Συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ η υπόθεση για τα κομμένα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ η υπόθεση για τα κομμένα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε σήμερα Παρασκευή, η υπόθεση εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων που ζητούν την αποκατάσταση των κομμένων δώρων και του επιδόματος αδείας που θεσμοθετήθηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου δημοσιονομικής προσαρμογής (μνημόνιο) το 2012.

Οι υπάλληλοι, των οποίων η υπόθεση έφθασε ως την Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου είναι δικαστικοί υπάλληλοι, είχαν προσφύγει στο διοικητικό πρωτοδικείο Ναυπλίου κέρδισαν τη δίκη, όπως και στο εφετείο ενώ το αρμόδιο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας επίσης τους δικαίωσε.

Η υπόθεση  που συζητήθηκε στην Ολομέλεια, όπου και παραπέφθηκε λόγω μείζονος σπουδαιότητας, αφορά χιλιάδες εν δυνάμει δικαιούχους και για το δημοσιονομικό της κόστος άμεσα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν σωρεία επιχειρημάτων, νομικών και πραγματικών, προκειμένου να πείσουν τους ανώτατους δικαστές, οι οποίοι καλούνται να λάβουν μία απόφαση εξαιρετικά μεγάλης σημασίας και για τις δύο πλευρές.

Τα βασικά νομικά επιχειρήματα από την πλευρά των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, ήταν τόσο η απόφαση του Τμήματος του ΣτΕ που αναγνώρισε ότι οι περικοπές σε δώρα και επίδομα αδείας που έγιναν το 2012, είναι αντισυνταγματικές αλλά και η απόφαση -σταθμός της Ολομελείας του ΣτΕ που είχε δικαιώσει το 2015 για τις περικοπές των δώρων τους συνταξιούχους.

Από την πλευρά του οι νομικοί εκπρόσωποι του δημοσίου επιχείρησαν να αποδομίσουν τα επιχειρήματα των αντιδίκων και υποστήριξαν ότι τα χρήματα είναι πολλά, περί τα 4 δις και δεν υπάρχει δυνατότητα  από την πλευρά του κράτους λόγω της οικονομικής συγκυρίας.

Πάντως, όλα θα εξαρτηθούν από την απόφαση που θα εκδοθεί και από το τί θα ορίσει σε ότι αφορά το εύρος της εφαρμογής της. Αν δηλαδή δικαιούχοι θα είναι μόνον όσοι ήδη έχουν προσφύγει πριν την έκδοση της απόφασης ή αν αντιθέτως δικαιούχοι είναι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι είτε προσέφυγαν είτε όχι.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση, γεγονός που εκτιμάται ως πιό πιθανό, είναι θετική για την αποκατάσταση των κομμένων δώρων και του επιδόματος αδείας είναι σημαντική εξέλιξη για το σύνολο του δημοσίου για το μέλλον, ενώ για τα αναδρομικά το κόστος θα καθοριστεί από το εύρος εφαρμογής που θα αναγνωρίσει η ίδια η απόφαση.

Επίσης σημαντικό είναι το αν -όποτε εκδοθεί- από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει η βούληση αλλά και η δυνατότητα να δοθούν τα χρήματα καθώς ως τώρα σε σχέση με άλλες αποφάσεις της Ολομελείας του ΣτΕ η εφαρμογή τους έχει προσκρούσει στην πράξη ή έχουν εφαρμοστεί εν μέρει. Για παράδειγμα  απόφαση δικαίωσης των συνταξιούχων για τα κομμένα δώρα του 2015 ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί, δεν έχουν δοθεί τα χρήματα, αλλά και για τους ενστόλους και λοιπούς έχουν δοθεί κάποια σημαντικά ποσά όχι όμως όλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή