Μεγάλη συμμετοχή ξένων στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας

Μεγάλη συμμετοχή ξένων στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βουτιά» σημείωσε το επιτόκιο στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας στην οποία προχώρησε, χθες, το ελληνικό Δημόσιο, ενώ περαιτέρω αποκλιμάκωση σημείωσαν οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων καθώς και των μακροπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων, στον απόηχο της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου.

Πιο αναλυτικά, το επιτόκιο στα έντοκα μειώθηκε στο 0,75% από 0,9% που ήταν στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία στις 2 Ιανουαρίου, με το ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 812,5 εκατ. ευρώ (625 εκατ. που ήταν το ύψος της δημοπρασίας συν 187,5 εκατ. από μη ανταγωνιστικές προσφορές), ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,14 φορές έναντι 1,39 στην προηγούμενη δημοπρασία, με τις συνολικές προσφορές να φτάνουν το 1,34 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ήταν ιδιαίτερα υψηλή και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην προετοιμασία που είχε κάνει ο ΟΔΔΗΧ στο πλαίσιο της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές με το 5ετές ομόλογο, το οποίο και είδε ισχυρή ανταπόκριση από «καλής ποιότητας» επενδυτές, έναντι των hedge funds που αποτελούσαν συχνά την πλειονότητα της επενδυτικής βάσης της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, στην έκδοση του 5ετούς όπου το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, συμμετείχαν μέσω προσφορών πάνω από 290 επενδυτές, με το ποσό της ζήτησης να ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η υψηλή αυτή ζήτηση έχει σαφέστατα να κάνει με το κυνήγι υψηλών αποδόσεων από σημαντικό κομμάτι της επενδυτικής κοινότητας. Σε ό,τι αφορά την κατηγορία των επενδυτών στους οποίους κατανεμήθηκε η έκδοση, το 67,5% αφορά διαχειριστές κεφαλαίων, το 19% τράπεζες/ιδιωτικές τράπεζες, το 11% hedge funds και το 2,5% ασφαλιστικά/συνταξιοδοτικά ταμεία. Οι περισσότεροι αγοραστές έχουν βάση το Ηνωμένο Βασίλειο (42%), το 13% είναι επενδυτές από Γερμανία/Αυστρία, το 11% από Ιταλία, το 10,5% από Ελλάδα, το 6% από Γαλλία, το 4,5% από σκανδιναβικές χώρες, το 4% από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το 8,5% από τις ΗΠΑ και το υπόλοιπο 0,5% από άλλες χώρες.

Η επιτυχημένη –αν και ακριβή– απόπειρα της Ελλάδας στις αγορές, είχε θετική επίδραση στην ευρύτερη αγορά των ελληνικών ομολόγων. Χθες, η απόδοση του ομολόγου λήξης 30 Ιανουαρίου 2028, συνέχισε να διατηρείται κάτω από τα επίπεδα του 4%. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στο 3,919% με πτώση 1,7% και στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουλίου του 2018. Η απόδοση του ομολόγου λήξης 30ής Ιανουαρίου 2023 διαμορφώθηκε κάτω του 3% και στο 2,946%, επίσης στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουλίου του 2018.

Πάντως, οι αναλυτές υπογραμμίζουν πως η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη χρόνια μακριά από το να αποτελέσει έναν «κανονικό» (regular) εκδότη, επισημαίνοντας πως βρίσκεται αρκετές βαθμίδες κάτω από την κατηγορία του επενδυτικού βαθμού. Συγκεκριμένα, η Μoody’s βαθμολογεί την Ελλάδα έξι σκαλοπάτια κάτω χαμηλότερα, ενώ η Fitch τρία και η S&P τέσσερα. Οπως επισημαίνουν, η απόδοση του 3,60% που φέρει το νέο 5ετές ομόλογο, είναι οκτώ φορές υψηλότερη από την απόδοση του 5ετούς πορτογαλικού ομολόγου. Οπως σημειώνει στην «Κ» ο Τζιανλούκα Ζίγκλιο, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Continuum Economics, «η Ελλάδα χρειάστηκε να δανειστεί ακριβά για να μπορέσει να προσελκύσει ισχυρή ζήτηση». Σε ό,τι αφορά την «επόμενη μέρα» για τα ελληνικά ομόλογα και συγκεκριμένα για το νέο 5ετές, όπως τονίζει, η πορεία τους θα καθοριστεί από τις κινήσεις των οίκων αξιολόγησης, τις εξελίξεις γύρω από το σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων των τραπεζών, καθώς και το πόσο θα επηρεάσει το προεκλογικό τοπίο την πολιτική και τις μεταρρυθμίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή