Το 10ετές στα σχέδια του ΟΔΔΗΧ για την επόμενη έκδοση ομολόγου

Το 10ετές στα σχέδια του ΟΔΔΗΧ για την επόμενη έκδοση ομολόγου

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα επόμενα βήματα μετά τη νέα έξοδο στις αγορές επεξεργάζεται ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), βλέποντας πως το ακριβό κόστος που αναγκάστηκε να καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο για την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, με απόδοση 3,6%, οδήγησε στο «αντάλλαγμα» της ισχυρής ζήτησης και της βελτίωσης του κλίματος, προσελκύοντας μακροπρόθεσμους επενδυτές και αποφεύγοντας –όπως δείχνουν τα πράγματα από τη θετική πορεία του τίτλου στη διατραπεζική αγορά– την επανάληψη του «ατυχήματος» με την έκδοσης του 7ετούς ομολόγου τον Φεβρουάριο του 2018.

Μία από τις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου και του ΟΔΔΗΧ είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο επανέκδοσης είτε του νέου 5ετούς ομολόγου είτε του 7ετούς που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2018.

Καθώς η λήξη του νέου 5ετούς είναι ο Απρίλιος του 2024, ακριβώς στη λήξη του 5ετούς ομολόγου το οποίο είχε εκδοθεί το 2014 (με κουπόνι 4,75% και απόδοση 4,95%, όταν το ελληνικό spread διαμορφωνόταν στις 340 μονάδες βάσης έναντι 380 μ.β. σήμερα), αυτό αφήνει ανοικτό το σενάριο της επανέκδοσης. Πάντως, όπως σχολιάζουν τραπεζικές πηγές, μια τέτοια κίνηση δεν αναμένεται να κάνει κάποια σημαντική διαφορά στην καμπύλη των αποδόσεων κι έτσι η επανέκδοση του 7ετούς θα έχει περισσότερο νόημα, ειδικά στον δρόμο προς μια κοινοπρακτική έκδοση πιο μακροπρόθεσμου τίτλου.

Στους σχεδιασμούς του ΟΔΔΗΧ, εκτός από την επανέκδοση, υπάρχει και ακόμη μία έξοδος στις αγορές μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα και με παράγοντες της αγοράς, ο προσεκτικός σχεδιασμός της έκδοσης του 5ετούς, κατά την οποία το ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε ένα ακριβό «τίμημα» για να συγκεντρώσει ισχυρή ζήτηση, και εφόσον το επιτρέψουν οι διεθνείς και εγχώριες συνθήκες, ανοίγει τον δρόμο για την επόμενη κοινοπρακτική έκδοση εντός του 2019.

Τραπεζικές πηγές δεν αποκλείουν την έκδοση ενός νέου 10ετούς ομολόγου, μια διάρκεια την οποία το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει «δοκιμάσει» να εκδώσει από την αρχή της κρίσης και την ένταξη της Ελλάδας σε πρόγραμμα διάσωσης (τελευταία έκδοση 10ετούς ήταν τον Μάρτιο του 2010). Θεωρούν δε πως η υποβολή προς έγκριση από την Κομισιόν του σχεδίου μείωσης των κόκκινων δανείων μπορεί να πιέσει προς τα κάτω ακόμη περισσότερο τις αποδόσεις.

Παράλληλα, αναφέρουν πως το τρέχον ευνοϊκό κλίμα που κυριαρχεί στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με το κυνήγι των αποδόσεων να οδηγεί σε πολύ επιτυχημένες εκδόσεις μακροπρόθεσμων ομολόγων σε Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Ιρλανδία τον Ιανουάριο, ανοίγει επίσης τον δρόμο για την έκδοση καλυμμένων ομόλογών από τις ελληνικές καθώς και τις ιταλικές τράπεζες.

Ενα άλλο βήμα που θα ακολουθήσει την έκδοση του 5ετούς, μετά και την άντληση των 2,5 δισ. ευρώ από τις αγορές, είναι η πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου που οφείλει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χωρίς να κάνει χρήση του «μαξιλαριού» ρευστότητας των 24,1 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως το συνολικό υπόλοιπο του δανείου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα τοποθετείται κοντά στα 10 δισ. ευρώ. Κάτω από το ήμισυ του ποσού αυτού (περίπου 3,5 με 4 δισ. ευρώ) χρεώνεται με επιτόκιο 4,9% καθώς το Ταμείο υιοθετεί κλιμακωτό επιτόκιο το οποίο αυξάνεται ανάλογα με την έκθεση που έχει η χώρα στα δάνειά του αναλογικά με τη «συμμετοχή» της στο ΔΝΤ. Η αποπληρωμή αυτού του ποσού από τα ταμειακά διαθέσιμα (διαμορφώνονται περίπου στα 9 δισ. ευρώ χωρίς το «μαξιλάρι») θα στείλει, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, «σήμα» στις αγορές ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να «ακουμπήσει» το cash buffer.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή