Το Μπάουχαους γίνεται παιχνίδι

Το Μπάουχαους γίνεται παιχνίδι

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι λιτές γραμμές του Μπάουχαους δεν είναι ακριβώς ταυτισμένες στη συνείδησή μας με το παιχνίδι ή τη φαντασία, αυτό όμως σχετίζεται λιγότερο με τη «σοβαρότητα» των πρωτοπόρων του κινήματος, οι οποίοι διαπνέονταν από το πνεύμα της αμφισβήτησης και του πειραματισμού, και περισσότερο με το γεγονός ότι έχουν περάσει 100 ολόκληρα χρόνια από την ίδρυση της σχολής της Βαϊμάρης.

Εργα όπως το ριζοσπαστικό, πολύχρωμο και απόλυτα στυλιζαρισμένο «Τριαδικό μπαλέτο» του Οσκαρ Σλέμερ αναδεικνύουν την πιο παιχνιδιάρικη διάθεση του Μπάουχαους, είναι λοιπόν απόλυτα «ταιριαστό» ότι η εμβληματική χορογραφία αποτελεί κεντρικό θεματικό άξονα δύο εκ των τεσσάρων δωρεάν εργαστηρίων για παιδιά και εφήβους, που θα πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο στο Goethe-Institut στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για το Μπάουχαους.

Σχεδιασμένα από την ιστορικό και κριτικό χορού Νατάσα Χασιώτη, τα εργαστήρια απευθύνονται σε μικρούς καλλιτέχνες ηλικίας από 14 έως 16 ετών (στις 2 Φεβρουαρίου) και από 7 έως 10 ετών (στις 23 Φεβρουαρίου), οι οποίοι καλούνται να ερμηνεύσουν μια δική τους εκδοχή του έργου του Σλέμερ φορώντας κοστούμια κατασκευασμένα από τους ίδιους.

Η εμπειρία αυτή τους επιτρέπει να αντιληφθούν πως το «Τριαδικό μπαλέτο», και το Μπάουχαους γενικότερα, δεν έχει χάσει τη φρεσκάδα του και πως, παρότι έχει περάσει ένας αιώνας από τη δημιουργία του, «ο καθένας μπορεί να βρει κάτι ενδιαφέρον σε αυτό, ακόμα και τα παιδιά», εξηγεί η κ. Χασιώτη.

Αφού παρακολουθήσουν επιλεγμένα αποσπάσματα της κινηματογραφημένης αναβίωσης του έργου, εξοικειωθούν με τη μουσική του και μυηθούν στις βασικές αρχές του Μπάουχαους, οι συμμετέχοντες κατασκευάζουν τα κοστούμια τους (τα οποία θα πάρουν μαζί τους φεύγοντας) και εν συνεχεία «δουλεύουν» τη χορογραφία, η οποία αποτελεί μια «ελεύθερη διασκευή της αυθεντικής και αφήνει χώρο στον αυτοσχεδιασμό – πρώτα φορώντας τα κανονικά τους ρούχα και τελικά με τα κοστούμια, τα οποία αναπόφευκτα επηρεάζουν την κίνηση και ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο επιλέχθηκαν από τον Σλέμερ», αναφέρει η ιστορικός χορού. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο του ινστιτούτου. Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

Οι κύβοι

Σε παιδιά με γνώσεις της γερμανικής γλώσσας (γλωσσικό επίπεδο Β1) απευθύνονται τα εργαστήρια της 9ης και της 16ης Φεβρουαρίου, τα οποία θα διευθύνουν η διαμεσολαβήτρια τέχνης Silke Wittig και η καθηγήτρια γερμανικών Ευρύκλεια Σιακαγιάννη. Το πρώτο τιτλοφορείται «Ο λευκός κύβος» (για παιδιά από 10 έως 14 ετών) και είναι εμπνευσμένο από το προπαρασκευαστικό μάθημα Vorkurs, το οποίο παρακολουθούσαν υποχρεωτικά οι σπουδαστές της σχολής Μπάουχαους. Οι συμμετέχοντες κατασκευάζουν χάρτινους κύβους, τους οποίους χρησιμοποιούν ως δομικά στοιχεία για να δημιουργήσουν γλυπτά και ελεύθερα αρχιτεκτονικά έργα.

Επίσημος διευθυντής του Vorkurs ήταν από το 1928 ο Γιόζεφ Αλμπερς, ο οποίος ενθάρρυνε τους μαθητές του να πειραματίζονται με τις ιδιότητες των βασικών υλικών, με το παιχνίδι του φωτός και της σκιάς και τις εναλλαγές οπτικής γωνίας. Με πρότυπο τις «ασκήσεις» του Αλμπερς, οι συμμετέχοντες στο δεύτερο εργαστήριο, με τίτλο «Φως και σκιά. Ο κήπος των γλυπτών» (για παιδιά από 12 έως 16 ετών), κατασκευάζουν πρωτότυπα, πολύχρωμα γλυπτά και επιχειρούν να τα συνδέσουν μεταξύ τους σε ένα συλλογικό έργο τέχνης που αλληλεπιδρά με το φως. Τα δύο εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στη βιβλιοθήκη του ινστιτούτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή