Το ΔΝΤ προειδοποιεί την Ιταλία

Το ΔΝΤ προειδοποιεί την Ιταλία

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άσκησε χθες κριτική στο σχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης να μειώσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, προειδοποιώντας πως θα περιορίσει την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας και πως θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις ήδη υψηλές δαπάνες για συντάξεις. Στην έκθεση που δημοσίευσε το ΔΝΤ μετά τις διαβουλεύσεις με τις ιταλικές αρχές, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής του, ασκεί επίσης κριτική σε ορισμένες πτυχές της άλλης μεγάλης μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση, δηλαδή της χορήγησης ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αν και υποστήριξε την αναπτυξιακή ώθηση που θα έχει το μέτρο. Οι διευθυντές του ΔΝΤ «υπογράμμισαν την ανάγκη να προστατευθούν οι φτωχοί μέσω ενός σύγχρονου προγράμματος εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος, να μειωθούν οι τρέχουσες δαπάνες, να αποφευχθεί η αντιστροφή παλαιότερων μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού (συστήματος) και να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις», αναφέρεται στην έκθεση.

Το Ταμείο άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψη που είχε κάνει τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την οποία η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί το 2019 με ρυθμό μόλις 0,6% και με ρυθμό 0,9% το 2020. Προειδοποίησε, ωστόσο, πως υπάρχουν πολλές πιθανότητες η ανάπτυξη να αποδειχθεί χαμηλότερη από την πρόβλεψή του. Πλέον, πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν πως η ιταλική οικονομία θα αναπτυχθεί το 2019 με ακόμη χαμηλότερο ρυθμό, διότι συρρικνώθηκε τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2018, ενώ οι δείκτες για τη δραστηριότητα στη μεταποίηση και στις υπηρεσίες επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο τον Ιανουάριο. Χθες, το Γραφείο Προϋπολογισμού του (ιταλικού) Κοινοβουλίου προέβλεψε πως ο ρυθμός ανάπτυξης το 2019 «δεν θα υπερβεί το 0,4%». Η μείωση του ορίου ηλικίας που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση συνασπισμού του Κινήματος των 5 Αστέρων και της δεξιάς Λέγκας θα «περιορίσει τη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού και τη δυνητική ανάπτυξη και θα αυξήσει τον ήδη υψηλό λογαριασμό για συντάξεις», αναφέρει το ΔΝΤ. Το ιταλικό δημόσιο δαπανά ήδη για συντάξεις το υψηλότερο ποσό, ως ποσοστό του ΑΕΠ, από κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης με την εξαίρεση της Ελλάδας, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του ιταλικού συνταξιοδοτικού συστήματος, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να συνταξιοδοτούνται στα 62 έτη, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει 38 έτη συνταξιοδοτικών εισφορών, ενώ το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης που ίσχυε προηγουμένως ήταν σχεδόν 67 έτη. Στρεφόμενο στο πρόγραμμα καταπολέμησης της φτώχειας μέσω του «εισοδήματος των πολιτών» που έχει προωθήσει το Κίνημα των 5 Αστέρων, το ΔΝΤ καλωσορίζει το γεγονός πως η ιταλική κυβέρνηση θέλει να προστατεύσει τους φτωχούς και να ενισχύσει το κράτος πρόνοιας. Ωστόσο, ανέδειξε ορισμένα σχεδιαστικά λάθη του προγράμματος, όπως το γεγονός πως η χρηματική ενίσχυση είναι πολύ υψηλή για ανύπανδρους. Η ενίσχυση που θα λαμβάνουν αντιστοιχεί στο 100% του εισοδήματος που θεωρείται το όριο της σχετικής φτώχειας, ενώ η διεθνής βέλτιστη πρακτική δείχνει πως θα έπρεπε να είναι μεταξύ 40% και 70%, λέει το ΔΝΤ. «Από την άλλη πλευρά τα ωφελήματα περιορίζονται πολύ απότομα ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας (πλήττοντας μεγάλες φτωχές οικογένειες), ενώ οι συνταξιούχοι έχουν ιδιαίτερη μεταχείριση», επισημαίνει το ΔΝΤ. Τέλος, το Ταμείο καλωσόρισε πρόσφατα μέτρα της ιταλικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς και ζήτησε απελευθέρωση του κλάδου των υπηρεσιών και μείωση των φόρων στην εργασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή