Το Βερολίνο προβλέπει πολύ μεγάλη επιβράδυνση της ανάπτυξης για το 2019

Το Βερολίνο προβλέπει πολύ μεγάλη επιβράδυνση της ανάπτυξης για το 2019

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ σημαντική επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας το 2019 και ρυθμό ανάπτυξης που θα είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων έξι ετών προέβλεψε χθες το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας. Ως κυριότερα αίτια αναφέρονται η επιδείνωση του περιβάλλοντος για το παγκόσμιο εμπόριο εξαιτίας του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας και η απειλή για έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.

Πλέον το Βερολίνο προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1% για το 2019, ενώ τον προηγούμενο Οκτώβριο προέβλεπε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8%. Το 2018, η γερμανική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% και το 2017 με ρυθμό 2,2%, ο οποίος ήταν ο υψηλότερος της τελευταίας δεκαετίας (ο ίδιος ρυθμός ανάπτυξης είχε καταγραφεί και το 1014 και το 2016). Εφόσον επαληθευθεί η νέα πρόβλεψη θα πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ε.Ε. από το 2013 (όταν βρισκόταν η Ευρωζώνη σε ύφεση). Παρ’ όλα αυτά, το γερμανικό υπουργείο προβλέπει περαιτέρω μείωση της ανεργίας στο 4,9%, ποσοστό που θα αποτελέσει νέο ρεκόρ και ενίσχυση της απασχόλησης, με αποτέλεσμα να διαθέτουν θέση εργασίας 45,2 εκατ. άνθρωποι. Σε κάθε περίπτωση, προβλέπεται πως η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί για δέκατο συναπτό έτος, «περίοδος ανάπτυξης η οποία είναι η μεγαλύτερη από το 1966», δήλωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ. Φυσικά υπάρχουν σημαντικά ρίσκα, το ενδεχόμενο κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, το «σκληρό» Brexit και η διεθνής φορολογική πολιτική, προσέθεσε ο Αλτμάιερ. Κατά τον προερχόμενο από τους Χριστιανοδημοκράτες υπουργό Οικονομίας, η επιβράδυνση της ανάπτυξης στη Γερμανία θα έπρεπε να ωθήσει την κυβέρνηση να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της μέσω της μείωσης της φορολογίας για εργαζομένους και για εταιρείες. Η νέα πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Γερμανίας θα ενισχύσει την ήδη έντονη απαισιοδοξία που επικρατεί στην Ευρωζώνη τους τελευταίους μήνες, ενώ η εμπιστοσύνη στην οικονομία της Ευρωζώνης μειώθηκε τον Ιανουάριο ακόμη περισσότερο. Σήμερα ο πεσιμισμός για την οικονομία της Ευρωζώνης είναι πιθανό να ενταθεί ακόμη περισσότερο, καθώς θα ανακοινωθούν στοιχεία για την ανάπτυξη του τέταρτου τριμήνου στην Ιταλία, στην Ισπανία αλλά και για το σύνολο της Ευρωζώνης.

Ηδη προβλέπεται τεχνική ύφεση στην Ιταλία (δύο συνεχόμενα τρίμηνα με αρνητική ανάπτυξη). Μοναδικό σχετικά αισιόδοξο στοιχείο ήταν χθες η ανακοίνωση πως η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε το δ΄ τρίμηνο με ρυθμό 0,3% (σε τριμηνιαία βάση), ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ρυθμό 0,2% και οι πλέον απαισιόδοξοι ρυθμό 0,1%. Ολόκληρο το 2018 η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,5% σε ετήσια βάση, επίδοση που είναι υψηλή για τα γαλλική δεδομένα (τρίτη υψηλότερη της τελευταίας δεκαετίας), αλλά γενικότερα δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί αναιμική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή