Mιλάνο by locals

6' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραντεβού για panzerotti στου Luini, τα εναλλακτικά στέκια της γειτονιάς Isola και τα μυθικά πάρτι του μπαρ Vitamina.

ΦΟΥΡΝΟΣ LUINI  

VIA SANTA RADEGONDA 16

Τηλ. +39 0286461917

Δευτέρα 10.00-15.00,

Τρίτη-Σάββατο 10.00-20.00

Panzerotto: 2,70 ευρώ

Περπατώντας στην οδό Vittorio Emanuele καθ’ οδόν για τον καθεδρικό του Μιλάνου, μην ξαφνιαστείτε αν δείτε μια μεγάλη ουρά από κόσμο να ξεπροβάλλει από κάποιο κάθετο στενό. Πρόκειται για το φανατικό κοινό του Luini, του μικροσκοπικού φούρνου που αποτελεί θεσμό εδώ και τρεις γενιές Μιλανέζων, αν και δεν πουλάει μιλανέζικες σπεσιαλιτέ. Τα διάσημα panzerotti (αρτοσκευάσματα που μοιάζουν με καλτσόνε) έχουν καταγωγή από την Puglia, το «τακούνι» της ιταλικής χερσονήσου. Φτιάχνονται από ζύμη πίτσας σε σχήμα μισοφέγγαρου και γεμίζονται με μοτσαρέλα και σάλτσα τομάτας. Μαγειρεύονται στον φούρνο ή στο τηγάνι και ο Luini τα σερβίρει και με εναλλακτική γέμιση από ζαμπόν, λαχανικά ή ακόμα και nutella.

Elena Berneschi


EΡΓΑΣΤΗΡΙΟ COLOMBINI MANUFATTI

VIA PASTRENGO 12

Τηλ. +39 3934270498

Δευτέρα-Σάββατο 10.30-19.30

Πρόκειται για ένα από τα πολλά εργαστήρια της συνοικίας Isola, που βρίσκεται κρυμμένο στην εσωτερική αυλή ενός κλασικού μιλανέζικου σπιτιού των αρχών του 20ού αιώνα, πίσω από τον σταθμό του μετρό Garibaldi. Η ιδιοκτήτριά του, Simona Colombini, είναι διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων και της αρέσει να δίνει ζωή σε παλιά αντικείμενα. Πιθανότατα θα τη βρείτε να κατασκευάζει με τα κομμάτια ενός ή περισσότερων παλιών τραπεζιών ένα καινούργιο ή να βάφει κάποιο ύφασμα με το οποίο μετά θα φτιάξει μαξιλαροθήκες, αμπαζούρ ή κουτιά. Έρχομαι εδώ όταν ψάχνω κάποιο δώρο ή όταν θέλω να διακοσμήσω το σπίτι μου χωρίς να ξοδέψω μια περιουσία.

Elena Berneschi


WINE BAR VINO

VIA PIER LOMBARDO 9

Τηλ. +39 3339832205

Τρίτη-Σάββατο 18.30-01.00,

Κυριακή 18.00-23.45

Ποτήρι κρασί: από 5 ευρώ

«Η ζωή είναι πολύ μικρή για να πίνεις κακό κρασί», είχε πει ο Γκαίτε, και τελευταία στο Μιλάνο μια σειρά από μικρά και πολύ ιδιαίτερα wine bars, όπως το Vino, δίνουν έμφαση στο καλό κρασί. Βρίσκεται κρυμμένο σε έναν ήσυχο δρόμο της συνοικίας Porta Romana και η ιδιοκτήτριά του, Martina Beccaria, έχει επιμεληθεί τόσο τον λιτό και φιλόξενο χώρο του όσο και τη λίστα με τα κρασιά, που εκπροσωπούν κυρίως τον ιταλικό, αλλά και δευτερευόντως τον γαλλικό αμπελώνα. Θα τα απολαύσετε συνοδεία αλλαντικών, τυριών και λαχανικών τουρσί, που προέρχονται από μικρούς παραγωγούς και έχουν επιλεγεί προσεκτικά από τη Martina.

Michela Susanna Maier


Mιλάνο by locals-1

Στο Wasabi θα δοκιμάσετε αξιόλογα ποτά και θα ακούσετε καλή τζαζ μουσική.   

ΜΠΑΡ WASABI

VIA POLLAIUOLO 8

Δευτέρα-Πέμπτη 19.00-02.00,

Παρασκευή-Σάββατο 20.00-03.00

Κοκτέιλ: 5 ευρώ

Η Isola ήταν κάποτε η κατεξοχήν εργατική συνοικία του Μιλάνου. Οι γραμμές του τρένου τη χώριζαν από την υπόλοιπη πόλη, εξ ου και η ονομασία Isola, που σημαίνει «νησί». Πλέον, λίγα πράγματα έχουν απομείνει να θυμίζουν το εργατικό της παρελθόν, ενώ η εγγύτητά της στο κέντρο την έχει κάνει μία από τις πιο μοδάτες γειτονιές. Εκεί βρίσκεται και το μπλουζ μπαρ Wasabi, το οποίο μπορεί να είναι μικροσκοπικό, αλλά τόσο η επιλογή του σε ποτά όσο και το ντιζάιν το κάνουν άξιο λόγου. Λατρεύω την πελώρια τοιχογραφία με τους μπλουζίστες και τη σκουροπράσινη βίντατζ ταπετσαρία του, αλλά κυρίως τη φοβερά cool πελατεία που προσελκύει, καθώς και τα αναπάντεχα live από μικρές μπλουζ μπάντες.

Ivan Kalinov


Mιλάνο by locals-2

Το Orsonero έβαλε τον ποιοτικό καφέ στην καθημερινότητα των Μιλανέζων. (Φωτογραφία: Rhianna May Photography)

ΚΑΦΕ ORSONERO

VIA GIUSEPPE BROGGI 15

Τηλ. +39 3665477441

Τρίτη-Παρασκευή 08.00-18.00,

Σάββατο 09.00-18.00, Κυριακή 09.00-13.00

Καφές φίλτρου: 3 ευρώ

Το Μιλάνο μπορεί να φημίζεται για πολλά πράγματα (βλ. ντιζάιν, υψηλή ραπτική), αλλά όχι για τα καφέ του. Γι’ αυτό, όταν το 2016 ο Brent Jopson από το Βανκούβερ και η Μιλανέζα σύζυγός του Giulia Gasperini άνοιξαν το Orsonero στη συνοικία Buenos Aires και έβαλαν τον ποιοτικό καφέ στη ζωή μας, νιώσαμε σαν να ανακαλύψαμε τον τροχό. Εδώ δεν θα βρείτε τις κλασικές και συχνά κακοκαβουρδισμένες ποικιλίες Arabica ή Robusta, αλλά μονοποικιλιακούς καφέδες από μικρούς παραγωγούς, τους οποίους ο Brent ετοιμάζει χρησιμοποιώντας αβανγκάρντ μεθόδους, όπως «pour over» και «cold brew». Το μενού, όπως και ο χώρος, είναι λιτό και ανεπιτήδευτο και περιλαμβάνει τα απολύτως βασικά: ροφήματα με βάση τον εσπρέσο, καφέ φίλτρου, ποιοτικό τσάι, βιολογικά αναψυκτικά και μικρά σνακ.

Michela Susanna Maier


Mιλάνο by locals-3

Για το aperitivo σας επισκεφτείτε το Ajoblanco.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ AJOBLANCO

VIA THAON DI REVEL 9A

Τηλ. +39 26686577

Τρίτη-Κυριακή 18.00-02.00

Τάπας: 5 ευρώ

Δύσκολα βρίσκεις καλά tapas εκτός Ισπανίας. Αν σας αρέσουν όμως όσο και σ’ εμένα, το Ajoblanco είναι ό,τι καλύτερο σε tapas θα βρείτε στο Μιλάνο. Το μενού για aperitivo περιλαμβάνει τέσσερα δωρεάν τάπας για κάθε λίτρο μπίρας ή σανγκρία και σερβίρεται μέχρι τις 20.00. Σας προτείνω να προτιμήσετε τα απλά τάπας, γιατί οι ικανότητες του σεφ επιδέχονται βελτίωση, και επίσης ελάτε νωρίς ή κάντε κράτηση, γιατί το Ajoblanco θεωρείται ένα από τα καλύτερα μαγαζιά της Isola. Τέλος, προτιμήστε να έρθετε με παρέα. Θα το απολαύσετε περισσότερο!

Ivan Kalinov


Mιλάνο by locals-4

Η εκκλησία San Bernardino alle Ossa. (Φωτογραφία: Shutterstock)

ΕΚΚΛΗΣΙΑ SAN BERNARDINO ALLE OSSA

VIA VERZIERE 2

Τηλ. +39 0277404343

Καθημερινά 08.00-21.00

Είσοδος ελεύθερη

Η εκκλησία αυτή πάντα μου προκαλούσε δέος και θα τη συνιστούσα μόνο στους θαρραλέους. Xτίστηκε το 1269 και είναι περισσότερο γνωστή για το παρεκκλήσι της, το οποίο προϋπήρχε και λειτουργούσε ως οστεοφυλάκιο του γειτονικού νεκροταφείου. Οι τοίχοι του εσωτερικά είναι καλυμμένοι με νεκροκεφαλές και οστά, τα οποία λέγεται μάλιστα ότι ανήκουν σε χριστιανούς μάρτυρες από την εποχή του Αγίου Αμβροσίου, αν και η επικρατούσα θεωρία τα θέλει να προέρχονται από το παλιό νεκροταφείο. Το σίγουρο είναι ότι το 1738 ο Ιωάννης Ε΄ της Πορτογαλίας εντυπωσιάστηκε τόσο από το παρεκκλήσι, που διέταξε να χτιστεί ένα παρόμοιο στην πόλη  Έβορα, κοντά στη Λισαβόνα.

Matteo Carini


Mιλάνο by locals-5

Tο Frida, μπαρ και κατάστημα με είδη βίντατζ μαζί, προσελκύει τους εναλλακτικούς Μιλανέζους. (Φωτογραφία: Alessandro Castiglioni)

ΜΠΑΡ FRIDA

VIA POLLAIUOLO 3

Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-15.00

και 18.00-02.00,

Σάββατο 12.00-02.00,

Κυριακή 17.00-01.00

Μπίρα: 5 ευρώ

Κρυμμένο πίσω από έναν τοίχο γεμάτο γκράφιτι, το μπαρ Frida (που συγχρόνως λειτουργεί και ως κατάστημα με είδη βίντατζ) αποτελεί για μένα ένα από τα πλέον αντιπροσωπευτικά στέκια της συνοικίας Isola. Μαζεύει εναλλακτικό κόσμο, σερβίρει καλά και φθηνά ποτά, φιλοξενεί πολύ τακτικά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις (μπορεί να ενοικιαστεί για πριβέ πάρτι) και έχει μια ωραία αυλή, όπου μπορείς να καθίσεις ακόμα και όταν βρέχει. Οι καλύτερες ημέρες για να το επισκεφθείτε είναι τα Σαββατοκύριακα, οπότε και ετοιμάζει ένα από τα καλύτερα brunch στην πόλη. Επιπλέον, οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί είναι χαλαροί και φιλικοί, ενώ, αν τους το ζητήσετε, με χαρά θα μοιραστούν μαζί σας τα αγαπημένα τους μέρη στην πόλη.

Ivan Kalinov


Mιλάνο by locals-6

Το μουσείο MUDEC. (Φωτογραφία: PAOLO POCE)

ΜΟΥΣΕΙΟ MUDEC

VIA TORTONA 56

Τηλ. +39 0254917

Δευτέρα 14.30-19.30,

Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή 09.30-19.30,

Πέμπτη και Σάββατο 09.30-22.30

Είσοδος: 14 ευρώ

Θα ήταν μάλλον απλοϊκό να αποκαλέσεις το MUDEC (Museo delle Culture) «μουσείο», αν και στη βάση του είναι ακριβώς αυτό. Εγώ θα έλεγα πως είναι ένας χώρος συνάντησης ανθρώπων, πολιτισμών και ιδεών. Εκτός από την εξαιρετική μόνιμη συλλογή του, που περιλαμβάνει πάνω από 200 έργα τέχνης και αντικείμενα από διαφορετικούς πολιτισμούς, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι περιοδικές εκθέσεις του – δύο από τις τρέχουσες είναι αφιερωμένες στο έργο του Paul Klee και του Bansky. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι επίσης το βιβλιοπωλείο του, με τίτλους που συνήθως έχουν σχέση με τις εκθέσεις, καθώς και το κατάστημα με είδη ντιζάιν.

Carmen Condeescu


ΚΛΑΜΠ VITAMINA

VIALE VINCENT VAN GOGH 2

Σάββατο 18.00-03.00

Είσοδος: 5 ευρώ

Αν είστε φίλοι της ηλεκτρονικής μουσικής, οι άνθρωποι πίσω από το κλαμπ Vitamina ξέρουν τι κάνουν. Τα πάρτι που οργανώνονται εδώ, στην καρδιά του πάρκου Lambro, ανάμεσα στα δέντρα και πλάι στο ομώνυμο ποτάμι, είναι πραγματικά ιδιαίτερα, σχεδόν μυθικά. Η μουσική είναι πάντα προσεκτικά επιλεγμένη και ο κόσμος έρχεται για να χορέψει και να περάσει καλά μέχρι πρωίας. Τους χειμερινούς μήνες, τα πάρτι διοργανώνονται μόνο μία φορά τον μήνα, αλλά μόλις η θερμοκρασία αρχίσει να ανεβαίνει, γίνονται πιο συστηματικά.

Matteo Carini

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με επικαιροποιημένα tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – spottedbylocals.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή