Πόλη που «μαθαίνει» το Ηράκλειο Κρήτης

Πόλη που «μαθαίνει» το Ηράκλειο Κρήτης

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προπονήθηκαν πλάι πλάι, εξοικειώθηκαν στους κανόνες των ολυμπιακών αθλημάτων και δίδαξαν οι μεν στους δε τα βήματα των χορών του τόπου τους. Ο λόγος για τους συμμετέχοντες, Ελληνες και ξένους, στο ρηξικέλευθο πρόγραμμα του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, «Fit for All», χάρη στο οποίο ο δήμος βραβεύθηκε από την Unesco. Συγκεκριμένα, το Ηράκλειο αναδείχθηκε ως μία εκ των πόλεων που «μαθαίνουν» (learning cities) σύμφωνα με την ετήσια αξιολόγηση του διεθνούς οργανισμού. Η κρητική πόλη, μάλιστα, βρίσκεται στην τρίτη θέση της σχετικής κατηγορίας, ανάμεσα σε 223 πόλεις από 51 χώρες που αξιολογήθηκαν, πίσω μόνο από το Ασουάν της Αιγύπτου και το Τσενγκού της Κίνας. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τη σχετική διάκριση από ελληνικής πλευράς είχε αποσπάσει η Λάρισα.

«Προ τριετίας ξεκινήσαμε την προετοιμασία για την ένταξή μας στο δίκτυο των “πόλεων που μαθαίνουν”, που εξελίσσονται δηλαδή με γνώμονα την αειφορία» αναφέρει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Διά Βίου Μάθησης, κ. Γιώργος Βλαχάκης, «έτσι δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα που αποσκοπεί στη αναβάθμιση της ποιότητας μάθησης, στην κοινωνική συνοχή, την οικονομική και πολιτισμική ευημερία». Στο «Fit for All» αξιοποιείται ο αθλητισμός, μια παγκόσμια «γλώσσα», ως μέσο ένταξης των μεταναστών στην τοπική κοινωνία αλλά και ως δίοδος επικοινωνίας μεταξύ των ντόπιων και των νεοφερμένων στο Ηράκλειο προσφύγων και μεταναστών. Το εν λόγω πρόγραμμα επελέγη, μάλιστα, μαζί με άλλα 18 από συνολικά 101 προγράμματα, για να λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «EAC/S16/2017. Ο αθλητισμός ως μέσο για την ενσωμάτωση και την κοινωνική ένταξη των προσφύγων» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Προετοιμασία

Προτού τεθεί σε εφαρμογή το «Fit For All», προηγήθηκε η σχετική προετοιμασία των συμμετεχόντων – σωματείων, προπονητών, αθλητών. Εν συνεχεία, υλοποιήθηκαν μαζικές προπονήσεις, που γίνονταν συστηματικά και βοήθησαν στην εξοικείωση των μη μυημένων με το νερό και τη θάλασσα. Ακολούθησε σεμινάριο σχετικά με την ασφαλή άσκηση, την αθλητική ορολογία και το σύνολο των ολυμπιακών και παραολυμπιακών αθλημάτων – στίβο, χάντμπολ, ποδηλασία κ.λπ. Ωστόσο, το σκέλος που απόλαυσαν όλοι ήταν τα μεικτά τουρνουά που ήταν έτσι σχεδιασμένα, ώστε να μην απουσιάζει κανείς. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα παιχνίδια για παιδιά και εφήβους, όπως και για ΑμεΑ. «Τέλος, ιδιαίτερα επιτυχημένα είναι τα εργαστήρια παραδοσιακών χορών, καθώς διδάχθηκαν εξίσου ελληνικοί (και κρητικοί) αλλά και ξένοι παραδοσιακοί χοροί, από τις πατρίδες όλων των παρευρισκομένων» σημειώνει ο κ. Βλαχάκης. Το πρόσημο ήταν αδιαμφισβήτητα θετικό, αποτυπώθηκε δε στις σχέσεις που δημιουργήθηκαν μεταξύ των συναθλούμενων αλλά και στην εν γένει βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης. Καθημερινά περί τα 200 άτομα έδιναν το «παρών» στις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου, που διατέθηκαν στο κοινό χάρη στο πρόγραμμα. Είναι, δε, ενδεικτικό ότι αν και το πρόγραμμα επισήμως ολοκληρώθηκε με την εκπνοή του 2018, ο κόσμος συνεχίζει ακάθεκτος τις προπονήσεις μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή