Στη Χάλκη η συνάντηση Τσίπρα με Βαρθολομαίο

Στη Χάλκη η συνάντηση Τσίπρα με Βαρθολομαίο

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ελπίδα ότι η επερχόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα ενδεχομένως να σηματοδοτήσει ευχάριστες εξελίξεις ως προς την πιθανή επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, εξέφρασε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας σημείωσε ότι θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον κ. Τσίπρα όχι στο Φανάρι όπως συνηθίζεται, αλλά στη Χάλκη. «Το ότι η επίσκεψις του κυρίου Πρωθυπουργού της Ελλάδος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη πραγματοποιείται αυτή την φορά όχι στο Φανάρι αλλά στην Χάλκη έχει και ένα ιδιαίτερον συμβολισμόν, διότι γνωρίζουμε όλοι πόσο επιθυμούμε και πόσο χρειαζόμεθα την επαναλειτουργία της Θεολογικής μας Σχολής, ύστερα από σχεδόν μισό αιώνα από τότε που άδικα ανεστάλη η λειτουργία της», είπε, ενδεικτικά ο κ.κ. Βαρθολομαίος απευθυνόμενος στους πιστούς μετά τη λειτουργία στην Παναγία Πύλης Βελιγραδίου, στην Κωνσταντινούπολη. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει επενδύσει αρκετά στον τομέα της θρησκευτικής και πολιτιστικής διπλωματίας, κάτι που προκύπτει και από την επερχόμενη επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών Μάρκου Μπόλαρη στην Ιμβρο στις αρχές Μαρτίου. Σε επίπεδο πρακτικό, πάντως, η Αγκυρα εξακολουθεί να κινείται βάσει του αρχικού σχεδιασμού της στην Ανατολική Μεσόγειο. Χθες, μάλιστα, στο πλαίσιο των NAVTEX που έχουν ήδη εκδοθεί από την Τουρκία, το «Μπαρμπαρός» έπλεε στα νότια της Κύπρου, σαφώς εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εν τω μεταξύ, χθες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) υπό την προεδρία της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, ασχολήθηκε με τη νομιμότητα της παύσης των μουφτήδων Ξάνθης Μεμέτ Εμίν Σινίκογλου και Κομοτηνής Τζεμαλή Μέτσο, οι οποίοι ζητούν να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις παύσης τους από τον περασμένο Αύγουστο ως αντισυνταγματικές και αντίθετες στη Σύμβαση της Λωζάννης και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου, υποστηρίχθηκε ότι οι μουφτήδες κατέχουν θέση αντίστοιχη με αυτή του γενικού διευθυντή στο Δημόσιο και, ως εκ τούτου, αντιμετωπίζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι. Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή οι ενεργοί μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής λειτουργούν με καθεστώς τοποτηρητή.

Νωρίτερα, χθες το πρωί, στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. (Gymnich), ο Γιώργος Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τους ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ και της Αλβανίας Γκεντ Τσακάι. Οι κ. Κατρούγκαλος και Ντιμιτρόφ συζήτησαν για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν στη πορεία υλοποίησης της συμφωνίας των Πρεσπών. Η ημέρα κύρωσης του πρωτοκόλλου εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από τη Βουλή των Ελλήνων πλησιάζει, ως εκ τούτου, η πλήρης υλοποίηση όσων προβλέπονται από τη συμφωνία των Πρεσπών είναι απαραίτητη. Ο κ. Ντιμιτρόφ συναντήθηκε και με τη Βουλγάρα ΥΠΕΞ Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, την οποία και ευχαρίστησε, διότι η Σόφια ήταν η πρώτη πρωτεύουσα που προώθησε το νομοθέτημα του πρωτοκόλλου εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι έγινε γνωστό πως οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και ΠΓΔΜ Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα βραβευθούν στις 16 Φεβρουαρίου, με το βραβείο Εβαλντ φον Κλάιστ, από τη Διεθνή Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου για τη συμβολή τους στην ειρήνη διά της υπογραφής της συμφωνίας των Πρεσπών. Με το συγκεκριμένο βραβείο έχουν τιμηθεί, μεταξύ άλλων, οι Χένρι Κίσινγκερ (2009), Χαβιέ Σολάνα (2010), Χέλμουτ Σμιτ και Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν (2014), Γιόαχιμ Γκάουκ (2017) και Τζον Μακέιν (2018).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή