Ο Λάνθιμος μεγαλώνει το κοινό του

Ο Λάνθιμος μεγαλώνει το κοινό του

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ευνοούμενη» ****

ΔΡΑΜΑ ΕΠΟΧΗΣ (2018)

Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος

Ερμηνείες: Ολίβια Κόλμαν, Εμα Στόουν, Ρέιτσελ Βάις, Νίκολας Χουλτ

Μετά τις δέκα οσκαρικές υποψηφιότητες, τις περισσότερες μαζί με το «Ρόμα» για οποιαδήποτε ταινία φέτος, η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου έρχεται επιτέλους και στις ελληνικές αίθουσες. Ο Ελληνας κινηματογραφιστής υπογράφει το πιο πλήρες μέχρι σήμερα φιλμ του, κρατώντας τις αρχές του ενώ ταυτόχρονα γίνεται πιο «προσβάσιμος» σε ένα ευρύτερο κοινό.

Το αριστοτεχνικά γραμμένο σενάριο των Ντέμπορα Ντέιβις και Τόνι Μακ Ναμάρα μας μεταφέρει στις αρχές του 18ου αιώνα και στη βρετανική βασιλική αυλή. Εκεί, εν μέσω πολέμου με τη Γαλλία, η φιλάσθενη βασίλισσα Αννα (Ολίβια Κόλμαν) βρίσκεται παραδομένη στις φροντίδες της λαίδης Σάρα (Ρέιτσελ Βάις), η οποία ουσιαστικά κυβερνά το κράτος για λογαριασμό της. Η ισορροπία, ωστόσο, θα διαταραχθεί όταν στο παλάτι καταφθάνει η Αμπιγκεϊλ (Εμα Στόουν), μια νεαρή κοπέλα, αποφασισμένη να γίνει η νέα ευνοούμενη της βασίλισσας. Αυτό αναπόφευκτα θα τη φέρει σε κόντρα με τη Σάρα.

Ο Λάνθιμος οικοδομεί υποδειγματικά έναν ακόμη από τους χαρακτηριστικούς του μικρόκοσμους, αυτή την φορά σε ταινία εποχής. Τα υπέροχα σκηνικά και κοστούμια ζωντανεύουν την ατμόσφαιρα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν τον πηγαίο σουρεαλισμό του σεναρίου. Εκεί καθρεφτίζεται μια εποχή πολιτικής παρακμής –περίπου σαν τη σημερινή δηλαδή– όπου ο πρωθυπουργός της χώρας ενδιαφέρεται περισσότερο για τους αγώνες… πάπιας και η αντιπολίτευση δολοπλοκεί χυδαία σε σκοτεινούς διαδρόμους. Οι ευρυγώνιοι φακοί αιχμαλωτίζουν μοναδικά τους εσωτερικούς χώρους, όπου υφαίνονται οι περίτεχνοι αλλά και ευαίσθητοι ιστοί της εξουσίας. Η φαιδρή, συχνά παράλογη πλευρά της τελευταίας αναδεικνύεται μοναδικά σε γνήσια κωμικές στιγμές, ενώ αλλού πάλι προκαλεί μέχρι και τον οίκτο του θεατή.

Η γυναικεία διάσταση

Η σχετικότητα της δικαιοσύνης είναι επίσης ένα από τα θέματα που απασχολούν την ταινία: όταν η Αμπιγκεϊλ καταφέρνει τελικά να προσεγγίσει το όνειρό της, έχει πια ηθικά ξεπέσει χαμηλότερα από τον… ανταγωνισμό. Το βασικότερο στοιχείο του φιλμ, όμως, είναι η γυναικεία διάσταση της ιστορίας. Τρεις γυναικείοι χαρακτήρες βρίσκονται στο απόλυτο επίκεντρο και οι λεπτές ισορροπίες μεταξύ τους, οι σχέσεις ανταμοιβής, βίας και ενοχής παρουσιάζονται συναρπαστικά· από την άλλη, οι ούτως ή άλλως δευτερεύοντες ανδρικοί ρόλοι κινούνται περισσότερο στο όριο της καρικατούρας. Ολοι τους πάντως (οι ηθοποιοί) αποδίδουν εξαιρετικά –και γι’ αυτό αξίζει επίσης συγχαρητήρια ο Λάνθιμος– με προεξάρχουσα μια απίθανη Ολίβια Κόλμαν, η οποία δίνει την ερμηνεία της καριέρας της. Ιδιαίτερη μνεία, τέλος, αξίζει το μοντάζ του Γιώργου Μαυροψαρίδη (επίσης υποψήφιος για Οσκαρ), ο οποίος επιτυγχάνει αξιοθαύμαστη οικονομία και ρυθμό που παράγεται σχεδόν από το… τίποτα, προφανώς σε αρμονική συνεργασία με τον σκηνοθέτη, αλλά και την ακριβέστατη, στην τοποθέτησή της, μουσική επένδυση.

Το βαρόμετρο της εβδομάδας

Στα «Αποδημητικά πουλιά» παρακολουθούμε μια άλλη, πολύ πιο τραγική, διάσταση της δημοφιλούς ιστορίας των διαβόητων καρτέλ ναρκωτικών της Κολομβίας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, μια οικογένεια ιθαγενών ξεκινά, σχεδόν τυχαία, την αγοραπωλησία μαριχουάνας με τελικό αποδέκτη την αμερικανική κατανάλωση. Μαγεμένοι από το άφθονο χρήμα, οι άνθρωποι διαφθείρονται ταχύτατα, ξεφεύγοντας από παραδόσεις που συνείχαν επί δεκαετίες την κοινότητά τους. Φιλμ μεγάλης έντασης, το οποίο διηγείται με προσωπικό τόνο μια ιστορία αυτοκαταστροφής που καθρεφτίζει και εκείνη μιας ολόκληρης χώρας.

Στο «Σέρλοκ Χολμς και δρ Γουάτσον» το πασίγνωστο δίδυμο του Αρθουρ Κόναν Ντόιλ επιστρέφει με στυλ έντονα κωμικό. Σε μια παρωδία επί της ουσίας του διάσημου ντετέκτιβ, ο Γουίλ Φέρελ και ο Τζον Σ. Ράιλι ενώνουν τις δυνάμεις τους, για ένα αποτέλεσμα που ωστόσο βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στα όρια της φάρσας.

Στη «Θετική πλευρά της ζωής», η επιτυχημένη ιστορία των γνωστών μας «Αθικτων» αποκτά αμερικανικό ριμέικ. Ο Μπράιαν Κράνστον αναλαμβάνει τον ρόλο του πάμπλουτου τετραπληγικού Φίλιπ, ο οποίος αποφασίζει να προσλάβει τον πρώην τρόφιμο φυλακής Ντελ (Κέβιν Χαρτ) ως προσωπικό βοηθό του. Οι δύο άνδρες θα αναπτύξουν σταδιακά μια πολύ ιδιαίτερη σχέση, βοηθώντας ο ένας τον άλλο με τις δυσκολίες της ζωής. Πατώντας γερά πάνω στο πρότυπό του, το ριμέικ κυλάει αβίαστα κυρίως χάρη στις καλές ερμηνείες των πρωταγωνιστών. Ανάμεσά τους βρίσκεται και η Νικόλ Κίντμαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή