Καθημερινότητα και οικονομία στην ατζέντα Μητσοτάκη

Καθημερινότητα και οικονομία στην ατζέντα Μητσοτάκη

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη όπου οι λαϊκιστές θα υποστούν μια ξεκάθαρη ήττα. Από μόνη της, η προκήρυξη των εκλογών θα αλλάξει το κλίμα στις διεθνείς αγορές και θα σφραγίσει τη μετάβαση από την εποχή της ανασφάλειας στην εποχή ελπίδας για τον ελληνικό λαό». Η φρασεολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη –από τη συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα»– είναι ενδεικτική της πρόθεσής του να φύγει μπροστά στην οικονομία και στα ζητήματα της καθημερινότητας που εκτιμά ότι είναι και αυτά που θα κρίνουν τις εκλογές.

Η στρατηγική αυτή αποδομεί ευθέως τα δύο κεντρικά κυβερνητικά αφηγήματα της εποχής. Αυτά στον τρίτο όροφο της Πειραιώς θεωρούν, εξάλλου, ότι όχι μόνο προσκρούουν στην πραγματικότητα, αλλά καταρρέουν. Το ένα είναι εκείνο που αφορά την κυβερνητική κατάληψη των εκλογικών «Χειμερινών Ανακτόρων» (του Κέντρου) και την ταύτιση της Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ακροδεξιά. Το άλλο είναι ο «μύθος» του Αλέξη Τσίπρα ως προσώπου που χαίρει μεγάλης αποδοχής και εμπιστοσύνης στο εξωτερικό λόγω των επιδόσεών του στα εξωτερικά θέματα και στην οικονομία.

Στην Πειραιώς θεωρούν ότι όσο θα χαμηλώνουν οι τόνοι που ανέβηκαν λόγω της συζήτησης και της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, τόσο θα αναδεικνύονται τα πραγματικά διακυβεύματα. Και αυτά δεν συνίστανται στην εύνοια της Aγκελα Μέρκελ, αλλά κατεξοχήν στην οικονομία και στα ζητήματα της καθημερινότητας. Στη Ν.Δ. θεωρούν ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να αναδείξει ως διαιρετική τομή στην ελληνική κοινωνία και στο εκλογικό σώμα το «Ναι» και το «Οχι» στις Πρέσπες αποτυγχάνει, καθώς χάνει στην αναμέτρηση με την πραγματικότητα και στις δημοσκοπήσεις, όπου οι απαντήσεις των πολιτών για ζητήματα που τους αφορούν είναι αρνητικές για την κυβέρνηση.

Τα διακυβεύματα για την επόμενη μέρα της χώρας είναι άλλα και αφορούν την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, την επιστροφή του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, τη βελτίωση του χάους στα νοσοκομεία και εντέλει, την ενότητα των Ελλήνων και την αποκατάσταση της λειτουργίας των θεσμών. Αυτά θα κρίνουν τις εκλογές και αυτά θα θέτει συστηματικά η Ν.Δ. προτάσσοντας τον προγραμματικό λόγο.

Την ίδια ώρα, η Ν.Δ. αποδομεί τις «επιτυχίες» της κυβέρνησης στο εξωτερικό, υπογραμμίζοντας σε όλους τους τόνους τη στάση της έναντι των εξελίξεων στη Βενεζουέλα, η οποία, λένε, δείχνει και τη «φαιδρότητα» του «δήθεν» κεντροαριστερού της προσώπου. H σύγκλιση με την Κεντροαριστερά και η «προοδευτική συμμαχία» μοιάζουν με το πιο σύντομο ανέκδοτο για την Πειραιώς, όπου δεν παύουν να θυμίζουν ότι η μόνη διεύρυνση που έχει πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να ενσωματώσει «τους μισούς ΑΝΕΛ» και εσχάτως εκλιπαρεί τον Θανάση Παπαχριστόπουλο να μην παραιτηθεί.

Σε ό,τι αφορά τις τάξεις των Κεντροαριστερών του Μεγάρου Μουσικής (όπου και πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στήριξης της συμφωνίας των Πρεσπών), στην Πειραιώς βλέπουν «υλικά» του παρελθόντος. Και, πάντως, υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο συνέδριο της Ν.Δ. υπήρξε ειδικό τραπέζι στον κεντρικό χώρο του συνεδρίου με τη συμμετοχή προσώπων που δεν προέρχονται από τo κόμμα και ανήκουν στο φάσμα των δυνάμεων του δημοκρατικού ευρωπαϊκού τόξου. Πολλά απ’ αυτά τα πρόσωπα που έχουν δημόσιο λόγο, εξάλλου, έχουν λάβει θέση υπέρ της προοπτικής μιας κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη ως μόνης λύσης για τη χώρα.

Το ΕΛΚ στην Αθήνα

Ως απάντηση στον λαϊκισμό και απόδειξη της στήριξης του ΕΛΚ στον Κυριάκο Μητσοτάκη ως ένα πρόσωπο αναφορά στους κόλπους της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, αντιμετωπίζουν στη Ν.Δ. τη συνεδρίαση του προεδρείου του ΕΛΚ στις 7 και 8 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Παρόντες θα είναι σύσσωμη η ηγεσία του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, οι αρχηγοί κάθε ομάδας των «27» στο Ευρωκοινοβούλιο και οι ευρωβουλευτές-επικεφαλής σημαντικών επιτροπών. Ο κ. Μητσοτάκης θα υποδεχθεί την Πέμπτη, μεταξύ άλλων, τον υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, τον γενικό γραμματέα του ΕΛΚ Αντόνιο Λόπεζ Ιστουρίθ και άλλους.

Στις εργασίες θα συμμετέχουν ο Ελληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και η ομάδα των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Η συνάντηση θα καταλήξει σε ένα κείμενο πολιτικής για το μείζον ζήτημα της ανεργίας των νέων και στο σχέδιο του ΕΛΚ για τη δημιουργία 5 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας.

Σε διάταξη εκλογικής μάχης

Σε πλήρη διάταξη εκλογικής μάχης εισέρχεται η Ν.Δ. μετά τις πρώτες ανακοινώσεις υποψηφίων που θα κατέλθουν με τις λίστες της στις εθνικές εκλογές, αλλά και την πλήρη αναδιάταξη του κομματικού μηχανισμού. Προ ημερών ανακοινώθηκε το ανανεωμένο –σε ποσοστό 73%– οργανωτικό σχήμα της Ν.Δ. –γραμματείς, αναπληρωτές γραμματείς και νέος αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου– που θα «τρέξει» την προεκλογική εκστρατεία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί, εξάλλου, ότι και οι εθνικές κάλπες θα στηθούν στις 26 Μαΐου, καθώς κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι μια κυβέρνηση που στηρίζεται σε ευκαιριακές πλειοψηφίες, οι οποίες και μετατρέπουν την ψήφιση κάθε νομοσχεδίου σε άτυπη ψήφο για τη δεδηλωμένη, δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα συνεχίσει να προτάσσει το πρόγραμμα του κόμματός του –ήδη έχουν αρχίσει οι συναντήσεις με φορείς του χώρου της Υγείας– ενόψει της παρουσίασης των προτάσεων για την Υγεία, ενώ συνεχίζει και τις περιοδείες ανά την Ελλάδα.

Χθες, αναμενόταν να βρεθεί στο Καρπενήσι, σήμερα περιοδεύει στη Λαμία και ακολουθούν περιοδείες του στα Πομακοχώρια της Θράκης (στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας) και στη Μυτιλήνη. Eντός του Φεβρουαρίου αναμένεται και επίσκεψη του προέδρου της Ν.Δ. στο Μόναχο για να μετάσχει στο Munich Security Conference, όπως και πέρυσι, όπου είχε πραγματοποιήσει σειρά σημαντικών συναντήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή