Βαρύ το φορτίο της εργαζόμενης μητέρας στην Ιαπωνία

Βαρύ το φορτίο της εργαζόμενης μητέρας στην Ιαπωνία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα έγγραφα δεν τελειώνουν ποτέ για τη Γιοσίκο Νισιμάσα. Πρέπει να τηρήσει τα αρχεία, να ελέγξει και να εγκρίνει την εργασία για το σπίτι και να καταγράψει όλες τις συνομιλίες, τις δραστηριότητες, όπως εξάλλου και τα γεύματα. Ωστόσο, όλα αυτά δεν αφορούν την εργασία της στον τομέα του μάρκετινγκ. Ολα έχουν να κάνουν με τα προνήπια των παιδιών της και πρέπει να ολοκληρωθούν προτού ξεκινήσει για τη δουλειά της.

Οπως και πολλές άλλες εργαζόμενες μητέρες στην Ιαπωνία, η Νισιμάσα έχει «βυθιστεί» σε γραφειοκρατικές διαδικασίες που είναι άσχετες με την εργασία της και περιορίζουν τη συμμετοχή της στο εργατικό δυναμικό της χώρας, σε μια κρίσιμη στιγμή που η Ιαπωνία διακηρύττει ότι έχει ανάγκη από περισσότερες γυναίκες σαν κι αυτή.

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε υπερηφανεύτηκε ότι το 67% των γυναικών εργάζεται στην Ιαπωνία. Πολλές, όμως, από αυτές έχουν περιορισμένα καθήκοντα στον εργασιακό τους χώρο.

Ενα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στις φιλοδοξίες τους είναι το δυσανάλογο βάρος που επωμίζονται στο σπίτι. Αν και οι γυναίκες στην Ιαπωνία έχουν ενταχθεί στους εργασιακούς χώρους σε αριθμούς-ρεκόρ, τα οικιακά τους καθήκοντα δεν μειώνονται και, όπως φαίνεται, οι άνδρες απλώς δεν βοηθούν. Ειδικότερα, οι άνδρες στην Ιαπωνία κάνουν λιγότερες δουλειές του σπιτιού και φροντίζουν λιγότερο τα παιδιά τους από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο από τα πλουσιότερα κράτη του κόσμου.

Σύμφωνα με ανάλυση κυβερνητικών στοιχείων από την καθηγήτρια Οικονομικών Νορίκο Τσούγια του Πανεπιστημίου Κέιο του Τόκιο, οι γυναίκες που εργάζονται επί 49 ώρες και πλέον την εβδομάδα κάνουν και 25 ώρες οικιακής εργασίας. Οι σύζυγοί τους κάνουν κατά μέσον όρο λιγότερο από πέντε ώρες οικιακής εργασίας εβδομαδιαίως.

Η ιαπωνική οικονομία χρειάζεται μορφωμένες γυναίκες, όπως είναι η Νισιμάσα. Στο παρελθόν, πολλές γυναίκες εγκαταλείπαν την εργασία τους μόλις παντρεύονταν και αποκτούσαν οικογένεια, ενώ οι σύζυγοί τους εργάζονταν υπερβολικά πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Σήμερα, οι γυναίκες έχουν επιστρέψει στους χώρους εργασίας, μόνον που είτε δουλεύουν σε θέσεις μερικής απασχόλησης είτε έχουν προσωρινά συμβόλαια, γεγονός που ενισχύει το χάσμα των αμοιβών ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες.

Η αλήθεια είναι ότι πολλές ιαπωνικές εταιρείες, όπως αυτή για την οποία εργάζεται η Νισιμάσα, αναγνωρίζουν τις τεράστιες οικιακές ευθύνες και το βαρύ φορτίο που επωμίζονται οι Γιαπωνέζες μητέρες. Ενδεικτικά, μέχρι το παιδί της Νισιμάσα, που σήμερα είναι δύο ετών, πάει στη Β΄ Δημοτικού θα μπορεί να εργάζεται με μειωμένο ωράριο, ένα επτάωρο ημερησίως, αλλά βέβαια θα εισπράττει και λιγότερα χρήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή