Υψηλότερος της Πορτογαλίας, αλλά με χαμηλή αγοραστική δύναμη ο κατώτατος μισθός

Υψηλότερος της Πορτογαλίας, αλλά με χαμηλή αγοραστική δύναμη ο κατώτατος μισθός

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δεύτερη «ταχύτητα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάτω από την Ισπανία, πάνω όμως από την Πορτογαλία πέρασε η Ελλάδα, από την 1η Φεβρουαρίου 2019, με την απόφαση της αρμόδιας υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η χώρα μας, ακόμη και μετά την αύξηση, παραμένει στην ομάδα των κρατών-μελών του «φτωχού» νότου, τόσο ως προς το ύψος του κατώτατου μισθού σε ευρώ όσο και ως προς την αγοραστική του δύναμη.

Οι μισθοί υπολογίζονται σε 12μηνη βάση και ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας πριν αυξηθεί ήταν 683,76 ευρώ. Ο αντίστοιχος μισθός στη Λιθουανία, που κατατάσσεται στην πρώτη θέση της 3ης και φτωχότερης κατηγορίας, διαμορφώνεται στα 555 ευρώ, ενώ στην Πορτογαλία που ανήκει στην ίδια ομάδα κρατών-μελών με την χώρα μας, ο κατώτατος μισθός τον Ιανουάριο του 2019 διαμορφώθηκε στα 700 ευρώ. Εάν υπολογίσουμε τον νέο κατώτατο μισθό στην Ελλάδα, σε 12μηνη βάση,  αυτός θα ανέλθει σε 758,3 ευρώ, και θα ξεπεράσει  αυτόν της Πορτογαλίας.

Θα παραμείνει βέβαια κάτω από τη Σλοβενία των 887 ευρώ και την Ισπανία που μετά και την αύξηση κατά 22% ο κατώτατος μισθός διαμορφώθηκε στα 1.050 ευρώ. Να σημειωθεί ότι η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 858 στα 1.050 ευρώ μεικτά, από τον Ιανουάριο 2019, «την πιο σημαντική αύξηση από το 1977», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρωθυπουργός Σάντσεθ.

Σύμφωνα με τη Eurostat, για τον Ιανουάριο του 2019 οι μηνιαίοι ελάχιστοι μισθοί είναι γενικά χαμηλότεροι από 600 ευρώ ανατολικά και πάνω από 1.400 ευρώ βορειοδυτικά της Ε.Ε., σηματοδοτώντας τις πολλές και διαφορετικές ταχύτητες που υπάρχουν στο εσωτερικό της Γηραιάς Ηπείρου.  Η Βουλγαρία είχε τον χαμηλότερο ακαθάριστο ελάχιστο μισθό σε ολόκληρη την Ε.Ε., καθώς ανέρχεται σε 286 ευρώ. Εννέα κράτη-μέλη, τα οποία όλα  βρίσκονται επίσης στα ανατολικά της Ε.Ε., έχουν ελάχιστο μισθό μεταξύ 400  και 600 ευρώ ανά μήνα. Αυτά είναι η Λετονία (430 ευρώ), η Ρουμανία (446 ευρώ), η Ουγγαρία (464 ευρώ), η Κροατία (506 ευρώ ), η Τσεχία (519 ευρώ), η Σλοβακία (520 ευρώ), η Πολωνία (523 ευρώ), η Εσθονία (540 ευρώ) και η Λιθουανία (555 ευρώ). Σε άλλα πέντε κράτη -μέλη, που βρίσκονται στον νότο της Ε.Ε., οι ελάχιστοι μισθοί κυμαίνονταν μεταξύ 650 ευρώ και λίγο πάνω από 1.000 ευρώ ανά μήνα. Πριν από την αύξηση, η Ελλάδα με 684 ευρώ τον μήνα (για 12 μήνες) ήταν τελευταία στη δεύτερη αυτή ομάδα, και ακολουθούσαν οι Πορτογαλία (700 ευρώ), Μάλτα (762 ευρώ), Σλοβενία 887 και Ισπανία (1.050 ευρώ). Με την αύξηση της 1ης Φεβρουαρίου, η χώρα μας παραμένει στη δεύτερη ομάδα των χωρών του νότου, κατατάσσεται όμως ακριβώς στη μέση, πάνω από την Πορτογαλία και τη Μάλτα.

Στα υπόλοιπα επτά κράτη-μέλη, όλα  δυτικά και βόρεια της Ε.Ε., οι ελάχιστοι μισθοί υπερέβαιναν τον Ιανουάριο του 2019 τα 1.450 ευρώ τον μήνα στο Ηνωμένο Βασίλειο (1.453 ευρώ) και άγγιζαν τις 2.071 ευρώ στο Λουξεμβρούργο.

Αν βέβαια, η σύγκριση γίνει με όρους αγοραστικής δύναμης, το χάσμα που χωρίζει τα κράτη-μέλη παραμένει, περιορίζεται όμως σημαντικά.

Συγκεκριμένα,  ενώ με όρους ευρώ, στα 22 ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη ο υψηλότερος ελάχιστος μισθός στην Ε.Ε. ήταν μεγαλύτερος κατά 7 φορές από τον χαμηλότερο, με όρους αγοραστικής δύναμης ο υψηλότερος ελάχιστος μισθός ήταν σχεδόν τριπλάσιος από τον χαμηλότερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή