Ο Δράκουλας δεν υπάρχει

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και η περίπτωση του Κόμη Δράκουλα δεν είναι φυσικά άγνωστη, αυτό που έχει ο καθένας στο μυαλό του σχετικά με το μυθικό τέρας των Καρπαθίων είναι κυρίως οι εκδοχές που γέννησε η πρωτότυπη ιστορία, οι ανεξάντλητες εμφανίσεις του στο σώμα της ποπ κουλτούρας του 20ού αιώνα – χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Κρίστοφερ Λι στην κλασική ταινία του ’58. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι η κυκλοφορία του μυθιστορήματος το 1897 δεν προσέφερε στον συγγραφέα του, τον Ιρλανδό Μπραμ Στόκερ, ούτε φήμη ούτε χρήματα· η ιστορία του αντιμετωπίστηκε από τους αναγνώστες της Βικτωριανής εποχής ως μία ακόμα αφήγηση τρόμου από τις εκατοντάδες που όρισαν το ευρύ φάσμα της γοτθικής λογοτεχνίας. Ο «Δράκουλας» λειτούργησε κυρίως ως βάση για επιπλέον ξετύλιγμα της ζοφερής ιδέας της νεκροζώντανης διάστασης, με τον Στόκερ να «αξιοποιεί δεξιοτεχνικά την αρχέγονη αντίληψη περί της δύναμης του αίματος», όπως σχολιάζει ο Δημήτρης Στεφανάκης στην εισαγωγή της πρόσφατης επανέκδοσης του μυθιστορήματος από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ο σημερινός αναγνώστης ξέρει. Δεν τον ξεγελά η ευγένεια του Κόμη στις πρώτες σελίδες, δεν τον αιφνιδιάζει η ιστορία, δεν εντυπωσιάζεται από το πώς ο συγγραφέας συντηρεί την αγωνία. Γοητεύεται όμως από την παλαιότητα του μύθου, την αντίληψη της εποχής ότι κάποιος-κάτι απειλεί το βρετανικό νησί, το πώς μέσα στη φρίκη επιβιώνει το ρομαντικό στοιχείο: «Αν υπήρξε ποτέ τέλεια γυναίκα, αυτή είναι η γλυκιά μου Μίνα, που τόσο άδικα υπομένει μια τέτοια αβάσταχτη μοίρα», λέει ο Χάρκερ για την αγαπημένη του, που έχει δεχτεί την επίθεση του Δράκουλα. 

Ο Στόκερ θρυλείται ότι εμπνεύστηκε τον ήρωά του από τον αιμοσταγή πρίγκιπα της Βλαχίας Βλαντ Τσέπες, τον λεγόμενο Ανασκολοπιστή, η ιστορία του οποίου, με τη σχεδόν μεταφυσική του τάση για βιαιότητα, είναι πιθανόν πιο τρομακτική από εκείνη του φανταστικού Κόμη. Τίποτα δεν είναι πιο άγριο από ό,τι πραγματικά υπάρχει – οι σελίδες του «Δράκουλα» δεν τρομάζουν πια, περισσότερο συγκινούν με τον τρόπο που παρηγοριόμαστε με ό,τι δεν υπάρχει.  ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή