Από τα Εμιράτα ο αγοραστής του 60,5% της «Κρητών Αρτος»

Από τα Εμιράτα ο αγοραστής του 60,5% της «Κρητών Αρτος»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Στον έλεγχο της Switz Group, ομίλου που εδρεύει στο Ντουμπάι και δραστηριοποιείται στον κλάδο της αρτοβιομηχανίας, αλλά και της λιανικής πώλησης άρτου και αρτοσκευασμάτων, πέρασε η γνωστή κρητική βιομηχανία παξιμαδιών «Κρητών Αρτος». Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η κρητική εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών –καθώς η μετοχή της τελεί υπό διαπραγμάτευση στην εναλλακτική αγορά– η Switz Group Europe Limited κατέχει αμέσως και εμμέσως συνολικά 3.222.351 κοινές ονομαστικές μετοχές που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 60,55% του συνόλου των μετοχών της «Κρητών Αρτος ΑΕΒΕ». Σύμφωνα, μάλιστα, με κύκλους της εταιρείας, δεν αποκλείεται το ποσοστό της Switz Group να αυξηθεί το επόμενο διάστημα σε 80%.

 

Η απόκτηση του 60,55% έγινε ουσιαστικά σε δύο στάδια. Το προηγούμενο διάστημα η Switz Group απέκτησε με εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή και με ημερομηνία εκκαθάρισης, την 1η/2/2019, 1.116.888 κοινές ονομαστικές μετοχές, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 20,99% της «Κρητών Αρτος». Πρόκειται για τις μετοχές που απέκτησε από μικρομετόχους της εταιρείας σε τιμή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πάνω από 1,10 ευρώ/μετοχή. Η απόκτηση του υπόλοιπου 39,56% ή 2.105.463 κοινών ονομαστικών μετοχών ανακοινώθηκε επίσης χθες και έγινε με εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή και με ημερομηνία εκκαθάρισης την 1η/2/2019. Πρόκειται στην ουσία για το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών της Καλλιόπης Θεοφιλάκη, συζύγου του Εμ. Δαμιανάκη, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας. Η ίδια πάντως διατήρησε μικρή συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, ήτοι το 4,52%.
 

Η Switz Group ελέγχεται από την οικογένεια Χορακιγουάλα, ινδικής καταγωγής, η οποία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της από έναν φούρνο το 1980 στη Σαουδική Αραβία. Πλέον πραγματοποιεί ετησίως τζίρο πάνω από 250 εκατ. ευρώ και απασχολεί 4.500 εργαζομένους στις εταιρείες που ελέγχει σε εννέα χώρες (Τουρκία, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν, Ινδία, Σρι Λάνκα και Φιλιππίνες). Η στρατηγική ανάπτυξης του ομίλου βασίζεται ακριβώς στις εξαγορές μικρών και μεσαίων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αρτοβιομηχανίας, της λιανικής πώλησης άρτου, της παρασκευής και διανομής υλικών αρτοποιίας, της παραγωγής και επεξεργασίας αυγών.
 

Η «Κρητών Αρτος» ιδρύθηκε το 2004 με την εξαγορά μιας παλιάς οικογενειακής βιοτεχνίας παραγωγής κρητικών παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων. Η εταιρεία, εκτός από τα επώνυμα προϊόντα, συνεργάζεται με πολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ για την παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, ενώ πάνω από το 20% των πωλήσεών της πραγματοποιείται εκτός Ελλάδας. Το πρώτο εξάμηνο του 2018 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 3,09 εκατ. ευρώ, τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων ήταν 1,08 εκατ. ευρώ, ενώ κατέγραψε καθαρά κέρδη 739.926 ευρώ. Στις 30 Ιουνίου 2018, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας ήταν 3,03 εκατ. ευρώ. Η οικονομική χρήση του 2017 έκλεισε με τζίρο 5,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη της ήταν 325.777 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή