Επαγρύπνηση για τους σεισμούς

Επαγρύπνηση για τους σεισμούς

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διίστανται οι απόψεις των επιστημόνων σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα στο Ιόνιο και τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης από τα αρμόδια όργανα του κράτους. Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Ακης Τσελέντης, συνέστησε προσοχή για τους επόμενους μήνες, υποστηρίζοντας ότι στο Κεντρικό Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα υπάρχει συσσωρευμένη σεισμική ενέργεια. Η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση, αποστασιοποιήθηκε από την τοποθέτηση αυτή, υποστηρίζοντας ότι η σεισμικότητα στην περιοχή δεν είναι ασυνήθιστη, ζήτησε όμως επαγρύπνηση του κρατικού μηχανισμού.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5 Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 4.26 χθες τα ξημερώματα και το επίκεντρό της εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 16 χλμ. δυτικά της Πρέβεζας. Η δόνηση «ξύπνησε» την πόλη (το επίκεντρό της εντοπίστηκε σε βάθος μόλις 5 χλμ.), αλλά ευτυχώς δεν προκάλεσε σοβαρές ζημιές. «Μόνο μικροζημιές», λέει ο δήμαρχος της πόλης Χρήστος Μπαΐλης. «Κάποιες ρωγμές στα επιχρίσματα στο Τεχνικό Λύκειο της πόλης και σε κάποια σπίτια. Μηχανικοί της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου έλεγξαν όλα τα σχολεία και τα δημοτικά κτίρια και δεν υπάρχει πρόβλημα, αύριο (σ.σ. σήμερα) θα λειτουργήσουν όλα κανονικά». Πάντως, κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα την περιοχή, για να ελέγξει εκ νέου όσα κτίρια υπέστησαν ζημιές.

Επαγρύπνηση για τους σεισμούς-1

Η δόνηση μπορεί να μην προκάλεσε προβλήματα στην Πρέβεζα, προκάλεσε όμως… στην Αθήνα, σε επιστημονικό επίπεδο. Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακης Τσελέντης (ο οποίος για άγνωστο λόγο δεν έχει τοποθετηθεί μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου) ανέφερε με ανάρτησή του στο Facebook ότι τον Ιανουάριο ενημερώθηκε από την καθηγητή Βαρώτσο (της ομάδας ΒΑΝ) για την καταγραφή σημάτων στη Δυτική Ελλάδα και ενημέρωσε την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. «Με έκπληξη διαπίστωσα ότι κάποιοι ενημέρωσαν απευθείας την πολιτική ηγεσία χωρίς να περιμένουν το πόρισμα της επιτροπής (…). Το αποτέλεσμα ήταν να διαφύγει η πληροφορία και να προκληθεί πανικός».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η επιστολή που εστάλη από την επιτροπή στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζητούσε αυξημένη επαγρύπνηση, χωρίς ωστόσο να προειδοποιεί για επερχόμενο ισχυρό σεισμό. Η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου συνεδρίασε τελικά χθες. Μετά τη μαραθώνια συνάντηση (διήρκεσε 4,5 ώρες) συντάχθηκε νέα επιστολή προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. «Η επιτροπή κατέληξε ότι δεν υπάρχουν νέα στοιχεία που να είναι επιχειρησιακώς αξιοποιήσιμα», αναφέρει στην «Κ» ο Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής. «Η περιοχή του Ιονίου έχει την υψηλότερη σεισμικότητα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Επομένως τα μέτρα προστασίας του κρατικού μηχανισμού στην περιοχή πρέπει να είναι μόνιμα. Οσο για τους κατοίκους, δεν έχουν πρόβλημα, γνωρίζουν λόγω της εμπειρίας τους πώς πρέπει να συμπεριφέρονται σε έναν σεισμό». Διαφορετική άποψη έχει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού: μιλώντας χθες το πρωί στον ΣΚΑΪ ο κ. Τσελέντης υποστήριξε ότι για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες «χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην περιοχή του κεντρικού Ιονίου, της βορειοδυτικής Πελοποννήσου, της Ηπείρου, γιατί έχουν συγκεντρωθεί μεγάλα ποσοστά ενέργειας».

Οσο για τον χθεσινό σεισμό στην Πρέβεζα; «Εγινε στη βόρεια προέκταση του ρήγματος Κεφαλληνίας – Λευκάδας, 5 χλμ. από το σημείο που έγινε ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ το 2003», εξηγεί ο Θανάσης Γκανάς, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. «Είναι ένα μέγεθος απόλυτα αναμενόμενο για την περιοχή, ανεξάρτητο χωρικά και χρονικά από τη σεισμική δραστηριότητα στη Ζάκυνθο. Κατά τη γνώμη μου δεν φαίνεται να υπάρχει σεισμική διέγερση στην περιοχή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή