Ψάχνουν λύση για αγροτικό πετρέλαιο και για τα μπλόκα

Ψάχνουν λύση για αγροτικό πετρέλαιο και για τα μπλόκα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς οι αγρότες σκληραίνουν τη στάση τους, μετά και την προχθεσινή πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια, η κυβέρνηση αναζητεί κινήσεις που θα εκτονώσουν την πίεση. Oπως είπε, χθες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, σε πιθανή αυριανή συνάντηση κυβερνητικού κλιμακίου με εκπροσώπους των αγροτικών μπλόκων θα παρουσιαστεί η πρόταση της κυβέρνησης για φθηνότερο αγροτικό πετρέλαιο. Μάλιστα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μιλώντας, χθες, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», παραδέχθηκε πως κάποια από τα αιτήματα των αγροτών «έχουν απόλυτα λογική βάση», σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση δουλεύει πάνω στο αγροτικό πετρέλαιο, προφανώς θα υπάρχει πρόταση». Οι αγρότες, όπως είπε, διεκδικούν «παρέμβαση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, ώστε να χρησιμοποιούν φτηνότερο πετρέλαιο», ενώ αποκάλυψε πως την Τετάρτη θα παρευρίσκεται «και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών».

Το σημείο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η απόφαση της κυριακάτικης σύσκεψης των μπλόκων ήταν για συνάντηση με κλιμάκιο συναρμόδιων υπουργών υπό τον πρωθυπουργό ή τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. «Εμείς ζητάμε συνάντηση με την κυβέρνηση. Δεν έχουμε κάτι προσωπικό με τον κ. Αραχωβίτη, αλλά έχει δηλώσει αναρμόδιος στα πιο πολλά θέματα. Εξάλλου, έχουμε συναντηθεί μαζί του και οι απαντήσεις του δεν μας ικανοποίησαν», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας Ρίζος Μαρούδας.

Στην Καλαμάτα έγινε, χθες, κινητοποίηση αγροτών και κτηνοτρόφων από τους συλλόγους Μεσσήνης, Χανδρινού και γύρω περιοχών, οι οποίοι μπήκαν στην πόλη με τρακτέρ. Ομάδα αγροτών άφησε μία μπάλα σανό μπροστά στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας. Στη συνέχεια, οι αγρότες κατευθύνθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, όπου, αφού έχυσαν γάλα στην είσοδο, άφησαν σανό στο γραφείο της αντιπεριφερειάρχου Αντωνίας Μπούζα, από την οποία ζήτησαν εξηγήσεις για τη δακοκτονία.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις επεκτείνονται. Χθες το απόγευμα αποκλείστηκε για κάποια ώρα η είσοδος-έξοδος της Ιονίας Οδού καθώς και η εθνική οδός στο ύψος του κόμβου Μπάγια (Χαλικίου) στην Αιτωλοακαρνανία. Στη σύσκεψη που διοργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας την Κυριακή αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με ταυτόχρονο ενιαίο πανελλαδικό κλείσιμο κεντρικών εθνικών δρόμων, ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης, οι αγρότες θα προσφύγουν στην Ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού διαμαρτυρόμενοι για την πολύ χαμηλή τιμή του βαμβακιού και το «καρτέλ των εκκοκκιστηρίων». Βασικά αιτήματα των αγροτών είναι η μείωση του κόστους παραγωγής και κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή