Πολιτική οπερέτα στη Βουλή

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πρόσχημα την ανάγκη η εθνική αντιπροσωπεία να ψηφίσει απερίσπαστη το πρωτόκολλο ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Αθ. Παπαχριστόπουλος δεν ολοκλήρωσε χθες, όπως είχε δεσμευθεί, την πράξη παραίτησής του από το βουλευτικό αξίωμα και την παράδοση της έδρας του. Ο βουλευτής, που τυπικώς παραμένει στο κόμμα του κ. Π. Καμμένου, αλλά προσφέρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση Τσίπρα και έχει ψηφίσει τη συμφωνία των Σκοπίων, σε δηλώσεις του χθες το μεσημέρι εξερχόμενος του γραφείου του προέδρου της Βουλής, υποστήριξε ότι σχετικό με την αναβολή της παραιτήσεώς του αίτημα δέχθηκε από τον κ. Ν. Βούτση, και εκείνος το αποδέχθηκε.

Η αιτιολογία που προβλήθηκε, ωστόσο, όπως σχολιάστηκε αμέσως μετά στο Περιστύλιο, δεν έχει ουσιαστικά στηρίγματα, δεδομένου ότι η αντικατάσταση του κ. Παπαχριστόπουλου από τον πρώτο επιλαχόντα Τέρενς Κουίκ, ο οποίος και προφανώς θα ψήφιζε το πρωτόκολλο, θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εντός ολίγων λεπτών, νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, με ορκωμοσία του στην αίθουσα της Ολομέλειας, λίγο πριν από την έναρξη συνεδρίασης για τη συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων. Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το πρωτόκολλο αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή την Τρίτη ή την Τετάρτη και για ψήφιση στην Ολομέλεια την Πέμπτη.

Τούτων δοθέντων και με το παρασκήνιο να «βράζει» όσον αφορά τη διευθέτηση ζητημάτων που έχουν σχέση με την ύπαρξη συγκροτημένων Κοινοβουλευτικών Ομάδων ή με τους όρους διάλυσής τους (θέμα το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο, δεδομένου ότι οι ΑΝΕΛ αντιμετωπίζουν το φάσμα της διάλυσης αν αποχωρήσει ένας βουλευτής), γενική είναι η εκτίμηση στη Βουλή ότι η αναβολή της παραίτησης Παπαχριστόπουλου συνδέεται άμεσα με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής. «Πρέπει πρώτα να ρυθμιστεί συνολικά το θέμα αυτό και μετά να εκδηλωθεί η όποια κίνηση από πλευράς του Θανάση (Παπαχριστόπουλου)», έλεγε αργά χθες το μεσημέρι κοινοβουλευτική πηγή. Και εξηγούσε:

«Αν μέσω των αλλαγών που σχεδιάζονται θωρακιστούν οι ΑΝΕΛ ως Κοινοβουλευτική Ομάδα και ο Π.Καμμένος ως αρχηγός της, τότε δεν θα έχει την παραμικρή σημασία οποιαδήποτε κίνηση εκ μέρους του Παπαχριστόπουλου».

Ο κ. Καμμένος πάντως, στην πρώτη, μετά τις πληροφορίες για αλλαγή του κανονισμού, αντίδρασή του, δεν φάνηκε να ρίχνει τους τόνους. Με ανάρτησή του στο Τwitter σημείωσε πως «οι ΑΝΕΛ δεν θέλουμε χάρη από κανένα, θέλουμε εφαρμογή της κοινοβουλευτικής νομιμότητας», προσθέτοντας πως «δεν δέχομαι δε ιδιαίτερα απειλές κατά της οικογένειάς μου» και καταλήγοντας με νέα αιχμή προσωπικά για τον πρωθυπουργό: «Πάρε και τα προνόμια, κράτα και τους αστυνομικούς. Εκτός από “Ρουβίκωνες”, υπάρχουν και Ελληνες, Αλέξη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, σχεδιάζεται η επιτάχυνση των διεργασιών για τις επιδιωκόμενες αλλαγές του Κανονισμού, με ορισμένες πηγές να αναφέρουν ότι κρίσιμη συνεδρίαση της αρμόδιας υπό τον κ. Βούτση επιτροπής του Κοινοβουλίου προγραμματίζεται για μεθαύριο Δευτέρα.

Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί πως ο κ. Τζανακόπουλος, ο οποίος «άνοιξε» ουσιαστικά το θέμα, άφησε να εννοηθεί πως πρόκειται για μια διαδικασία που δεν είναι πολύπλοκη.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις έγιναν γνωστά τα κυβερνητικά σχέδια για προσαρμογή του Κανονισμού της Βουλής στις ανάγκες του ΣΥΡΙΖΑ, αντέδρασε αρνητικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ με αφορμή τα σενάρια που κυκλοφορούν για τον χαρακτήρα που μπορεί να έχουν οι αλλαγές, ώστε να ωφεληθούν τα μικρά κόμματα και οι αρχηγοί τους που χάνουν βουλευτές, ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης σε ανάρτησή του σημειώνει: «Κοινοβουλευτικές Ομάδες με 2 και 3 βουλευτές δεν μπορεί να υπάρξουν. Οπως δεν μπορεί να συγκροτούνται Κ.Ο. με δανεικούς βουλευτές. Ξεκάθαρα λόγια. Το Ποτάμι έχει αρχές. Δεν τις θυσιάζει ούτε στα μικρά ούτε στα μείζονα. Δεν μας ενδιαφέρουν τα ευκαιριακά κομματικά οφέλη».

Η αναφορά του Ποταμιού έχει στον πυρήνα της την άποψη ότι δύο ή τρεις βουλευτές δεν μπορούν να συστήσουν πρακτικά Κ.Ο., καθώς απαιτείται κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, εκπρόσωπος στην επιτροπή και εισηγητής, συν τον πρόεδρο του κόμματος. Ως εκ τούτου ο τρόπος που θα μπορούν οι Κ.Ο. που απώλεσαν τον αριθμό 5 να εξακολουθούν να έχουν τα προνόμια που πήραν από την ψήφο των πολιτών αναζητείται. Υπενθυμίζεται πως το Ποτάμι απώλεσε το δικαίωμα να έχει Κοινοβουλευτική Ομάδα και θεωρείται ότι οι σχεδιαζόμενες ειδικά για τον κ. Καμμένο αλλαγές θα το ωφελήσουν επίσης.

Δηλώσεις Μεγαλοοικονόμου

Eν τω μεταξύ, νωρίς το πρωί της Παρασκευής, μια συνέντευξη της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου στον ΣΚΑΪ επέτεινε την εικόνα απόλυτης ρευστοποίησης του πολιτικού σκηνικού. Η προερχόμενη από την Ενωση Κεντρώων βουλευτής, και πλέον ενταγμένη στον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως δεν πρόκειται να είναι υποψήφια στις επόμενες εκλογές με το κυβερνών κόμμα, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από την έδρα, αν ο Βασίλης Λεβέντης παραδεχθεί τι ήταν αυτό που είχε γίνει πέρυσι και την ανάγκασε να φύγει από την Ενωση Κεντρώων.

Σε μια τέτοια περίπτωση η έδρα από τον ΣΥΡΙΖΑ περνάει στη… Ν.Δ., καθώς πρώτος επιλαχών είναι το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Καλλιάνος. Ο κ. Καλλιάνος έσπευσε πάντως να πει πως δεν θα δεχθεί την έδρα αν παραιτηθεί η κ. Μεγαλοοικονόμου. Εξ ου και η πίεση από πλευράς Ενωσης Κεντρώων, η οποία με ανακοίνωσή της διεμήνυσε: «Καλούμε την κ. Μεγαλοοικονόμου να υλοποιήσει τη δημόσια δέσμευσή της και να επιστρέψει σήμερα την έδρα της στην Ενωση Κεντρώων».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ κρατούν χαμηλούς τόνους. Πηγές του κόμματος σημείωναν στην «Κ» πως αφενός για την εμφάνισή της στον ΣΚΑΪ δεν ισχύει το εμπάργκο, καθώς δεν είναι στέλεχος του κόμματος, αφετέρου πως «με διάλογο μπορούν να λυθούν τα ζητήματα». Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν πως θέμα συμμετοχής της κ. Μεγαλοοικονόμου στα ψηφοδέλτια του κόμματος «ουδέποτε τέθηκε» καθώς τέτοια συζήτηση δεν έχει «ακόμα ανοίξει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή