Σε χαμηλό τετραετίας η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη κατά το δ΄τρίμηνο 2018

Σε χαμηλό τετραετίας η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη κατά το δ΄τρίμηνο 2018

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχητικά είναι τα τελευταία στοιχεία για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, καθώς καταδεικνύουν τις άμεσες επιπτώσεις του γενικευμένου κλίματος αβεβαιότητας που έχει καλλιεργηθεί τους τελευταίους μήνες στην πραγματική οικονομία. Στο χαμηλό τετραετίας κινήθηκε η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη στο διάστημα του δ΄ τριμήνου του 2018.

Διαμορφώθηκε δηλαδή στο 0,2%, όσο δηλαδή είχε καταγραφεί το γ΄ τρίμηνο, που σημαίνει πως η ανάπτυξη ήταν στάσιμη στο διάστημα του β΄ εξαμήνου του έτους, σύμφωνα με τη Eurostat. Σε ετήσια βάση, η οικονομική δραστηριότητα στα 19 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης ενισχύθηκε κατά 1,2% το δ΄ τρίμηνο του 2018, αντανακλώντας τις χαμηλότερες επιδόσεις εδώ και μία πενταετία. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε κατά 1,8% από το 2% ή παραπάνω που ίσχυε μια τριετία πριν.

Οσο παρατείνεται η αβεβαιότητα για την έκβαση των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Κίνας και το Brexit, τόσο περισσότερο επηρεάζονται οι επιδόσεις όχι μόνον της Ευρωζώνης αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας. Ιδιαίτερα μεγάλο προβληματισμό προκαλούν, ειδικότερα, τα στοιχεία και οι προβλέψεις για τη Γερμανία καθώς είναι η ισχυρότερη οικονομία στην Ευρωζώνη. Χθες, το Ινστιτούτο Κίελ για την Παγκόσμια Οικονομία ανακοίνωσε πως ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να φθάσει στη Γερμανία το 1,5% το 2018, δηλαδή να κινηθεί στο χαμηλό πενταετίας. Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκαν, επίσης, στοιχεία που έδειξαν τη μεγαλύτερη πτώση των λιανικών πωλήσεων στη Γερμανία από το 2007.

Εκτός δε της τεχνητής ύφεσης που καταγράφηκε από την Istat στην Ιταλία, η Ισπανία που είναι η υπ’ αριθμόν 4 οικονομία της Ευρωζώνης παρουσίασε επίσης τις χαμηλότερες επιδόσεις της τελευταίας τετραετίας. Αναλυτικότερα, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης στην ισπανική οικονομία αναρριχήθηκε 2,5% αντί του 3% το 2017, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Σε τριμηνιαία βάση, όμως, η οικονομική δραστηριότητα στην Ισπανία ενισχύθηκε κατά 0,7% την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, αντανακλώντας το υψηλότερο ποσοστό κατά τη διάρκεια του περσινού έτους.

Σε αυτή τη φάση πιθανολογείται πια πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη το 2019 στο 1,7%. Η επανεξέταση των δεδομένων φαίνεται πως είναι αναγκαία εάν αναλογιστεί κανείς πως οι οικονομικές επιδόσεις στην Ευρωζώνη το δ΄ τρίμηνο ήταν χαμηλότερες κατά το ήμισυ από τις προβλέψεις που ανακοίνωσε η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο. Στην τελευταία συνεδρίαση, πάντως, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε υπονοήσει πως θα ληφθούν μέτρα εάν υπάρξουν στοιχεία για μια παρατεταμένη επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Το Βερολίνο έχει ήδη αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στη Γερμανία το 2019 από το 1,8% στο 1%. Ετσι διαψεύδονται οι προσδοκίες που ήθελαν τις χαμηλές οικονομικές επιδόσεις στη Γερμανία το δ΄ τρίμηνο να αποδίδονται σε μεμονωμένους παράγοντες, όπως τα νέα κριτήρια για τον έλεγχο εκπομπών ρύπων στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών. Μέλη της γερμανικής κυβέρνησης κάνουν πια λόγο για τη λήψη μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή