Απορρόφηση του ζημιογόνου ιπποδρόμου εξετάζει ο ΟΠΑΠ

Απορρόφηση του ζημιογόνου ιπποδρόμου εξετάζει ο ΟΠΑΠ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη ριζική αλλαγή της λειτουργίας του ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο προχωράει η κυβέρνηση. Η αρχή γίνεται από τη Φίλιππο Ενωση Ελλάδος (ΦΕΕ), αλλά θα συνεχιστεί και στους όρους της σύμβασης παραχώρησης του ιππόδρομου στην εταιρεία Ιπποδρομίες Α.Ε., θυγατρική της ΟΠΑΠ Α.Ε.

Με βάση το σχέδιο νόμου-σκούπα που παρουσίασε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τον περασμένο Νοέμβριο, και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, καταργεί την υφιστάμενη διοίκηση της ΦΕΕ και ορίζει νέες διαδικασίες επιλογής διοίκησης. Το νέο συμβούλιο είναι ενδεκαμελές και απαρτίζεται από τέσσερα μέλη της ΦΕΕ, τέσσερα μέλη του φορέα διενέργειας των ιπποδρομιών (Ιπποδρομίες Α.Ε.), ένα μέλος της Ενωσης Ιδιοκτητών Δρομώνων Ιππων Ελλάδος (ΕΙΔΙΕ), ένα μέλος του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) και ένα μέλος του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το σχέδιο νόμου δεν αναμένεται να αργήσει να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Ο ιππόδρομος, που παραμένει κλειστός, πιέζει την κυβέρνηση να βρει λύσεις και αυτό είναι κάτι που δεν αρέσει στην παρούσα διοίκηση της ΦΕΕ, με την οποία βρίσκεται σε πολύμηνη κόντρα τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΟΠΑΠ, αλλά και άλλοι φορείς του ιπποδρόμου (ιδιοκτήτες, προπονητές ίππων κ.ά.). Αξιοσημείωτο είναι ότι στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΦΕΕ τόσο οι εκπρόσωποι του Δημοσίου όσο και του ΟΠΑΠ δεν συμμετείχαν, με αποτέλεσμα να μη ληφθούν αποφάσεις. Η ψήφιση του νόμου εκτός από την αλλαγή του Δ.Σ. οδηγεί και σε μεταβολή της Γ.Σ. της ΦΕΕ, η οποία από περίπου 65 μέλη θα αυξηθεί μέχρι τα εκατό με απόφαση της ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, έρχονται και τροποποιήσεις στη σύμβαση παραχώρησης του ιπποδρομιακού στοιχήματος στην εταιρεία Ιπποδρομίες Α.Ε. Επίσης, αναμένεται τροποποίηση των όρων χρήσης γης του ακινήτου του ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο, έτσι ώστε οι χρήσεις να περιλάβουν επιπλέον δραστηριότητες από αυτές που προβλέπονται σήμερα. Μεταξύ άλλων δρομολογούνται η δημιουργία περισσότερων χώρων αναψυχής, εστίασης, ξενοδοχειακής μονάδας και άλλες εμπορικές χρήσεις που θα φέρουν περισσότερα έσοδα.

Ο ΟΠΑΠ αναμένεται να ζητήσει ακόμη και τη μείωση του ετήσιου μισθώματος που καταβάλλει η εταιρεία Ιπποδρομίες Α.Ε. και το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιχείρηση θα ζητήσει τον συμψηφισμό μέρους του καταβαλλόμενου τιμήματος με το κόστος ανάπτυξης των έργων που θα αναβαθμίσουν τον στίβο του ιπποδρόμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τίμημα μίσθωσης του ακινήτου του ιπποδρόμου αντιστοιχεί σήμερα στο 25% των ακαθάριστων εσόδων (GGR) που έχει ο οργανισμός από το ιπποδρομιακό στοίχημα.

Τέλος, μια τρίτη σημαντική αλλαγή αφορά τη δυνατότητα της ΟΠΑΠ να απορροφήσει τη θυγατρική της εταιρεία Ιπποδρομίες Α.Ε. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται η μητρική εταιρεία να απορροφήσει τις ζημίες της θυγατρικής της εταιρείας, οι οποίες σήμερα εκτιμώνται σε περισσότερο από 40 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του 2017, η εταιρεία Ιπποδρομίες Α.Ε. είχε ζημίες ύψους 22 εκατ. ευρώ και συσσωρευμένες ζημίες άνω των 34 εκατ. ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θέλει να επιλύσει το πρόβλημα, καθώς μάλιστα δεν διαθέτει πολλές επιλογές. Η σύμβαση παραχώρησης του ιπποδρομιακού στοιχήματος δεν υποχρεώνει τον ΟΠΑΠ στη διεξαγωγή των ελληνικών ιπποδρομιών (μπορεί δηλαδή να προσφέρει ιπποδρομιακό στοίχημα εξ αποστάσεως) και συνεπώς μπορεί να παραμείνει πολλούς μήνες κλειστός ο ελληνικός ιππόδρομος. Παράγοντες ωστόσο κοντά στη διαδικασία σημειώνουν ότι πρόθεση του οργανισμού δεν είναι να σταματήσουν οι ελληνικές ιπποδρομίες, αλλά να πάψουν να δημιουργούν υπέρογκες ζημίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή