Ζώνη ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και Ιαπωνίας

Ζώνη ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και Ιαπωνίας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέθηκε χθες σε ισχύ η διμερής εμπορική συμφωνία που δημιουργεί ζώνη ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ιαπωνίας, δύο οικονομιών που συνεισφέρουν σχεδόν το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Πρόκειται για ελπιδοφόρο εξέλιξη στην εποχή αναβίωσης του οικονομικού προστατευτισμού και του εμπορικού «πολέμου» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς οδηγεί σε μηδενισμό των δασμών αμέσως και σε ταχεία εξάλειψη άλλων κανονιστικών εμποδίων στο εμπόριο.

Ιαπωνία και Ε.Ε. πρόκειται να αναιρέσουν τους δασμούς σε όλα σχεδόν τα τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα, με την πρώτη να καταργεί τους δασμούς στο 97% και η δεύτερη στο 99% των αγαθών που εισάγονται. Ανευ δασμών θα είναι και η αγορά υπηρεσιών, όπως οικονομικές υπηρεσίες, ηλεκτρονικό εμπόριο, τηλεπικοινωνία και μεταφορά. Πολλοί δασμοί, μεταξύ άλλων ο δασμός ύψους 15% στα ευρωπαϊκά κρασιά που εξάγονται στην Ιαπωνία, καταργήθηκαν ήδη από χθες. Οσον αφορά τους δασμούς στα οχήματα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων θα μειώνονται σταδιακά στα επόμενα 7 χρόνια και ύστερα θα εξαλειφθούν πλήρως, γεγονός που θα ωφελήσει ιδιαίτερα την Ιαπωνία. Το μεγαλύτερο κέρδος της ευρωπαϊκής πλευράς θα είναι η επιβολή πολύ χαμηλότερων δασμών σε αγροτικά προϊόντα και σε επεξεργασμένα τρόφιμα, από βοδινό κρέας έως γαλακτοκομικά προϊόντα και μπισκότα.

Για πρώτη φορά στο πλαίσιο διμερούς εμπορικής συμφωνίας περιλαμβάνονται οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει Ε.Ε. και Ιαπωνία στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Παρισίων για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης στόχους για βιώσιμη ανάπτυξη και θέτει τις βασικές αρχές για την εργασία, την ασφάλεια, το περιβάλλον και την προστασία των καταναλωτών. Η Σεσίλια Μάλμστρομ, επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε., δήλωσε πως η εμπορική συμφωνία θα αποτελέσει τη βάση για «αμέτρητες άλλες διαδικασίες συνεργασίας».

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Κομισιόν, τόνισε πως η νέα συμφωνία θα προσφέρει στους καταναλωτές μεγαλύτερη ποικιλία αγαθών και χαμηλότερες τιμές, προστατεύοντας χαρακτηριστικά ευρωπαϊκά προϊόντα που εξάγονται στην Ιαπωνία και αντίστροφα. «Θα δώσει την ευκαιρία σε μικρές επιχειρήσεις και των δύο μερών να επεκταθούν σε μία εντελώς νέα αγορά», συμπλήρωσε. Ο Γιούνκερ εκτιμά πως χάρη στην εμπορική συμφωνία οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα εξοικονομήσουν 1 δισ. ευρώ από δασμούς ετησίως. Σύμφωνα με εκτίμηση των Βρυξελλών το ΑΕΠ της Ε.Ε. πρόκειται να ενισχυθεί κατά 33 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 0,14%, μέχρι το 2035. Στην Ιαπωνία αναμένεται να αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 42 δισ. ευρώ ή κατά 1%. Επιπλέον, η Ιαπωνία μέσω της συμφωνίας προσδοκά να καταστήσει τη βιομηχανία της περισσότερο ανταγωνιστική στην εξαγωγική αγορά και να εκσυγχρονίσει τον αγροτικό τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή