Η Ν.Δ. δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα αστικό κόμμα με παράδοση που δεν θα γίνει ποτέ ένα αμιγώς αρχηγικό κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Και μόνο. Αν αποφάσιζε αύριο το πρωί να επιλέξει μια άλλη καριέρα ή να πάει στις Βρυξέλλες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα γύριζε μάλλον στις… ρίζες του. Η Ν.Δ. δεν ήταν και δεν θα γίνει έτσι και –το κυριότερο– δεν πρέπει ποτέ να ακολουθήσει το ίδιο μοντέλο. Ισχυρότατοι ηγέτες, όπως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής, σέβονταν τις διαφορετικές απόψεις και δεν επέβαλλαν αυταρχικά την άποψή τους. Ο πρώτος πίστευε (με κόστος) στην εσωκομματική δημοκρατία, ο δεύτερος θεωρούσε τον εαυτό του πρώτο μεταξύ ίσων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, έχει ένα τακτικό πλεονέκτημα. Κανείς δεν τραβάει το σχοινί και δεν υπάρχουν ουσιαστικά βαρώνοι. Ακόμη και εκείνοι που ασκούν ενίοτε κριτική δεν ξεπερνούν όχι τις κόκκινες αλλά ούτε καν τις… ροζ γραμμές. Επειδή, δε, είναι νέο κόμμα, έχει ένα ακόμη ατού. Οι παλαιές κομματικές έριδες και αντιζηλίες δεν είναι χαραγμένες στο DNA του. Το τι συνέβη πριν από είκοσι ή τριάντα χρόνια δεν ενδιαφέρει κανέναν, δεν παίζει κανένα ρόλο.

Καθώς οδεύουμε προς τις εκλογές, καλό είναι η κεντροδεξιά παράταξη να έχει κατά νουν τα πλεονεκτήματα του αντιπάλου. Ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, ασχολείται πολλές ώρες της ημέρας και με διαβολικό τρόπο με το πώς θα διχάσει και εν συνεχεία θα μεγεθύνει τις όποιες τριβές υπάρχουν στα υπόλοιπα κόμματα.

Ενα ιστορικό στέλεχος της Ν.Δ. σχολίαζε τις προάλλες πως πρόκειται για κόμμα «γκρινιάρικο». Η εσωκομματική δημοκρατία, στην οποία πιστεύει πολύ ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ., έχει προφανώς μαζί με τα καλά της και τα κακά της. Πρέπει όμως να έχει και τα όριά της.

Στον δρόμο για τις πολύ κρίσιμες εκλογές που έρχονται δεν υπάρχει χώρος για εσωκομματικές βεντέτες που κρατάνε χρόνια ούτε για όσους θέλουν το «πάλκο» δικό τους. Η Ν.Δ. δεν θα μοιάζει ποτέ με εκκλησία όπου μιλάει μόνο ένας, δεν πρέπει όμως να μοιάζει και με χώρο συνάθροισης, όπου ακούγονται πολλές και διαφορετικές φωνές ταυτόχρονα χωρίς να εκπέμπεται ένα ενιαίο, καθαρό μήνυμα. Πολλοί ισχυρίζονται ότι ένα κόμμα δεν πρέπει να λύνει αυτά τα θέματα πριν από τις εκλογές. Είναι όμως ιστορικά διαπιστωμένο ότι είναι απίθανα δύσκολο να επιλυθούν ενόσω ένα κόμμα βρίσκεται στην εξουσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή