Σταμάτης Κραουνάκης: Μαγκιές

Σταμάτης Κραουνάκης: Μαγκιές

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την εκπομπή του στο κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σταμάτης Κραουνάκης περιέγραψε την παντομίμα της πίστας: Ο υπουργός τού έκανε νεύμα «ν’ ανέβω;». Και ο μουσουργός ανταποκρίθηκε επίσης με νεύμα: «Ελα».

Κάπως έτσι προέκυψαν οι εικόνες με τον Πολάκη να φέρνει βόλτες στου Κραουνάκη – εικόνες που μάλλον υπέστησαν όσοι Ελληνες έχουν σύνδεση στο Ιντερνετ.

Η στιγμή δεν ήταν τόσο αυθόρμητη όσο την περιέγραψε ο διασκεδαστής του υπουργού. Οχι γιατί ο Πολάκης βρήκε τον διασκεδαστή του, αφότου ο δεύτερος είχε δημοσίως εκφράσει την «αγάπη» του –έτσι το είπε– για τον πρώτο. Αλλά γιατί η «ιδιωτική στιγμή» βιντεοσκοπήθηκε και δημοσιεύτηκε με φροντίδα του ίδιου του «αυθόρμητου» χορευτή σε ζωντανό χρόνο, περασμένα μεσάνυχτα Σαββάτου. Γι’ αυτόν τον λόγο οι περισσότεροι από τους ιντερνετικούς θεατές της την εξέλαβαν σαν σκηνοθετημένη πολιτική δήλωση.

Γιατί προκάλεσε τόση ενόχληση ένα βράδυ του Πολάκη στα περίπου μπουζούκια;

Ο Κραουνάκης ερμήνευσε τις αντιδράσεις ως αντεστραμμένη λίμπιντο – «όλοι τονε θέλετε τον ψηλό, τον Κρητίκαρο».

Οι περισσότεροι, που δεν έχουν προφανώς ακόμη συμφιλιωθεί με την απωθημένη τους πολακοφιλία, έλεγαν ότι τους ενόχλησε το τσιγάρο στα υπουργικά χείλη ή περιφρονούσαν γενικώς το θέαμα σαν λούμπεν.

Στην πραγματικότητα, δεν είναι καν λούμπεν. Υποδύεται το λούμπεν. Δεν ήταν γλέντι λαϊκό. Ηταν ένα νούμερο λαϊκότητας – μια αναπαράσταση πασοκικών τελετουργιών, που έχουν χάσει πια την πολιτική τους χρησιμότητα. Η λαϊκή διασκέδαση δεν έχει πια ανάγκη καθιέρωσης. Δεν έχει, όπως πριν από σαράντα χρόνια, ανάγκη τη νομιμοποιητική μέθεξη ενός αστού πρωθυπουργού – λαϊκιστή μεν, αλλά αστού.

Αυτογελοιογραφούμενος –αν όχι αυτοψυχαναλυόμενος, έτσι όπως έπεφτε στα τσιμέντα με τα τέσσερα, έτοιμος να μπουσουλήσει σαν αξύριστος, υπερφυσικός μπέμπης– ο παράγοντας της εξουσίας δεν χτυπιόταν, όπως λένε, για την πάρτη του. Χτυπιόταν για το κοινό του στο Facebook, αποκαλύπτοντας έτσι ότι μπορεί να βρίζει τα (παλιά) media, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την προσοχή τους, ούτε εκείνα μπορούν να τον αγνοήσουν.

Ολη η παλέτα αυτού του πολιτικού είδους είναι εγγεγραμμένη στο βίντεο. Το τσιγάρο – δήλωση ότι οι κανόνες υπάρχουν για να τους σπάμε. Η γοριλλική όρχηση – μια χορογράφηση του «σας έχω». Ο ναρκισσισμός της εξουσίας που διεκδικεί όλες τις εξουσίες – βρέχω φωτιά στη στράτα σας.

Και όμως. Σε σύγκριση με τις επίσημες –τις σοβαροφανείς– εκδηλώσεις του καθεστώτος, το βίντεο έχει μια κάποια ειλικρίνεια.

Σε σύγκριση, ας πούμε, με τον κοινοβουλευτικό ερμαφροδιτισμό των αντισυμπολιτευόμενων βουλευτών, το χοροπηδηχτό διάγγελμα έχει όντως μια ευθύτητα. Αυτό είμαστε, λέει. Αυτό που βλέπεις. Μαδουρόμαγκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή