Πρωτότυπες αρχιτεκτονικές αφηγήσεις της Αθήνας

Πρωτότυπες αρχιτεκτονικές αφηγήσεις της Αθήνας

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασπρόμαυρα, με απείραχτες τις αυστηρές τους γραμμές και με ζωντανές τις λεπτομέρειες που τα κάνουν να ξεχωρίζουν από τις αδιάφορες τσιμεντένιες μάζες της πρωτεύουσας, τα κτίρια – τοπόσημα που σταμπάρει τα τελευταία 15 χρόνια το «koukoutsi» διηγούνται την αρχιτεκτονική της σύγχρονης Αθήνας.

Η Μπλε Πολυκατοικία μοιάζει «διάτρητη» από τα πολλά ανοίγματα που σχεδίασε ο Κυριάκος Παναγιωτάκος και προσείλκυσε τους Ρένο Αποστολίδη, Λεωνίδα Κύρκο, Σοφία Βέμπο, Δημήτρη Χορν, Φρέντυ Γερμανό, Δημήτρη Μυράτ και άλλους ανθρώπους των γραμμάτων και του πνεύματος στα φωτεινά της διαμερίσματα. Το νεοϋορκέζικο ΡΕΞ, η πρεσβεία των ΗΠΑ απελευθερωμένη από το ψηλό τοιχίο της, το Ωδείο Αθηνών και άλλα κτίρια αποκτούν μια ιδιαίτερη όψη βλέποντας τα «καθαρά», απομονωμένα από το περιβάλλον τους, στις εικονογραφήσεις Νίκου Μαϊνάρη. Οι σπουδές γραφιστικής και το «απωθημένο» του για την αρχιτεκτονική τον οδήγησαν στην εικονογράφηση των αθηναϊκών κτιρίων. «Η αρχή έγινε πριν από 15 χρόνια με το ξενοδοχείο Χίλτον. Ηταν το πρώτο μας σχέδιο. Για μένα είναι ένα τοπόσημο, εκφράζει μια στροφή της χώρας στο μέλλον, συμβολίζει τη νέα Αθήνα, μια χαοτική πόλη που όμως αποκτά ενδιαφέρον μέσα από τις αντιθέσεις της», μας λέει ο κ. Μαϊνάρης.

Πρωτότυπες αρχιτεκτονικές αφηγήσεις της Αθήνας-1

Tο ΡΕΞ

Τελευταία προσθήκη στα αρχιτεκτονικά σχέδια του ντιζάινερ είναι το ΚΠΙΣΝ. Συνολικά, περισσότερα από 20 κτίρια έχουν αποτυπωθεί στα t-shirt του κουκουτσιού, μαζί με μια σειρά για τη μυθολογία σε μίνιμαλ αισθητική αλλά και τον σχολιασμό της κρίσης με χιουμοριστικά και πολιτικά σλόγκαν.

Η δουλειά του Νίκου Μαϊνάρη θα παρουσιαστεί στην έκθεση «Designing for Athens» στον χώρο του TAF/the art foundation, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας που κάνει ο χώρος τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη νέων δημιουργών που αποτυπώνουν την Αθήνα και την ελληνικότητα με μια σύγχρονη γραφή.

Πρωτότυπες αρχιτεκτονικές αφηγήσεις της Αθήνας-2

Ο Ικαρος εμπνευσμένος από το έργο του Cy Twombly.

​​«Designing for Athens», ΤΑF, από 7 Φεβρουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή