας. Πρώτον, στις θετικές ψήφους προστέθηκε και εκείνη του βουλευτή της Ν.Δ. Δημ. Σταμάτη, ο οποίος αργότερα δήλωσε ότι έκανε λάθος κατά την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Επί της αρχής θετικά ψήφισε και ο επίσης «γαλάζιος» Σ. Αναστασιάδης. Δεύτερον, ο εκλεγείς με την Ενωση Κεντρώων Ι. Σαρίδης δήλωσε «παρών», αρνούμενος να καταψηφίσει το νομοθέτημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτον, ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Αρ. Φωκάς, αιτιολογώντας την απουσία του από την προχθεσινή ψηφοφορία, που ως γεγονός πυροδότησε την ένταση, ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν στην τουαλέτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή