Ιταλικό μπλόκο σε κοινό ανακοινωθέν της ΕΕ υπέρ Γκουαϊδό – Τη βοήθεια του Πάπα ζήτησε ο Μαδούρο

Ιταλικό μπλόκο σε κοινό ανακοινωθέν της ΕΕ υπέρ Γκουαϊδό – Τη βοήθεια του Πάπα ζήτησε ο Μαδούρο

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ιταλία μπλόκαρε σήμερα δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη της αναγνωρίζουν τον επικεφαλής του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Το  Reuters σημειώνει πως η αντίθεση της Ιταλίας εμπόδισε την υιοθέτηση ενιαίας στάσης από την ΕΕ.

Νωρίτερα, ο ηγέτης της βενεζουελανής αντιπολίτευσης δήλωσε σε συνέντευξή του, ότι θα έκανε ό,τι μπορούσε για να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ιταλίας, μετά τη διαίρεση της ιταλικής κυβέρνησης ως προς το αν θα τον αναγνωρίσει ως προσωρινό πρόεδρο.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε η ιταλική κυβέρνηση να προσθέσει την υποστήριξή της –η οποία είναι πολύ σημαντική για εμάς– σε αυτή που εκφράσθηκε από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Γκουαϊδό στην εφημερίδα Corriere della Sera.

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζο Ματαρέλα, ο ρόλος του οποίου είναι κυρίως τελετουργικός και συνήθως παραμένει μακριά από την καθημερινή πολιτική, κάλεσε την κυβέρνηση να βάλει στην άκρη τις διαφορές της και να εκφράσει υποστήριξη προς τον Γκουαϊδό.

«Πρέπει να επιδείξουμε ευθύνη και σαφήνεια με μια κοινή γραμμή την οποία έχουν υιοθετήσει όλοι οι εταίροι και σύμμαχοί μας στην ΕΕ», δήλωσε ο Ματαρέλα σήμερα στη Ρώμη.

Οι ιταλικής καταγωγής Βενεζουελανοί αποτελούν μια μεγάλη και με επιρροή ομάδα στη νοτιοαμερικανική χώρα.

«Η επιβολή τελεσιγράφων, κυρώσεων, το πάγωμα των αγαθών της Βενεζουέλας … Αυτά μπορεί να σημαίνουν πως ανοίγει ο δρόμος για μια στρατιωτική επέμβαση», δήλωσε ο Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα, εξέχουσα προσωπικότητα του Κινήματος 5 Αστέρων, του ενός από τα δύο κόμματα που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Το Κίνημα 5 Αστέρων και αυτή η κυβέρνηση ουδέποτε θα αναγνωρίσουν πρόσωπα που αυτοδιορίζονται πρόεδροι», πρόσθεσε.Ο κυβερνητικός εταίρος των 5 Αστέρων, η Λέγκα, έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ του Γκουαϊδό.

«Ο Μαδούρο είναι ένας από τους τελευταίους αριστερούς δικτάτορες που έχουν απομείνει και κυβερνά με τη χρήση βίας και κάνει τον λαό του να λιμοκτονεί. Η ελπίδα είναι πως θα διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές το συντομότερο δυνατό», ανέφερε σε σημερινή δήλωσή του ο επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι.

Ισες αποστάσεις από Ματαρέλα

Στην στάση της Ιταλίας επί των εξελίξεων στην Βενεζουέλα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

«Χρειάζεται σαφήνεια, με μια κοινή γραμμή μαζί με όλους τους συμμάχους μας και τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο ιταλός πρόεδρος.

«Δεν μπορεί να υπάρξουν αβεβαιότητες και δισταγμοί», πρόσθεσε, διότι «η επιλογή είναι ανάμεσα στην λαϊκή βούληση και στο αίτημα για πραγματική Δημοκρατία από τη μια, και στη βία της δύναμης από την άλλη», υπογράμμισε ο Ματαρέλα. Παράλληλα υπενθύμισε ότι η Ιταλία και η Βενεζουέλα διατηρούν στενότατες σχέσεις , λόγω των πολλών Ιταλών που ζουν στην λατινοαμερικανική αυτή χώρα, αλλά και των πολιτών της Βενεζουέλας ιταλικής καταγωγής.

Μέχρι τώρα η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει λάβει σαφή θέση υπέρ του Μαδούρο ή του Γκουαϊδό και ότι έχει τονίσει ότι πρέπει να οργανωθούν ελεύθερες εκλογές, αλλά παράλληλα ότι δεν πρέπει να υπάρξουν έξωθεν παρεμβάσεις.

Επιστολή Μαδούρο στον Πάπα

Από την πλευρά του ο Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε, στη διάρκεια σημερινής συνέντευξής του στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24, πως έγραψε στον πάπα Φραγκίσκο για να ζητήσει τη βοήθεια και τη μεσολάβησή του.

«Έστειλα επιστολή στον πάπα Φραγκίσκο», δήλωσε ο Μαδούρο στη συνέντευξη αυτή που βιντεοσκοπήθηκε στο Καράκας. «Του λέω πως είμαι στην υπηρεσία της υπόθεσης του Χριστού (…) και σ' αυτό το πνεύμα του ζητώ τη βοήθειά του, σε μια διαδικασία διευκόλυνσης και ενίσχυσης του διαλόγου».

«Οι κυβερνήσεις του Μεξικού και της Ουρουγουάης, όλες οι κυβερνήσεις της Καραϊβικής στους κόλπους της Caricom και αυτή της Βολιβίας ζήτησαν να πραγματοποιηθεί διάσκεψη για τον διάλογο στις 7 Φεβρουαρίου», πρόσθεσε.

«Ζητώ από τον πάπα να καταβάλει τις μεγαλύτερες προσπάθειές του, να θελήσει να μας βοηθήσει στην οδό του διαλόγου. Ελπίζω να λάβω θετική απάντηση», δήλωσε ο Μαδούρο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουρουγουάη ανακοίνωσαν χθες, Κυριακή, την πρώτη συνεδρίαση, στις 7 Φεβρουαρίου στο Μοντεβιδέο, της ομάδας επαφής για τη διοργάνωση νέων εκλογών στη Βενεζουέλα. Η ΕΕ και οκτώ χώρες μέλη της (Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Βρετανία και Σουηδία) συμμετέχουν σ' αυτή, καθώς και η Βολιβία, η Κόστα Ρίκα, ο Ισημερινός και η Ουρουγουάη, από τις χώρες της λατινικής Αμερικής.

Ο πάπας Φραγκίσκος συμμετέχει αυτή τη στιγμή σε διεθνή διαθρησκευτική συνάντηση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και θα επιστρέψει στη Ρώμη αύριο βράδυ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή