Μεγάλη η προβολή της επίσκεψης στα τουρκικά ΜΜΕ

Μεγάλη η προβολή της επίσκεψης στα τουρκικά ΜΜΕ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναμονή της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη γείτονα χώρα και των συνομιλιών του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο τουρκικός Τύπος φιλοξενεί δεκάδες αναφορές, ρεπορτάζ και αναλύσεις. Οι φιλικές δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού στη συνέντευξη με το πρακτορείο Anadolu αναπαρήχθησαν εκτενώς και φαίνεται να δημιουργούν σπάνιο θετικό κλίμα για τις επικείμενες συνομιλίες. Ωστόσο, οι υπαινιγμοί, ο σκεπτικισμός και το πολιτικό χιούμορ δεν έλειψαν από τα τουρκικά ρεπορτάζ.

Στο θετικό κλίμα φαίνεται πως συνέβαλε αρκετά η απομάκρυνση του Πάνου Καμμένου από το υπουργείο Αμύνης, με τον βετεράνο αναλυτή της Hurriyet Σερκάν Ντεμιρτάς να αναφέρει πως «η κίνηση αυτή δίνει σίγουρα ελπίδες για ενισχυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών». Ο αναλυτής προσθέτει, μάλιστα, πως ο Τούρκος υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ έστειλε μια ιδιαίτερα θερμή συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Ελληνα υπουργό Ευάγγελο Αποστολάκη, επιδεικνύοντας τη βούληση της Αγκυρας να επανασυνδεθεί με την Αθήνα. Επιπλέον, οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για τον ρόλο της Τουρκίας στο προσφυγικό έκαναν ιδιαίτερα θετική εντύπωση στον τουρκικό Τύπο, με άρθρο της φιλοκυβερνητικής Haberturk να επαινεί των Ελληνα πρωθυπουργό για την αναγνώριση των προσπαθειών και του βάρους που διαχειρίζεται η τουρκική κυβέρνηση.

Στον αντίποδα, από τα ρεπορτάζ δεν έλειψαν και οι αναφορές στα δεκάδες «αγκάθια» που συνεχίζουν να περιπλέκουν τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, με ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα του Αιγαίου και στο Κυπριακό. Η κουρδική Ahval αναφέρει πως ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να ενημερώσει τον Ερντογάν για τη μονομερή απόφαση της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα κατά 12 μίλια στην Αδριατική και στο Ιόνιο, καθησυχάζοντάς τον παράλληλα πως ότι δεν θα υπάρξει αντίστοιχη επέκταση στο Αιγαίο και στην Κρήτη. «Με μια τεταμένη προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα, ο Τσίπρας αναζητεί ένα μορατόριουμ για να μειώσει τις εντάσεις στο Αιγαίο», αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, προσθέτοντας ωστόσο πως ο Ερντογάν αντιμετωπίζει προβλήματα στη δημοτικότητά του λόγω του πληθωρισμού και πως κατ’ επέκτασιν δεν είναι διόλου σίγουρο ότι θα λυγίσει. Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τουρκική μειονότητα στη Θράκη, αλλά και το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης έκανε αναφορά η Milliyet, η οποία υπαινίσσεται πως τα δύο ζητήματα είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα.

Εκτός από το θετικό κλίμα και τη συνόψιση των ελληνοτουρκικών προκλήσεων, το ίδιο το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα απέκτησε κεντρικό ρόλο στις αναλύσεις των Τούρκων δημοσιογράφων. Η Hurriyet ανέφερε χαρακτηριστικά πως η τουρκική κυβέρνηση αναγνωρίζει τον χειρισμό της οικονομικής κρίσης από τον πρωθυπουργό, ωστόσο αμφισβητεί την ειλικρίνειά του, καθώς ήταν πεπεισμένη πως θα εξέδιδε τελικά τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς έπειτα από συνομιλίες του με τον Τούρκο πρόεδρο. Στο εναλλακτικό Acik Radyo, από την άλλη, πάνελ σχολιαστών ανέφερε πως οι δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού θυμίζουν ερωτική επιστολή προς τον Τούρκο πρόεδρο – ωστόσο, προσέθεσε με σκεπτικισμό: «Είδαμε πώς εξελίχθηκε τελικά η σχέση του Τσίπρα με τη Μέρκελ. Τίποτα δεν είναι σίγουρο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή