Αντιδρά η Τοπική Αυτοδιοίκηση για τα διαθέσιμα

Αντιδρά η Τοπική Αυτοδιοίκηση για τα διαθέσιμα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναβρασμό βρίσκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση εξαιτίας της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με την οποία ζητείται η μεταφορά των διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στην πλειονότητά τους οι δήμαρχοι, όπως άλλωστε είχε συμβεί και το 2015, όταν για πρώτη φορά είχε ζητηθεί η κατάθεση των διαθεσίμων, αντιτίθενται στην απόφαση της κυβέρνησης και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις, ενώ έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στους περιφερειάρχες.

Πάντως, ο νόμος είναι ρητός για τους «αντιφρονούντες». Προβλέπει καθαίρεση για τους αιρετούς και τα μέλη των Δ.Σ., των εκτελεστικών οργάνων, αλλά και του προϊσταμένου οικονομικών υπηρεσιών του φορέα που δεν θα «υπακούσει», καθώς και δυνατότητα μείωσης του ύψους της ετήσιας επιχορήγησης του φορέα από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Το θέμα θα απασχολήσει σήμερα τους δημάρχους σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιεί η ΚΕΔΕ, ενώ αύριο συνεδριάζει η εκτελεστική επιτροπή της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος.

Για «εκβιαστική διαδικασία» κάνει λόγο, μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, επισημαίνοντας ότι η πλειονότητα των δημάρχων είναι αντίθετη στην κυβερνητική απόφαση. «Η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια έχει δείξει διάθεση υπερσυγκεντρωτισμού των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα από διάφορες δράσεις, όπως π.χ. το Πράσινο Ταμείο. Θέλουν να μας ξαναπάρουν αυτά τα χρήματα για να μπουν στη “μαύρη τρύπα” του υπερπλεονάσματος». Ως προς τις προβλεπόμενες κυρώσεις, ήδη η ΚΕΔΕ εξετάζει τις νομικές δυνατότητες αντίδρασης.

Εντονος προβληματισμός επικρατεί και στους περιφερειάρχες, η πλειονότητα των οποίων είναι επίσης αντίθετη, καθώς εάν γίνει η μεταφορά των διαθεσίμων, αυτό θα προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων όπως για παράδειγμα καθυστερήσεις σε προγράμματα και έργα. «Η απόφαση αυτή είναι κατ’ εφαρμογήν του μεσοπρόθεσμου, το οποίο όμως δίνει περιθώριο μέχρι το 2021 για τη μεταφορά», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός. «Είναι λοιπόν παράξενο που γίνεται αυτό σήμερα και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση έχει ανάγκη να δείχνει διαθέσιμα». Ο κ. Αγοραστός σημειώνει, επίσης, ότι στους φορείς της γενικής κυβέρνησης δεν υπάρχει μηχανισμός προσδιορισμού των διαθεσίμων και συνεπώς υπάρχει ασάφεια. «Το 2015 είχαμε δώσει τα διαθέσιμα, αλλά είχαμε καταλήξει σε μια διαδικασία. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόγραμμα», λέει ο κ. Αγοραστός.

Δήλωση κατά της κυβερνητικής απόφασης έκανε και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «οι τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης φανερώνουν ξεκάθαρα ότι στόχος της είναι ο με κάθε τρόπο “έλεγχος” των δήμων και των περιφερειών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή